AcasăUtileMeteoAtenționări meteo. Caniculă și disconfort termic, dar și ploi și vijelii -...

Atenționări meteo. Caniculă și disconfort termic, dar și ploi și vijelii – HARTA

Atenționări meteo. Caniculă și disconfort termic, dar și ploi și vijelii - HARTA (sursa foto: agrointel.ro)

Meteorologii au făcut publice noi informații despre vreme. Astfel, aflăm nu doar vești despre temperaturile maxime ce se vor înregistra, vineri, în zonele afectate de caniculă, ci și faptul că sunt anunțate ploi și vijelii, 10 județe urmând să intre, de la ora 18, sub incidența unui COD GALBEN de vreme instabilă.

Așadar, va fi cald, dar nu vor lipsi nici episoadele cu averse și alte fenomene meteo ce apar în timpul furtunilor de vară.

În primul rând, e de menționat faptul că Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționarea meteo COD GALBEN, specialiștii anunțând pentru ziua de 9 iulie că ”în Banat, Crișana, în vestul Maramureșului și în sud-vestul Olteniei, valul de căldură va persista, va fi caniculă și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35…37 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic”.

Meteorologii atrag atenția că disconfortul termic va fi local ridicat și în zonele de câmpie din restul țării.

COD GALBEN: vijelii, averse torențiale, descărcări electrice

Peste doar câteva ore va intra în vigoare și o atenționare COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta va fi valabilă pentru intervalul 09 iulie, ora 18:00 – 10 iulie, ora 23:00, conform ANM.

Specialiștii transmit că ”în intervalul menționat, îndeosebi în cursul nopții de vineri spre sâmbătă (9/10 iulie) și în a doua parte a zilei de sâmbătă (10 iulie), în Banat, Crișana, Maramureș și în vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină”.

Totodată, meteorologii au anunțat că în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20-40 l/mp.

172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger