Prețurile aurului ar putea continua să crească – pe măsură ce investitorii se pregătesc pentru reducerea ratelor dobânzilor – dar analiștii spun că argintul pare să fie bine plasat pentru a depăși metalul galben în a doua jumătate a anului.
Prețurile aurului la vedere au crescut ușor până la 2.178 de dolari pe uncie, după săptămâna trecută au atins cel mai ridicat nivel din 1979 încoace. Între timp, prețul spot al argintului a fost văzut ultima dată în creștere cu 0,2%, la 24,36 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii decembrie.
Prețurile metalelor prețioase au urcat în ultimele săptămâni, pe fondul așteptărilor tot mai mari de reducere a dobânzilor din SUA.
Aurul, care este considerat în mod obișnuit un activ „refugiu sigur” în perioadele de incertitudine financiară, a avut o evoluție bună, în ciuda costurilor ridicate ale împruuturilor și a dolarului american relativ puternic.
Cu toate acestea, „dacă vă uitați la corelațiile aurului, nu este neapărat un activ defensiv „, a declarat Marcus Garvey, șeful strategiei pentru mărfuri la Macquarie, în emisiunea Street Signs Europe de la CNBC. “Uneori poate avea o performanță în concordanță cu riscul, iar alteori împotriva riscului”.
Garvey susține că datele privind locurile de muncă și inflația din SUA pe termen scurt ar putea determina dacă prețul aurului, pe care l-a descris ca fiind „incredibil de rezistent” până acum, va ajunge până la 2.300 de dolari sau va scădea până la 2.100 de dolari.
În privința argintului, “va trece de la o subperformanță relativă față de aur la o supraperformanță în al treilea și al patrulea trimestru al acestui an.”
“Argintul se mișcă mai târziu decât aurul”
Prețurile aurului și argintului au prezentat în mod tradițional o corelație pozitivă puternică, deși argintul a fost uneori descris ca fiind „vărul mai sărac” al metalului galben.
În februarie, Silver Institute a afirmat într-un raport că se așteaptă ca cererea globală de argint să ajungă la 1,2 miliarde de uncii în 2024, „un an extraordinar”, atingând al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.
„Iată ce se întâmplă de obicei cu argintul: se mișcă mai târziu decât aurul”, spune Randy Smallwood, CEO al Wheaton Precious Metals.
Investing Haven prezice că prețul argintului va crește la 30,74 dolari pe uncie în 2024, în timp ce JP Morgan, Commerzbank și Capital Economics rămân la o marjă de 28-30 de dolari.
Argintul este utilizat în principal în scopuri industriale și este încorporat în mod obișnuit în producția de automobile, panouri solare, produse electronice și bijuterii.