AcasăUtileMeteoANM anunță că VIN NINSORILE în București/UPGRADE la prognoza meteo: ger de...

ANM anunță că VIN NINSORILE în București/UPGRADE la prognoza meteo: ger de crapă pietrele!

(foto: botosaninews.ro)

Vremea se va răci din nou în România, în unele zone începând de vineri, iar apoi de sâmbătă temperaturile vor scădea simțitor în mai toată țara. Se prognozează un nou episod de iarnă veritabilă, cu ninsori și frig.

UPDATE: Vin informații de ultimă oră de la șefa ANM. E vorba despre prognoza pentru acest weekend.

„Ne așteptăm la o schimbare radicală, cel puțin din perspectiva regimului de temperaturi, dar și a tipului și formei precipitațiilor.

Dacă astăzi va fi o zi mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă din calendar, ieri înregistrând 11 grade la Oravița, 6 grade în Capitală, astăzi vom avea valori chiar mai ridicate, între 4 până la 15 grade, inclusiv în Capitală maxime de 11 grade”, a explicat Mateescu, joi dimineață, 18 ianuarie, la Antena3.

De duminică, răcirea va fi semnificativă

„De mâine (vineri-n.red), vremea se răcește, în special în jumătatea de nord a țării, acolo unde temperaturile maxime nu vor mai depăși 4…5 grade Celsius, în special în nord-vest, în centru, în partea de nord-est a țării, în timp ce în sud și în sud est vor mai fi posibile valori de 15 grade. Chiar și în Capitală ne așteptăm la o valoare de 13…14 grade.

De duminică însă, răcirea va fi semnificativă, inclusiv în zona de sud și sud-est a țării, deoarece maximele la scara întregii țări vor fi între 4 și 5 grade.

Iată o scădere, la nivelul maximelor, cu mai mult de 10…11 grade, în timp ce și minimele vor coborî semnificativ, mai ales în depresiuni, sub -10 grade -15, chiar și pe litoral minime negative”, a mai precizat șefa ANM.

Vântul va spori senzația de frig

Și în Capitală se anunță o scădere semnificativă a temperaturilor, „ cu valori spre -8…-6 grade Celsius, posibil mai coborâte în zona preorășenească”.

De asemenea, rafalele de vânt – care la munte, în zoona înaltă, vor fi puternice, dar care nu vor lipsi nici din zonele joase de relief – vor spori senzația de frig.

„În același timp, vorbim și de posibilitatea ca ploile să se transforme în lapoviță și ninsoare, să vorbim și de intensificări ale vântului, cu viteză la rafală de 70-80 km/h în zona montană înaltă viscolind ninsoarea și chiar și în zonele mai joase de relief vorbim de vânt la cotă mai reduse, de 45-50 de km/h,

care asociate și cu temperaturile scăzute amplifică senzația de rece”, a mai spus directorul ANM, la Antena 3 CNN.


Dacă joi, 18 ianuarie, vremea va fi mai caldă față de normalul perioadei din calendar, de vineri vremea se va răci la început în nordul țării. Iar de sâmbătă răcirea „va fi de interes” în toată țara, din câte a precizat directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Cât va fi temperatura maximă joi, în Capitală

În ziua de joi vom conta pe o vreme mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru că maximele vor varia între 4 până la 15 grade Celsius. Cu 10 grade mai ridicate decât perioada în care ne aflăm. În București vom avea o maximă de 11 grade Celsius.

De vineri, vremea se va răci, la început în jumătatea de nord a țării, acolo unde valorile de temperaturi nu vor mai depăși 3,4,5 grade Celsius, la nivelul maximelor.

În timp ce, în sud și în sud-est vor mai fi posibile valori de peste 11-12 grade Celsius. Inclusiv în capitală vorbim de o maximă posibilă de 13 grade Celsius.

În partea de sud, sud-est, vineri, vor mai fi valori specifice cu mult a peste ceea ce ar fi specific datei din calendar”, a precizat Mateescu, la Antena3.

Temperaturile scad simțitor de sâmbătă

Așadar, începutul tot mai apropiatului weekend va marca o răcire semnificativă a vremii. Se așteaptă să apară și ninsori. Astfel că la munte se va depune un nou strat de zăpadă.

„De sâmbătă răcirea va fi de interes în toată țara, chiar accentuat în partea de sud și sud-est a țării. La scara întregii țări, valorile de temperatură vor scădea între -4, până la 4,5 grade, la nivelul maximelor.

În depresiuni vorbim de temperaturi sub pragul de ger, -10, -15 grade Celsius, până la -1 grad pe litoral”, a explicat șefa ANM.

Precipitații predominant sub formă de ninsoare/Va ninge și în Capitală

Așadar, conform prognozei, și în Capitală sunt așteptate ninsori. Dacă în primă fază precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, acestea se vor transforma în lapoviță și apoi în ninsoare. Duminică se anunță o zi foarte rece în București.

„Răcirea vine la pachet cu transformarea precipitațiilor la început sub formă de ploaie, în noaptea de vineri spre sâmbătă, lapoviță și ninsoare. La munte vor predomina ninsorile, local se va depune strat consistent de zăpadă, iar pe creste, vitezele vântului la rafală vor fi de 70, 80 km/h.

Și în București ne așteptăm ca în noaptea de vineri spre sâmbătă să consemnăm la începutul nopții precipitații sub formă de ploaie, după care lapoviță și ninsoare. Duminică predominant ninsori.

Duminică în București maxima va fi de 1, 2 grade Celsius, iar minimele vor fi coborâte și la începutul săptămânii viitoare. Valori apropiate de pragul de ger”, a mai precizat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

 

Așadar, e bine să știți din timp cum arată prognoza meteo, pentru ca schimbarea vremii să nu vă ia prin surprindere, mai ales dacă sunteți șoferi și aveți planificate călătorii prin zonele țării în care sunt anunțate ninsori, în următoarele zile.

Citiți și: România, o ţară aproape BLOCATĂ după ce ne-a lovit vortexul polar: şosele închise, cursuri suspendate și localități fără curent electric!

author avatar
Andrei Coman
855 afisari

1 COMENTARIU

  1. Baaaaaaaaaaaaaaa voi sunteți tampiți la cap??? E iarnaaaaaa baaaaaaa idiotilor, este normal ca sa ninga, sa fie polei si gheata pe jos si sa fie ger. In 1982 la Dej am prins -27 de grade Celsius si nu s-a speriat nimeni. Cand eram mici puneam lopata de cu seara in casa iar dimineata sapam tuneluri pentru ca zapada era cat usa de la intrare. Acum pentru o adiere de vant va tremura izmenele pe voi. Asta este rezultatul cresterii copiilor de catre bunici si neimplicarea parintilor. Il ia bunicul de la scoala pe copil si ala e cat bradul dar nu-si cara ghiozdanul, il cara bunica. Generatii idioate. De parinti si de copii. Vor fi din ce in ce mai neputinciosi. Daca mai punem si faptul ca stau toata ziua infixati in telefoane, este dezastru.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger