AcasăEconomieAu distrus degeaba economia. România și-a atins acum 5 ani ținta de...

Au distrus degeaba economia. România și-a atins acum 5 ani ținta de decarbonizare pentru 2030

Închiderea termocentralelor pe cărbune, care, efectiv, a prăbușit economia, din cauza lipsei capacităților de producție, a fost un act de trădare națională. În Raportul de țară privind clima și dezvoltarea în România, din octombrie 2023, Banca Mondială arată, cu subiect și predicat, că România și-a atins ținta de decarbonizare pentru 2030 încă de acum 5 ani. Presiunile care se fac în prezent asupra țării sunt pentru obiectivele care trebuie îndeplinite peste 27 de ani.

Discursurile obsesive ale politicienilor din țara noastră și ale Comisiei Europene, în care România este criticată dur pentru neîndeplinirea planurilor de decarbonizare, au fost doar o manipulare grosolană. Și asta pentru că România și-a îndeplinit, încă de la începutul anului 2019, ținta de decarbonizare pentru 2030.

Mai mult, România este responsabilă doar pentru 3% dintre emisiile de carbon de pe întreg teritoriul Uniunii Europene, în condițiile în care ocupă locul 6 ca populație și locul 9 ca suprafață. Potrivit Raportului de țară privind clima și dezvoltarea al Băncii Mondiale, din octombrie 2023, România deja și-a redus emisiile din 1990 în 2018 cu 53,2 la sută, ceea ce înseamnă că mai era nevoie doar de o reducere de încă 3,9 la sută pentru a îndeplini obiectivele „Fit for 55” în 2030. Scăderea emisiilor s-a accentuat ulterior, pe fondul unei prăbușiri continue și ireversibile a economiei din 2020 până în prezent și a închiderii accelerate a termocentralelor pe cărbune, care a transformat România dintr-un exportator net de energie, într-un importator net, cu consecințe dramatice asupra prețurilor la energie. Deși mai sunt 7 ani până în 2030, cu obiectivele de decarbonizare deja atinse pentru acel an, presiunile se fac acum ca România să se sacrifice total și să înceapă atingerea obiectivelor de decarbonizare pentru 2050, mai exact, cu 27 de ani înainte de termen.

Pericol de creștere a nivelului de trai

Succesul timpuriu înregistrat în reducerea emisiilor va trebui urmat de eforturi foarte hotărâte de decarbonizare, acum și pe termen mediu, fiind necesare acțiuni la nivelul întregii economii, susține Banca Mondială.

”Deși s-au realizat deja progrese satisfăcătoare în reducerea emisiilor în România, acestea s-au datorat, în mare parte, unor schimbări structurale la nivelul economiei în epoca post-comunistă. Cu o economie în curs de extindere și standarde de trai din ce în ce mai bune (care aduc, de exemplu, o creștere în ceea ce privește consumul de materiale și deținerea de autovehicule), există amenințarea reală ca emisiile actuale să crească, în loc să fie îndeplinite planurile actuale aferente Net0@2050. Decarbonizarea necesară va trebui să se facă la nivelul întregii economii, necesitând o creștere a eficienței energetice în toate sectoarele și o îndepărtare de utilizarea combustibililor fosili”, se precizează în Raportul Băncii Mondiale. Potrivit acestuia, atingerea țintei Net0@2050 va aduce provocări substanțiale, necesitând acceptare la nivel politic și din partea populației, fiind  nevoie de reduceri importante de emisii în sectoare dificil de schimbat și de o reducere suplimentară a emisiilor cu 96 %, chiar și dacă este atinsă ținta „Fit for 55”.

Doar 7% hidroenergie

Raportul Băncii Mondiale mai arată că, pentru a reduce dependența de combustibilii fosili și a atinge Net0@2050, 47 % din generarea de energie electrică ar urma să provină din surse solare și eoliene până în 2050, în contextul parcurgerii rutei către emisii net zero, iar încă 7% vor proveni din hidroenergie, 5% din hidrogen verde și unu la sută din alte surse regenerabile, astfel încât procentul de energie din surse regenerabile să ajungă la 60%. ”Toată generarea pe bază de cărbune va fi eliminată treptat începând cu 2032, iar după 2030 se proiectează adăugarea limitată de generare pe bază de energie nucleară, reprezentând 13 la sută din generare până în 2050. Până la jumătatea deceniului 2030, va trebui implementată și extinsă rapid captarea, utilizarea și stocarea carbonului, pentru a decarboniza generarea de energie electrică pe bază de gaze naturale, care are un rol important în echilibrarea variabilității energiei electrice din surse solare și eoliene, ajungând la un procent de 23 la sută până în 2050. Restul de 4 la sută va fi acoperit din importuri de energie electrică”, se mai specifică în Raport.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.699 afisari

12 COMENTARII

  1. Fsn(psd pnl udmr si minoritarii) a fost creat inainte de asasinarea lui Ceasca de trădătorii (ajunși multimiliardari în euro)din secu, eșalonul îl alogen din pcr si serviciile străine neprietene din tarile care,ACUMA, stăpânesc averea românilor .Sarcina :distrugerea României. Au distrus industria, agricultura(3.5 milioane de hectare erau irigate, sistemul Siret-ialomița era 60 la sută realizat) au generat-intentionat- cel mai mare exod pe timp de pace din istoria omenirii .

  2. CAND TE IEI DUPA MUSTELE DE LA BRUXELLES AJUNGI PE RAHAT !,ASTA AU FACUT HAHALERELE CARE AU GUVERNAT SI GUVERNEAZA ROMANIA AU DUS TARA IN RAHAT = DEZASTRU !.

  3. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare! Sintem prostii Europei, toti ard carbune la greu, doar noi o ardem pe ecologeala si am bagat tara in faliment ca sa se imbogateasca vreo doi trei baieti destepti din energie.

  4. Lăsați gargara că m-am saturat !! Aratati-i cu nume și prenume și continuarea fireasca :procurori, judecători, răcoare la greu.

  5. Nu ma mira, cand posesori de BMW ne conduc, scopul lor fiind doar imbogatirea personala, atat. Romania e doar o oportunitate pentru unii venetici

  6. Tinta a fost chiar distrugerea ,occidentul nu a lasat nici o tara est europeana fara sa o distruga etnic,sau economic sau cum le a venit lor cu ideologiile lor neomarxiste.Oameni fara Dumnezeu si rasplata pt ei e aproape!!!

  7. Fortele de Ocupatie Militara Straina din ROMANIA si Ambasada au instalat la Cele Trei Palate un Guvern Marioneta-Clientelar care nu este nici reprezentativ si nici nu actioneaza din vointa proprie daca printr-un miracol ar avea-o. Cartelul Militar din Amerikkka a ras depe suprafata Pamintului niste Tari cu bombe: ROMANIA a fost rasa depe suprafata Pamintului cu hirtie: n-a cazut nici-o bomba pe miile de fabrici si uzine care azi nu mai sint. Nu mai conteaza, oricum; vine Primul Razboi Mondial Nuclear care va duce Statele din Emisfera Nordica brusc in secolul IX. Asta arata ca orice proces istoric aduce, totusi, un progres.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri