AcasăUtileMeteoAvertizare meteo: Cod galben și cod portocaliu de ploi abundente în România

Avertizare meteo: Cod galben și cod portocaliu de ploi abundente în România

(sursa foto: newsbv.ro)

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări de cod galben și cod portocaliu în România. Plouă abundent pe mai multe tronsoane de drumuri naționale și autostrăzi. Codurile sunt valabile până astăzi (16 octombrie) la ora 14.00.

Avertizare meteorologică cod galben

Până sâmbătă, 16 octombrie, la ora 14:00, ANM anunță ploi însemnate cantitativ. În Oltenia, Muntenia, local în sudul Banatului și în Dobrogea, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură va ploua pe arii extinse și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse 35…40 l/mp.

ANM atrage atenția asupra faptului că, în regiunile sudice, temporar vântul se va intensifica, cu viteze de 45…55 km/h.

Codul portocaliu valabil și pentru București

Până sâmbătă, 16 octombrie, la ora 14:00, ANM anunță ploi abundente.  În județele Teleorman, Olt, Giurgiu, Călărași, Dolj, Ilfov și municipiul București și în special în jumătatea sudică a județelor Argeș, Dâmbovița, Vâlcea și Gorj va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă în general de 40…60 l/mp.

Infotrafic recomandă creșterea distanței de siguranță între mașini, asigurarea corespunzătoare înaintea schimbării benzii sau a direcției și evitarea staționării în apropierea copacilor.

De asemenea, centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă șoferilor ca, în condiţiile unui carosabil umed, să ruleze cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum, să sporească atenţia şi să nu bruscheze comenzile vehiculului.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

author avatar
Alina Costache