AcasăEconomieAtac la multinaționalele din asigurări: ”Și-au mărit profitul de 12 ori în...

Atac la multinaționalele din asigurări: ”Și-au mărit profitul de 12 ori în doar 2 ani”

Românii, jecmăniți de asigurători. Profiturile, uriașe

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România atrage atenția Guvernului că multinaționalele din asigurări și-au majorat profitul de 12 ori în doar doi ani, în condițiile în care doar 35% din încasări au fost cheltuiți pentru despăgubiri. Organizația arată că, pe lângă profiturile uriașe, multinaționalele din  acest sector beneficiază și de facilități fiscale.

În 2022 prima medie la RCA a crescut cu 44% față de 2021 și cu 82% față de 2020, în timp ce dauna medie a crescut în 2022 cu doar 8,36% față de 2021 și cu 10,4% față de anul 2020, se arată într-o analiză a primelor subscrise în România vs plăți RCA.

”Multinaționalele din asigurări au ajuns, anul trecut, la un vârf istoric al profitului total, dublu față de anul 2021 și de peste 12 ori mai mare față de anul 2020, potrivit raportului privind evoluția pieței asigurărilor la trimestrul I al anului 2023, publicat de ASF. Românii trebuie să cunoască adevărul, acela că, în România reală, există companii favorizate de 33 de ani de către statul român, cum sunt cele din domeniului asigurărilor, companii care sunt scutite de plata TVA, ale căror profituri sunt aproape integral externalizate prin diverse artificii și optimizări financiar/fiscale, iar statul încasează mai nimic în ceea ce privește impozitul pe profit, pierzând, de-a lungul anilor, miliarde de euro, în timp ce pensionarii noștri mor de foame în casă”, a declarat Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). Acesta a transmis Guvernului că organizația a identificat o modalitate sigură și eficientă de a face rost de bani la bugetul statului, fără să fie nevoie de suprataxarea românilor care muncesc și a IMM-urilor care încă mai au capital românesc, cu referire la facilitățile fiscale acordate multinaționalelor din asigurări și la optimizările fiscale din acest domeniu.

Dispare plafonarea

COTAR avertizează că, din toamnă, când plafonarea polițelor RCA va înceta, prețurile vor crește la un nivel insuportabil pentru marea majoritate a celor 10 milioane de plătitori de polițe obligatorii. Deja prețul polițelor RCA este la nivelul prețurilor practicate în Germania, în contextul în care nivelul veniturilor românilor sunt de 5 ori mai mici, susțin reprezentanții COTAR. ”În timp ce multinaționalele din asigurări așteaptă toamna, pentru a aplica din nou noi majorări ale prețului RCA, aflăm, tot din rapoartele transmise de ASF, informații interesante. Astfel, totalul primelor brute subscrise pe toate clasele de asigurări în 2022 au fost de 16,5 miliarde de lei, din care totalul primei brute subscrise pe polițele RCA (clasa A10) în anul 2022 a fost de 7,59 miliarde lei (1.518.987.344 euro). Și asta în timp ce totalul despăgubirilor plătite de societățile de asigurări pentru daune materiale în baza polițelor RCA (Clasa A10) a fost în cuantum de doar 2,71 miliarde lei (543.619.790 euro), reprezentând 35,80% din totalul primelor brute subscrise pe polițele RCA în 2022”, a afirmat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Evaziune fiscală

Din totalul despăgubirilor plătite de societățile de asigurări pentru daune materiale în baza polițelor RCA (Clasa A10), 1,53 miliarde lei reprezintă plăți în regie proprie, fără prezentarea unor facturi fiscale de reparații (practică ce încurajează evaziunea fiscală și munca la negru), se precizează într-un comunicat al COTAR. Totodată, doar 1,18 miliarde de lei reprezintă plăți directe către unitățile reparatoare autorizate RAR, efectuate în baza facturilor fiscale de reparație emise de către acestea. ”Manopera plătită de către societățile de asigurări către unitățile reparatoare în baza unor polițe RCA este de doar 0,11 miliarde lei (echivalentul a 22.000.000 Euro) – 9,14% din 1,18 miliarde lei.

Este foarte important de reținut că, periodic, asigurătorii (UNSAR) emit comunicate de presă, mințind cu nerușinare de fiecare dată cei 10 milioane de cetățenii ai României plătitori de polițe RCA că motivul creșterii periodice a tarifelor la polițele RCA ar fi creșterea despăgubirilor plătite service-urilor auto din România. Putem demonstra că acest lucru este total neadevărat și e contrazis chiar de cifrele raportate de ASF, conform cărora despăgubirile plătite service-urilor auto din România reprezintă mai puțin de 15-20% din încasările totale ale asiguratorilor, iar plata pentru serviciile de reparație (manoperă) reprezintă un procent extrem de mic”, se mai precizează în comunicatul COTAR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.094 afisari

11 COMENTARII

  1. ASF ul a reusit perfomanta unica ca in 2 ani sa aduca asiguratorii de pe pierdere la un profit de 12 ori. La mai mare! Parlamentul doarme. Guvernul doarme. Stat eșuat vorba lui Iohanis.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger