AcasăEconomieAu sacrificat pășunile pentru fotovoltaice. Acum vor să se extindă și pe...

Au sacrificat pășunile pentru fotovoltaice. Acum vor să se extindă și pe terenurile agricole

Consiliul Concurenței a preluat discursul oamenilor de afaceri din domeniul fotovoltaicelor și eolienelor, cerând Guvernului extinderea suprafeței de 50 ha permisă acestora și amplasarea eolienelor și pe terenurile agricole fertile. Deja pășunile au fost sacrificate de legiuitorul român, în numele crizei energetice, punând în pericol  și ce a mai rămas din zootehnie. 

Criza energetică și green deal-ul UE s-au transformat într-o oportunitate excelentă pentru băieții deștepți din sectorul regenerabilelor. Astfel, cu lobby și presiuni de tot felul, s-a reușit impunerea prin lege ca pășunile să poată fi transformate în parcuri fotovoltaice, condamnând la dispariție și ce a mai rămas din zootehnia românească. Aglomerația de cereri de autorizări și racordări la rețea a regenerabilelor arată că afacerea este una extrem de profitabilă, însă nu pentru consumatori, care nu au resimțit și nu vor resimți în niciun fel vreo scădere a prețurilor.

Problema gravă este că, în numele crizei energetice, se scot din funcțiune suprafețe enorme de teren, mai mult sau mai puțin arabil. Pe o suprafață de 50 de hectare se pot instala capacități fotovoltaice de doar 42 MWh, cu o producție de cel mult 4 MWh. Evident, panourile solare pot fi o soluție, atunci când sunt instalate pe acoperișurile clădirilor, nu pe suprafețe uriașe de teren, punând, astfel, în pericol securitatea alimentară a țării. Erijându-se în purtător de cuvânt al nemulțumirilor oamenilor de afaceri din sectorul regenerabilelor, Consiliul Concurenței a făcut o așa-zisă analiză a pieței, ajungând la concluzia că facilitățile oferite de statul român pentru aceștia nu sunt îndestulătoare. Și a cerut, nici mai mult nici mai puțin, extinderea suprafeței limitate la 50 de ha pentru regenerabile și amplasarea eolienelor și pe terenurile agricole productive.

Se limitează dezvoltarea

Consiliul Concurenței semnalează că operatorii economici interesați de dezvoltarea capacităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile au prezentat o serie de argumente de ordin tehnic și economic de natură să susțină posibila limitare a accesului pe piață a acestora. În opinia acestora, la analiza posibilelor efecte restrictive ale prevederii care limitează dezvoltarea capacităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile la suprafețe de maxim 50 ha, ar trebui luat în considerare că, din punct de vedere economic, conectarea investiţiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, pe suprafeţe de până la 50 ha, nu este fezabilă în reţeaua de transport de 400 kV.

Mai mult, limitarea a dus la blocarea procedurii pentru proiectele de peste 50 ha aflate în stadiu avansat de dezvoltare, precum și la creşterea costurilor de construcţie pentru proiectele regenerabile, datorată creşterii costurilor de dezvoltare a proiectelor și a investiţiei specifice pentru racordarea la reţelele de transport și distribuţie de energie electrică. ”Acolo unde racordarea este condiționată de efectuarea de lucrări de întărire a rețelei, este afectată atât fezabilitatea economică a proiectelor (putând crește substanțial costurile de dezvoltare), cât și calendarul de finalizare a proiectului (punerea în funcțiune depinzând de calendarul lucrărilor de întărire a rețelei). Producția de energie electrică din surse regenerabile pe terenuri agricole cu suprafețe de până la 50 ha va limita capacitățile de producție la maxim 42 MW în cazul proiectelor solare, costurile de racordare neputând fi justificate din punct de vedere economic decât în cazul unor proiecte cu o capacitate de cel puţin 200 MW”, arată Consiliul Concurenței.

Dispar și terenurile agricole

Deși scopul urmărit de legiuitor a fost de sprijinire şi contribuie la atingerea unei ţinte rezonabile în domeniul promovării surselor de energie regenerabilă, în condițiile ocrotirii producției agricole pe termen mediu şi lung, prevederea legală care limitează dezvoltarea proiectelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile la suprafețe de maxim 50 ha are efecte restrictive, susține Consiliul Concurenței. Totodată, autoritatea de concurență recomandă MADR inițierea demersurilor necesare în vederea permiterii construirii parcurilor eoliene pe terenurile agricole, situate în extravilan, având clasa I și II de calitate, cu asigurarea scopului urmărit din perspectiva producției agricole prin utilizarea în sistem dual a acestor terenuri.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.