AcasăAfaceriEconomieAu fost cuminţi, NU poluează, dar plătesc facturi uriaşe la curent: proprietarii...

Au fost cuminţi, NU poluează, dar plătesc facturi uriaşe la curent: proprietarii ca Mihai Neşu, REVOLTAŢI!

Au fost cuminţi, NU poluează, dar plătesc facturi uriaşe la curent: proprietarii ca Mihai Neşu, REVOLTAŢI!

Au fost de-acord să „salveze Planeta”, să nu polueze, să treacă pe surse alternative de încălzire şi energie, dar asta s-a întors împotriva lor. Proprietarii de pompe de căldură şi centrale electrice simt discriminare.

De ce? Pentru că plătesc facturi uriaşe la energia electrică.

Consumă 700 kWh pe lună

Românii care își încălzesc locuințele cu centrale electrice, reţele electrice prin pardoseală sau cu pompe de căldură, cea din urmă fiind considerată cea mai ecologică sursă de încălzire, consumă, în medie, 700 kWh pe lună, adică peste 8.400 kWh/an şi, deci, sunt obligaţi să achite facturi uriaşe.

Potrivit OUG 119/2022 și OUG 134/2022, clienții casnici beneficiază de prețuri plafonate la energia electrică (0,68 lei/kWh pentru un consum lunar până la 100 kWh, respectiv 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100,01 și 255 kWh), precum și la lemne (400 lei/mc), iar persoanele care folosesc cel mai scump produs energetic, gazul, beneficiază de plafonarea tarifului indiferent de consumurile realizate.

Infrastructura de gaz, precară

De ce au ales oamenii curentul electric ca sursă de energie. Pentru că n-aveau posibilitatea de a se racorda la gaz. În plus, costurile cu pompe de căldură, centrale electrice sau rețele electrice prin pardoseală au fost mult mai mari decât cele pentru un branșament la gaz.

Ca atare, oamenii cer modificarea OUG 27/2022 astfel încât să beneficieze de subvenționarea prețului energiei electrice la prețul de 0,80 lei/kWh în lunile de iarnă, adică în perioada octombrie – aprilie, pentru această cantitate de electricitate.

Petiţia – care există doar în format fizic, nu și online – a fost depusă la Prefectura Bihor pe data de 15 noiembrie a.c., va fi trimisă Guvernului și Ministerului Energiei.

author avatar
Andrei Ștefan