AcasăEconomieAvertismentul experților. Prețurile la energie bubuie în 2025

Avertismentul experților. Prețurile la energie bubuie în 2025

Prețurile energiei electrice pe piața mondială vor înregistra creșteri majore începând cu ultimul trimestru al acestui an și continuând cu anul 2025, anunță Agenția Internațională a Energiei. Cu toate scăderile după bula speculativă din 2022, tarifele au rămas în continuare ridicate și vor fi, anul viitor, duble față de 2019-2020. Ceea ce se evită însă în toate discuțiile este o iminentă explozie a prețurilor în piața energiei, cauzată de necesitatea amortizării investițiilor în rețele pentru preluarea regenerabilelor.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a ieșit recent să liniștească apele, susținând că prețurile la energie pentru populație nu se vor majora în 2024. Sigur că nu ne-a făcut nicio favoare, având în vedere că plafonarea este în vigoare până în martie 2025. Ce se va întâmpla peste un an, însă, nimeni nu știe, nici măcar Guvernul, care nu a luat absolut nicio măsură pentru protejarea consumatorilor în fața viitoarelor prețuri prohibitive la energie. Deși România are cel puțin două surse care produc ieftin energia, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, UE a interzis accesul la prețuri mici. Mai exact, în actualul model de piață impus de UE, prețul energiei electrice este determinat de sursa de energie cu cel mai ridicat cost (care este gazul). Abia acum, Consiliul și Parlamentul încearcă să ajungă la un consens în reforma organizării pieței energiei electrice, care ar avea ca scop reducerea dependenței prețurilor energiei electrice de prețul combustibililor fosili și, astfel, de a reduce facturile la energie electrică plătite de consumatori. Reforma ar urma să-i sprijine pe consumatori prin protecția împotriva debranșărilor și prin sprijinirea persoanelor vulnerabile, mai exact, a celor care trăiesc din ajutoare sociale. În rest, ceilalți vor plăti tarifele de piață. Prețul de 7 lei/kwh, vehiculat de un furnizor de enegie electrică, anunță ce va urma în 2025. Sigur, chiar dacă prețul nu va ajunge la 7 lei,  și un preț de 3 lei sau 5 lei va reuși să destabilizeze pe oricine.

Vești proaste

Potrivit unei analize făcute de Agenția Internațională a Energiei (IEA), prețurile ar urma să crească în 2025, după o scădere în ultima jumătate a lui 2023. Astfel, prețurile cu ridicata ale energiei electrice în multe țări au scăzut în 2023 de la maximele record observate în 2022. Acest lucru a avut loc în tandem cu scăderile prețurilor la mărfurile energetice, cum ar fi gazele naturale și cărbunele. Există, totuși, diferențe regionale. Prețurile cu ridicata ale energiei electrice în Europa au scăzut în medie cu peste 50% în 2023 față de nivelurile record din 2022. ”În ciuda acestui fapt, prețurile în Europa erau încă aproximativ duble față de nivelul din 2019, în timp ce prețurile din SUA în 2023 au fost doar cu aproximativ 15% mai mari decât în ​​2019. Incertitudinea atât ritmul redresării nucleare a Franței, cât și a prețurile gazelor naturale susțin prețurile futures mai mari în Europa pentru iernile viitoare. Nordicii, dominați de hidroenergie, rămân singura piață din Europa cu prețuri medii angro la electricitate comparabile cu cele din Statele Unite și Australia. Prețurile cu ridicata din Japonia și India au rămas, de asemenea, peste nivelurile din 2019 în 2023”, arată IEA.

Energia nu va mai fi ieftină

Franța, care produce energie nucleară pentru peste 90% din consum, avea, în 2020, un preț de 30 de euro MWh, care a atins un vârf de 433 euro MWh în 2022 și a ajuns la 93 MW în 2024. Estimările IEA sunt că prețul va scădea ușor în trimestrul II al acestui an, după care acesta va crește la peste 100 euro MWh în 2025. Prețuri și evoluții asemănătoare au fost și în Germania, care, la fel, are perspective de creștere a prețurilor în 2025. Interesant este că, în perioada vârfului de criză energetică, manifestată în trimestrul III al anului 2022, cele mai afectate state au fost cele din Europa, mai puțin Norvegia, Cel mai mare preț în SUA a fost de 111 euro MWH în vârful de criză, în rest prețurile energiei în Statele Unite s-au menținut, în toată perioada, la nivelul anului 2019, cu 35 euro MWh.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
951 afisari

6 COMENTARII

  1. Pretul energiei creste doar in zonele unde trepanatii au reusit sa impuna eoliene si fotovoltaice, plus hotia certificatelor verzi si a umflarii preturilor, asa cum este UE. In multe alte parti ale lumii, acolo unde sunt majoritari oamenii normali la cap, nu cred ca pretul va creste.

  2. Jegurile peneliste din echipa cistigatoare au inchis toate minele si termomcentralele pe carbuni tocmai cind a inceput criza energetica. Cei mai mari tradatori de tara!

  3. „Avertismentul experților. Prețurile la energie bubuie în 2025”
    Ma doare la banana, deja mi-am pus sistem fotovoltaic si l-am lasat off-grid, am pastrat si conectarea la reteaua electrica cu plata. Voi consuma de la furnizor doar minimul pe care nu-l poate face fotovoltaicul, estimarea mea pe la vreo 50 de kw/h pe luna maxim.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger