AcasăUtileMeteoANM a emis COD ROȘU de temperaturi extreme! Vin două zile „de...

ANM a emis COD ROȘU de temperaturi extreme! Vin două zile „de foc”, inclusiv în Capitală! Unde lovește puternic canicula (HARTA)

(sursa foto: romaniatv.net)

Vin vești cum nu se poate mai proaste de la meteorologi. Urmează două zile foarte de călduroase, în mai multe județe, dar și în Capitală. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări COD ROȘU de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat, ce vor fi valabile marți și miercuri, anunțând ce județe se vor afla sub incidența valului de arșiță.

Astfel, din câte a anunțat ANM luni dimineață, marți, 25 iulie, se vor afla sub avertizare COD ROȘU de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat șase, dar și Bucureștiul.

„În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40…42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat”, conform ANM.

foto: meteoromania.ro

Tot marți, 25 iulie, va fi valabilă o avertizare COD GALBEN – prin care se anunță un val de căldură și disconfort termic ridicat. Meteorologii atrag atenția, prin intermediul acestui mesaj de avertizare, că în a doua zi a acestei săptămâni, respectiv pe 25 iulie, valul de căldură și canicula se vor extinde în toată țara. „În Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 22 de grade”, transmite ANM prin intermediul acestui COD GALBEN.

COD PORTOCALIU – zonele afectate marți de caniculă și disconfort termic accentuat

De asemenea, tot pentru ziua de marți, 25 iulie, a fost emis și un COD PORTOCALIU. Meteorologii anunță zonele care vor înfrunta canicula, dar și disconfortul termic accentuat.

„În sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei și în vestul Dobrogei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 19 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, transmit specialiștii ANM.

Avertizări și pentru ziua de miercuri. COD ROȘU pentru 8 județe + Capitala

foto: meteoromania.ro

Și miercuri se anunță o zi cu temperaturi de 40 de grade și peste acest prag, în mai multe județe, dar și în Capitală. Motiv pentru care ANM a emis avertizări, inclusiv un COD ROȘU de temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat.

Astfel, se vor afla sub avertizare COD ROȘU, miercuri, 26 iulie, opt județe, dar și Capitala. „În județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40…42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat”, transmite ANM în textul avertizării COD ROȘU emise pentru 26 iulie.

De asemenea, miercuri, 26 iulie, mai multe județe din diferite zone ale țării vor fi sub COD GALBEN de căldură și disconfort termic ridicat.

„Miercuri (26 iulie), valul de căldură și canicula vor persista în jumătatea de sud-est a țării. În nordul Olteniei și al Moldovei, sudul și estul Transilvaniei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade”, conform ANM.

Nu în ultimul rând, meteorologii atrag atenția, prin intermediul unei avertizări COD PORTOCALIU, emise pentru miercuri, 26 iulie, că în sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și în centrul și sud-vestul Moldovei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități – precizează speciaștii ANM.

Prognoză specială pentru București

Și tot luni, 24 iulie, ANM a emis și o prognoză specială pentru zona municipiului București. Cu detalii despre ce să ne așteptăm din partea vremii, în intervalul 24 iulie 10:00 – 26 iulie ora 22:00. Pe lângă temperaturi caniculare, pot să apară – îndeosebi miercuri seară – și ploi și vijelii – reiese din anunțul meteorologilor.

Așadar, se anunță două zile cu temperaturi foarte ridicate, dar și un disconfort termic deosebit de accentuat.

Iată ce anunță ANM în prognoza specială pentru zona municipiului București:

Prognoza pentru intervalul 24.07.2023 ora 10:00 – 25.07.2023 ora 10:00

Vremea va deveni caniculară, cu disconfortul termic în creștere și un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, trecător cu unele înnorări după-amiaza. Vântul va sufla slab până la moderat.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar cea minimă va fi de 18…21 de grade.

Prognoza pentru intervalul 25.07.2023 ora 10:00 – 26.07.2023 ora 22:00

Valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, disconfortul termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși cu mult pragul critic de 80 de unități. Vor fi maxime în jurul a 40 de grade și minime de 20…24 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, însă mai ales seara zilei de miercuri (26 iulie), instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și ploi de scurtă durată.