AcasăEconomieAtac dur al fermierilor români: ”Ucraina acționează în mod agresiv și abuziv”

Atac dur al fermierilor români: ”Ucraina acționează în mod agresiv și abuziv”

Fermierilor români le-a ajuns cuțitul la os. Aversiunea față de Ucraina s-a accentuat

Reprezentanții organizațiilor agricultorilor din România au avut o poziție extrem de dură la întâlnirea cu fermierii europeni, arătând că Ucraina continuă să ridice provocări și să acționeze într-un mod agresiv, abuziv și lipsit de respect față de țara noastră. Aceștia au cerut împărțirea cantităților de cereale ucrainene în mod egal, către toate celelalte state din UE, dat fiind că povara acestora este susținută acum doar de câteva țări.

Participanți la Prezidiile COGECA și COPA, desfășurate la Bruxelles la începutul acestei luni, reprezentanții fermierilor români au cerut agricultorilor din UE să fie solidari cu România și să-i susțină pentru a depăși această situație dificilă. Aceștia au subliniat că nu doresc să împiedice ajutorul către Ucraina, dar trebuie să se asigure că fermierii români pot să-și continue activitatea fără să întâmpine dificultăți majore sau să intre în faliment.

”Fac un apel la toate organizațiile naționale din cele 27 de state, să susținem prin intermediul poziției COPA COGECA întărirea mecanismelor existente pentru a repartiza cantități maxime care să fie exportate și tranzitate pentru toate statele membre. Astfel, nu vom mai pune un efort prea mare doar pe umerii a două sau cinci state, ci către toate cele 27 sau cât mai multe pentru a atenua impactul într-un mod mai echitabil. Nu am avut un partener corect în Ucraina. Am făcut concesii semnificative și am făcut multe compromisuri, dar Ucraina pare să continue să ridice provocări și să acționeze într-un mod agresiv, abuziv și lipsit de respect. Chiar plângerea depusă la Organizația Mondială a Comerțului pare a fi mai degrabă o tactică de intimidare, decât o soluție adecvată. Trebuie să subliniem că doar 10-15% din suprafața agricolă din Ucraina este afectată sau se află în zona afectată de conflicte, restul suprafețelor fiind în condiții de siguranță. Marfa poate fi depozitată în aceste zone în siguranță, fără a fi necesară o evacuare urgentă, care ar putea supraîncărca piața europeană”, a declarat Florentin Bercu, director executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

Compensații de 2% din pierderile provocate

Sumele alocate fermierilor români, pe lângă faptul că au reprezentat doar 2% din impactul provocat, fiind insuficiente pentru a acoperi daunele cauzate, se acordă și cu o întârziere foarte mare, a mai spus directorul executiv al UNCSV, Florentin Bercu.

”În al doilea rând, efectele se răsfrâng la o scară largă, inclusiv asupra infrastructurii rutiere, feroviare, portuare și a altor aspecte conexe. Aș dori să subliniez încă o dată necesitatea de a mobiliza resursele și construi o infrastructură de capacitate mult mai mare pentru viitor”, a transmis șeful UNCSV. Reprezentanții fermierilor români au mai cerut accentuarea presiunii asupra Comisiei Europene în a lua decizii pentru fermierii statelor-membre din Europa Centrală și de Est. Aceștia au arătat că este datoria Comisiei Europene de a veni cu compensații financiare substanțiale pentru țările din vecinătatea Ucrainei, ale căror piețe agricole sunt puternic afectate din cauza războiului. ”Trebuie să luptăm pentru a învinge nivelul de ipocrizie care există în acest moment la Bruxelles. La ultimele dezbateri din Parlamentul European, majoritatea europarlamentarilor care au luat cuvântul, fiind din țările care nu suferă de distorsiuni ale pieței pe urma mărfurilor agricole din Ucraina, le cereau și fermierilor din România să nu blocheze circulația cerealelor ucrainiene către țările sărace din Africa. Tocmai, tranzitul mărfurilor agricole din Ucraina a fost permis, în permanență, în România, în discuție fiind exclusiv importurile. Mi-e greu să cred că la acest nivel se pot face asemenea erori grosolane, și repetate, din neștiință”, au spus reprezentanții fermierilor români.

Rute de tranzit și praguri maxime ale cantităților

Marius Micu, vicepreședintele PRO AGRO și vicepreședinte COPA, a afirmat că este necesar să se creeze mai multe rute de tranzit și să se stabilească un prag maxim de cantitate pentru fiecare produs agricol pe fiecare rută de tranzit. ”Astfel de dispoziții ar diminua povara asupra producătorilor de EU din țările vecine și ar asigura că produsele de bază ajung în țările mai puțin dezvoltate din țări terțe”, a declarat Marius Micu. Totodată, acesta a arătat că, în ce privește regulamentul SUR, cu utilizarea pesticidelor, Comisia Europeană ar trebui să prezinte un pachet legislativ la nivel european care să asigure utilizarea cât mai rapid cu putință a noilor tehnici de ameliorare genomică și abia după ce acestea se pot folosi la scară largă de statele membre care vor dori, să se discute de regulamentul SUR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.035 afisari

16 COMENTARII

  1. D-aia ați mărit prețul la pâine?…cum e posibil ca 1 kg de pâine să coste cât un pui?…

    • Nea Grigore, bre, nu fermierul iti face si iti vinde painea, el da graul vai mama lui, cateodata sub pretul de productie. Pretul painii este facut de samsarii care vand faina de X ori mai scump catre fabricantii de paine.

      • Fermierii vând producțiile direct de pe câmp cu tirul direct în port iar noi importăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne etc de ce nu produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate?!?!

    • Samsarii se bucura ca pot cumpara cereale ucrainene ieftine, astfel ei isi pot maximiza profitul la un acelasi pret final al painii, sa nu creada careva ca cerealele ieftine ucrainene inseamna scaderea preturilor produselor finale, nu, ele inseamna distrugerea agriculturii romanesti si profituri nesimtite ale samsarilor!

    • Noi românii nu avem cine să ne reprezinte interesul ,actuala conducere a țării are alte preocupări și interese

  2. Aloo , asta este concurenta gata cu monopolul, anul trecut dacă nu venea ulei ieftin din Ucraina asa zișii fermieri români duceau uleiul la 30 sau 40 de lei litrul. A nu se uita ca agricultura este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru cu toate ca este ramura cea mai susținută din economie. Noi nu avem fermieri ci niște mafioți vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului care dacă produc ceva se exporta direct de pe câmp cu tirul direct în port iar noi importăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne etc. Obligați cine primește subvenții sa aibă mai multe ramuri ale agriculturii (nu doar cultura mare ) sa se asocieze sa producă sa proceseze și sa valorifice materia prima în produse românești finite de calitate. Mergeți la țară sa vedeți ce averi colosale au adunat acești fermieri avari nesimțiți evazionisti. Am lucrat în Belgia in agricultura iar fermierii aia nu erau asa bogați și nesimțiți ca ai noștri, nu se plângeau la nimeni. Ai noștri fermieri au jepanele de sute de mii de euro bucata de nu le maj ajungi la nas .

    • FOARTE RĂU GINDESTI, EȘTI ÎMPREUNĂ CU UNII POLITICIENI GROPARUL AGRICULTURII ROMÂNEȘTI. LA ORA ACTUALĂ PESTE JUMĂTATE DIN FERMELE ROMANESTI SINT I FALIMENT DIN CAUZA ÎNGRĂȘĂMINTELOR CO PESTE 5000 LEI TONA, ȘI PREȚUL CEREALELOR DE 0,75 BANII GRIUL ȘI 1,7 LEI FLOAREA SOARELUI. ÎN VIITORUL APROPIAT O SĂ AI ÎN ROMÂNIA PATRONI BELGIENI, ȘI DE ALTE NAȚIONALITĂȚI, O SĂ FII SLUGĂ LA TINE ÎN ȚARA PE PAMINTUL TĂU, CUMPĂRAT DE STRĂINI. TRĂIASCĂ POLITICIENII CARE NE-AU FĂCUT SLUGI.

      • Da de ce cumetre?!? Trebuie sa dăm ingrasamant chimic?!? Unde este sectorul zootehnic sa se dea gunoi de grajd ??? Aaaa nu avem sector zootehnic noi avem doar cultura mare unde se muncește cu un tractor și o combina 2 luni pe an se vinde tot în port și se plâng ca nu este profitabilă agricultură?!? Uitați în dex ce înseamnă fermierii noi avem nișe mafioți vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului care au doar cultura mare și fac agricultură după ureche .

      • Slugi oricum suntem , da mai bine sa vina investitori puternici adevărați chiar și străini sa dezvolte zonele rurale sa pună bazele unei agriculturii bazate pe performanță pe mai mai multe ramuri ale agriculturii mai ales sector zootehnic . Se plâng de prețul scăzut?!? Da de ce nu se asociază sa își deschidă magazine proprii sa proceseze și sa valorifice materia prima în produse românești finite?!?!?

  3. Aveți perfecta dreptate dar, ma tem ca proverbul ăla „Câinii latră, caravana trece”, v-a fi actualizat și de data asta…

  4. Ce prostie de titlu !!!. Ukraina este abuziva si agresiva in Ro. ???. De cand Ukraina stapaneste Romania ?
    Ca romanii – si clasa politica – este tradatoare si lasa , asta este de stiut – Istoria ne -a spus – o de multe ori .
    Maine Johanis – o sa-i stranga mana si ” degetul ” cu care acantat la pian – .

    • Da, Ucraina este agresiva in RO prin cererile sale lipsite de orice consideratie si bun simt, pe care stie ca sclavul Johannis i le va duce la indeplinire.

    • Asa este, nivel de trai scazut pana la limita genocidului alimentar, pentru cei mai multi dintre cetateni. Nu ii includ aici pe cei care fac parte din aparatul securisto-mafiot de stat, care au salarii uriase nemeritate.

  5. Da pana acum nu au fost Ucraina pe la noi , de tot preturi exorbitante aveam la produse alimentare. Au fost ani cu producții record istorice iar noi consumatorii nu am simțit deloc .este un monopol preturile se stabilesc de către unii. Sunt satul de ăștia care sa plâng ca agricultura nu este profitabilă dar an de an își schimbă jepanele își iau utilaje noi opulenta extravagante arogante bășini nesimțire etc da nu vezi pe unu sa se lase de agricultura.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger