AcasăEconomiePrima veste bună după falimentul Euroins: tarifele RCA se plafonează! Ce se...

Prima veste bună după falimentul Euroins: tarifele RCA se plafonează! Ce se întâmplă luni

Dauna medie este în scădere doar la Euroins

ASF a anunțat oficial vineri că a decis să retragă autorizația de funcționare și să ceară în instanță falimentul Euroins, conducerea companiei fiind preluată de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Aşadar, după falimentul City Insurance, în urmă cu un an și jumătate, scenariul se repetă acum cu Euroins, devenită în 2022 societatea cu cele mai multe polițe de răspundere civilă auto (RCA).

Poliţele RCA nu s-ar mai scumpi, o vreme

Vicepreședintele ASF s-a arătat însă îngrijorat că, în urma ieșirii Euroins din piață, prețurile la polițele RCA, deja inflamate de insolvența City Insurance, ar putea să crească. Dar ar putea apărea o altă soluţie: îngheţarea tarifelor la nivelul actual.

Se ia în calcul o soluție de înghețare pe o perioadă determinată a prețurilor de vânzare practicate de companiile de asigurări în luna martie 2022, ceea ce înseamnă că rata inflației care a afectat a fost înghițită de prețuri în ultimul an.

Prețurile care spuneți că sunt împovărătoare pentru consumatori ar dispărea din tarifele pe care ar urma să le practice pe o perioadă determinată de timp”, a precizat Daniel Apostol, ditrector de comunicare ASF, la Antena 3.

Societăţile de asigurări vor folosi tarifele din urmă cu un an de zile. Am avut discuţii cu principalele societăţi de asigurări ca pentru următoarea perioadă să se raporteze la tarifele efectiv practicate în urmă cu un an de zile.

Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să-şi facă o poliţă RCA, Autoritatea va renunţa la taxa de 1% pe care o aplică asigurătorilor.

Cam astea sunt principalele propuneri pe care noi, luni, le vom înainta Ministerului de Finanţe. Vrem să avem stabilitate pe piaţa RCA, nu vrem să mai crească tarifele pe piaţă”, a declarat şi Valentin Ionescu, director general, în cadrul ASF.

Nu a respectat cadrul de reglementare

Directorul de comunicare al ASF, Daniel Apostol, a precizat că falimentul celor de la Euroins n-are legătură cu aspecte financiare.

Noi nu vorbim aici de un faliment de piață, de o firmă care intră în faliment din cauze economice. Noi vorbim de faptul că o firmă nu a respectat cadrul de reglementare, vorbim de faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară a stopat acest lucru.

Decizia de retragere a autorizației de funcționare la această societate este o măsură venită să penalizeze acest comportament. ASF nu are atribuții de a reglementa prețuri, de a controla prețuri. Prețurile sunt stabilite liber de fiecare asigurator. La fel, politica comercială a service-urilor le aparține”, a zis Apostol.

author avatar
Andrei Ștefan
35.972 afisari

41 COMENTARII

  1. Pot astia sa ne dea numele unei comp sigure sa mergem toti acolo si restul sa plece singuri??? Sau sa faca statul roman una sigura sa plece pa strainii?

    • Iti dau eu, daca vrei: asirom,grawe,generali si tiriac. Sunt vechi in domeniul asigurarilor, si nu se bazeaza pe vanzarile rca.

      • Trebuie bani la ASF, pentru că salariul șefului ASF este de12.ooo€/lună. Care vă puteți lăuda cu așa ceva.

      • Ai omis Omniasig, care este de 28 ani pe piata româneasca si este din acelasi grup cu Asirom – V.I.G , dar ai scris de Grawe (18 ani pe piata din RO).

        Omniasig, Asirom si Allianz Țiriac sunt singurii asiguratori cotati cu ratingul IDR: A+ mai mulți ani la rand.

        Grawe are rating IDR: A

        Generali are rating IDR: A

        Groupama are rating IDR: A, totusi, parca au trecut si ei de curand la A+

        Ceilalți nici nu conteaza.

  2. „soluție de înghețare pe o perioadă determinată a prețurilor de vânzare practicate de companiile de asigurări în luna martie 2022”- adica cel mai ridicat nivel al tarifelor RCA de până acum (preturile RCA au crescut in perioada septembrie 2021-aprilie 2022, apoi au inceput sa scada). Contrar celor apărute în spatiul public, față de primul trimestru al anului trecut, tarifele au scăzut (comparatie pe aceeași categorie de varsta, capacitate cilindrică si clasa Bonus). Prezentată ca venind în favoarea clienților, informația anunță de fapt o crestere a tarifelor.

    • …de fapt ce face acest ASF ?????..și care e rolul lui?… va spun eu „0” ! o „găselniță” care sa mai fur de la p u l -ime. Să vedeți a cui fatuce și „nevesticii experte” sunt pe-acolo!…E târziu! .. ar trebui ieșit cu furca la ei. Dar ați inghitit-o iar! Eu mă descurc pt. că știu să fur într-o țară de hoți ( doar la politicieni mă gândesc și la aceste maimuțe din ASF. Succes tuturor la încheieri de RCA -uri de c a c a t! „Dormiți liniștiți A S F veghează!”

    • Problema pretului la RCA pleaca de la preturile mari la piese si la manopera de la service-urile auto, care nu mai stiu cum sa fure de la asigurători si daunalitatea mare pt ca se conduce foarte agresiv.
      Nu mai exista schimb de ulei + filtre sub 500 lei la un service. Iar vopsitul la o piesa nu mai e 500 lei de 1 an, e dublu.

  3. Ăștia de la ASF își bat joc de toată lumea?. Cică Euroins nu falimentează din cauze financiare , ci pentru că n-au respectat cadrul reglementat și deci, nu ei ASF-ul sunt de vină. Da’ cine trebuia să-i supravegheze?..mama? Au luat anul trecut salarii de peste 2 mil. de euro. Trebuie să fie desființați, că n-au niciun fel de treabă cu nimic. Sunt doar sinecuri de partid.Urgent!!!

  4. RCA să NU mai fie obligatoriu. Să vedeți cum coboară prețurile într-o piață cu adevărat concurentă.

    • Și ferească sfântul în caz de accident sa îți repari masina din banii proprii chiar dacă u ești nevinovat în cazul accidentului as fii interesat dacă tot asa ai zice

    • Daca s-ar întâmpla așa minune să vedeți oferte de la asiguratori
      Și nici accidente de la psihopați și bețivi care vor fi cu creier logic

    • Bine si eu ca am facut pe un an de zile asigurare acu o saptamana tot la euroins cum ami pot recupera bani sau ami transfera cineva. Asigurarea la alta firma de asigurari parca vad ca am de unblat pentru bani mei

      • Și eu am făcut de o săptămână asigurarea la ambele mașini 2000 de lei și ce se întâmpla ? Mai dau 3000 la alta firma de asigurări acum?

  5. Cu asa ceva nu este de glumit .Parerea mea este ca ar trebui luati si arestati toti angajatii cu puscarii pina in 10 ani sa se invete minte !

  6. Îngheață prețul mărit în loc sa revină la costul dinainte. Asta este România ingheti ceva majorat nu înainte.

  7. Daca nu financiar au probleme ci de reglementari, care fie vorba intre noi ASF-ul le-a facut, chipurile sa ne apere pe noi!!! Sa-si faca loc la sutele de angajati, carora trb sa la gaseasca loc pt performantele din campanii, rude, obligatii,etc. Nu cumva preturile mai mici, concurenta, incurca studiile aruncate pe piata, pt pregatirea majorarilor de preturi…Nu stiu sigur, dar dupa cum de vede, este o varianta….de mai bine fe 30 ani ne cred prosti de tot…asta o zice unul de aproape 60 de ani…cei tineri unde sunt??

  8. Legea e prosta. Conduc din 1997 fara evenimente rutiere si platesc 1400 lei pt o masina de 1.4. Cand am intrebat la asiguratori mi au spus ca nu am istoric pt ca nu am avut masina pe numele meu. Acum vin si va intreb : accidentul il provoaca masina de una singura?

  9. Dacă e piață libera și economie de piață RCA SA NIU MAI FIE ONLIGATORIE ,CINE FACE ACCIDENT ,VINOVATUL PLATESTE DAUNA ,DACA E PIATA LIBERA DE CE MA.OBLIGA STATUL SA FAC ASIGURARE ,NU TREBUIE SA MA OBLIGE NIMENI SA FAC ASIGURARE ,ASIGURARE TREBUIE SA FIE FACULTATIVA LA VOINTA DETINATORULUI DE BUN SAU BUNURI ,TU STATULE VREI CA AI CISTIG SI CONCURENTA LOIALA FATI FIRMA DE ASIGURARI ,FATI MAGAZINE DE PRODUSE ALIMENTARE ,FATI MAGAZINE IN ORICE DOMENIU CU PRETURI CORECTE SI ATUNCI STOPEZI ,MENTII PIATA LA CONCURNTA REALA ,ATITA TIMP CIT TU NU VREI SA MAI RASPUNZI DE NIMIC SI DOAR FACI NISTE AGENTII CU SALARII COLOSALE SATI MENTINA PIATA VA FI PRETURI.MARI DIN GUVERNANTI INCOMPETENTI SI CORUPTI ,IA SCOS PE USR DE LA GUVERNARE CA NU PUTEAU EI SA FURE .

  10. Doamne, ce sa mai credem!
    Pana acum ati tipat ca EUROINS nu are fonduri financiare, acum ca nu au respectat cadrul de reglementare. Veniti cu exemple concrete si nu mai bulversati piata. De ce nu ati „atacat” o companie cu o cota de piata mica? Nu, nu ati facut acest lucru, nu aveati ce sa impartiti celor care au „cotropit” piata din Romania!
    Vor face CARTEL, nu vor trece cele sase luni, despre care faceti vorbire! Cetateanul de rand are de suferit, acele persoane care, nici in 2-2 ani de munca nu castiga 10-12000 de euro. Functiile de conducere, ar trebui sa se obtina prin concurs, nu sa fie numite persoane politic, fara expertiza in domeniu, indiferent care ar fi acela.

    • Anonimule, Euroins nu a respectat reglementările ASF, la modul ca plateau doar 10% din pagube catre service-uri pt ca astfel au gasit o portita, practic aveau dosare de dauna in curs de finalizare, nu mai erau pe listele spre dare la plata si neplatite de luni de zile, deci probleme financiare grave au fost, erau sute de dosare în situația asta. Informeaza-te complet, nu extrage doar o fraza de titlu.

  11. Cei de la COTAR, au interese majore pentru activitatea din service urile pe care le detin. Tarif/ora de moanopera exorbitant, castigat si impus companiilor de asigurări. Forurile abilitate ar trebui sa verifice si aceste unități prestatoare de servicii, care incarca devizele de reparatii nejustificat si tipa ca le taie din deviz societatile de asigurare!

  12. A fost bun și robotul Ion, la fel și dronele căzute în Marea Neagra. Presa nu a mai văzut nimic din ce se întâmplă în tara asta. Am fost supărați pe Ceaușescu pt ca ne mintea cu televizorul, Acum după ceva ani am ajuns la concluzia ca nu se merita sa te uiți decât pe Discovery sau Animal Planet, cam doar ăștia au rămas fără interes. Ma refer la televiziuni…. Din păcate Romanica noastra a fost mancata de aleșii noștri. Nu a fost nevoie sa vina invadatori care sa saboteze economia, etc, etc….. și ei au rămas surprinși cât suntem de masochiști, fără mila fata de generațiile ce urmează sa ajungă la maturitate. Noi suntem dușmanii noștri.

  13. Sa fie trasi la raspundere penala si sa li se impună returnarea salariilor cat au stat în funcție de cand s-a intamplat prima procedura de faliment . Motivul este incompetența profesională sau acoperirea ilegalitatilor.

  14. Se repeta scenariu de ani de zile . Societatea care are preturile cele mai mici la polițe trebuie sa dispară ca să rămână cele cu preturi mari, este vizibila treaba asta . ASF pana,acum au zis ca Euroins nu are bani de decontare când vine vorba de daune , acum au dat-o la întors , nu mai este vorba de bani ci de reglementare. Cu alte cuvinte nu contează calitatea serviciilor oferite ci doar sa mărească polițele la fel ca toți ceilalți. De ce ASF , nu pune o regula peste toți asiguratorii , un singur preț la toți și nu ar mai fii probleme.

  15. Bai nenorocitilor, care conduceti ASF-ul asta, sustinuti de politicienii care su distrus tara ! Unde sunt banii Euroins, cum de au putut sa scoata banii din tara? Voi ce faceti acolo! Stati bine pe bani multii…..! Venim peste voi nenorocitilor! O sa raspundeti ptr toate magariile voastre!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger