AcasăUtileMeteoANM, prognoza meteo pentru ianuarie 2024. Un val de ger siberian amenință...

ANM, prognoza meteo pentru ianuarie 2024. Un val de ger siberian amenință România

(sursa foto: ziarmm.ro)

Meteorologii au actualizat prognoza pentru primele patru săptămâni ale anului 2024. Vin, așadar, vești de ultimă oră despre vremea din luna ianuarie.

Temperaturile vor fi peste cele specifice în prima săptămână din ianuarie, anunţă marţi, 2 ianuarie, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Aceștia precizează totodată că vor urma două săptămâni cu temperaturi sub cele normale în întreaga ţară, iar ultima săptămână din luna ianuarie va fi caracterizată de temperaturi apropiate de cele specifice în această perioadă.

Așadar, ANM a actualizat estimările meteorologice pentru intervalul 01.01.2024 – 29.01.2024.

Pentru prima săptămână din prognoză, și anume intervalul 1-8 ianuarie, meteorologii anunță că temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice, pe întreg teritoriul țării. Apoi, vremea se va răci, în următoarele două săptâmâni, conform estimărilor specialiștilor în meteorologie.

Prognoza ANM pentru ianuarie 2024

Săptămâna 01.01.2024 – 08.01.2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice și nord-vestice.

Săptămâna 08.01.2024 – 15.01.2024

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile nord-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sudice.

Săptămâna 15.01.2024 – 22.01.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordvestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 22.01.2024 – 29.01.2024

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Val de aer rece și ninsori

Vremea se va răci considerabil, și asta ca urmare a faptului că în țara noastră va pătrunde un val de aer rece venit din Rusia și Scandinavia.

O masă de aer rece va pătrunde din nou până în regiunea țării noastre, iar în unele zone sunt așteptate ninsori și temperaturi scăzute, potrivit stiripesurse.ro. La sfârșitul primei săptămâni din luna ianuarie, circulația atmosferică se va schimba brusc. Iar un câmp de presiune ridicată se va instala peste nordul și nord-vestul Europei, iar pe flancul său anterior va pătrunde o masă de aer arctic, potrivit aceleiași surse.

Astfel că vremea se va răci puternic. Mai întâi în Scandinavia și nordul Rusiei, iar apoi aerul rece va ajunge treptat și la latitudini mai sudice, inclusiv până în zona României, conform sursei menționate.

author avatar
Andrei Coman