AcasăEconomieAngajații Fiscului rup tăcerea. Peste 50% din multinaționale nu au fost verificate

Angajații Fiscului rup tăcerea. Peste 50% din multinaționale nu au fost verificate

Marcel Ciolacu anunță impozitarea multinaționalelor

În replică la anunțata ordonanță a austerității, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea”, Dorin Modure, arată că autoritățile nu sunt în stare și nu vor să reducă amploarea evaziunii fiscale și a optimizărilor fiscale. Acesta ne spune că, de 10 ani, de la înființarea Direcției Marilor Contribuabili din ANAF, peste 50% din multinaționale nu au fost verificate nici măcar o dată. Mai mult, autoritățile refuză să pun capăt practicii prețurilor de transfer, prin care se exportă profiturile.

De când s-a înființat Direcția Marilor Contribuabili și s-au luat în administrare al ANAF, la București, toate firmele mari din țară, jumătate din marii contribuabili nu au fost verificați nici măcar o dată în ultimii 10 ani, susține președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea”, Dorin Modure.

”Dacă îi lăsa în teritoriu, mai aveam o șansă să-i controlăm. Dacă la contribuabilii mici și mijlocii, o echipă trebuie să facă peste 30 de inspecții pe an, o echipă de la marii contribuabili trebuie să facă una sau două maxim. Păi, în ritmul ăsta, nu o să-i verifice pe toți nici în următorii 50 de ani. O altă problemă este că nu se face niciun fel de analiză de risc. Eu am 25 de ani de inspecție fiscală și nu am primit nicio analiză de risc identificat. Ne spun să alegem noi firme și să mergem în control, ceea ce este iarăși o anomalie, că inspectorul nu ar trebui să aibă voie să meargă în control la cine vrea. Așa se întâmplă și acum, li se cer colegilor să propună firme la care merg în control. Eu, ca inspector, nu pot să fac analiză de risc, pentru că asta înseamnă să iei baza de date a tuturor contribuabililor, să aplici niște criterii și să vezi ce firme rămân. Dar vă dați seama cam ce firme rămân acolo de nu este voie să se facă analiza de risc, că lovești în cine nu trebuie”, ne-a declarat Dorin Modure, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea”.

Inspectorii, intimidați pe toate canalele

Reprezentanții sindicaliștilor din ANAF se plâng de faptul că Guvernul și Parlamentul nu fac decât să le tot taie din instrumentele pe care le aveau să facă inspecții. ”De exemplu, analiza de risc, care nu s-a făcut și nu se face. Mai mult, avem o inițiativă legislativă În Parlament care spune că inspectorul poate răspunde dacă pierde actul în instanță. Părerea mea despre instanțele din România este una foarte proastă. Am avut dosare identice și unul l-am câștigat și unul l-am pierdut. Am avut și dosare identice la același complet de judecată, cu soluții diferite. Cum mai merge inspectorul să facă inspecția și să întocmească acte ca să aducă zeci de milioane de euro la bugetul de stat, când știe că poate să piardă actul în instanță și i se impută toate penalitățile, toate dobânzile. Păi omul ăla se spânzură în secunda doi. Au modificat legislația astfel că nu mai este infracțiune aproape nimic, fură cât pot și apoi plătesc 10% dacă sunt prinși. Cine să mai plătească atunci în țara asta? Amenzile nici nu se mai dau, că nu merită să scrii foile alea pentru 2.000-5.000 de lei. În prezent, dacă vin în control inspectorii fiscali și îi prind, abia atunci își plătesc impozitele. Păi cum încurajăm conformarea voluntară la plată? Că ne mirăm că a scăzut gradul de colectare a impozitelor și taxelor de la 33%, la 25%. Dacă l-am crește la 35% am avea bani de dat și la vecini”, ne-a mai precizat președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea”, Dorin Modure.

Cum ”zboară” profitul

Sindicaliștii din ANAF ne spun că există o instituție a prețurilor de transfer, care de asta s-a inventat, ca să nu se mai poată muta profiturile dintr-o parte în alta. ”Dar vă dau un exemplu al unei bănci austriece, care făcea profituri fantastice în România și nu plătea nimic pentru că era pe pierdere. Schema era simplă. Banca austriacă din România, care dădea dobânzi de 10%, făcând profituri uriașe, se împrumuta de la banca mamă din Austria cu dobânzi de 11%, în timp ce dobânzile în toată Europa erau de 2%, și astfel tot profitul îl muta în Austria și declara și pierderi în România. Deci așa se procedează. Faci profit foarte mare în România și apoi faci o cheltuială și mai mare de la firma mamă și nu mai plătești nimic în România. Și astea se fac prin contracte de consultanță și prin tot felul de chestii. Sigur că avem mijloace să combatem acest fenomen, dar nu se vrea”, a mai afirmat Dorin Modure. Ieri, senatorul PSD Daniel Zamfir a anunțat că premierul Marcel Ciolacu a impus în coaliția de guvernare introducerea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor, dacă impozitul de 16% reprezintă mai puțin de 1% din cifra de afaceri. Rămâne de văzut dacă se va concretiza și ce va însemna din punctul de vedere al încasărilor la buget. 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
57.582 afisari

58 COMENTARII

  1. Va rugam sa nu ne suparati stapanii, ca dupa aia daca ii deranjati nu mai pupati in veci margele si oglinjoare.

  2. Am ajuns legea sa o faca un nimeni, revolutionar cu acte, dintr-un oras unde nu s-a tras nici un glont, si prieten al unuia numit terorist in Romania.
    Haideti romani la dezvoltare!

  3. Aoleoooo,Iohanussss,asta s-a legat de Austriecii” mei „,cica sunt niste hoti,umbla cu smecherii si fac evaziune fiscal de melearede de Euro de 10 ani de zile.Pai asta,dusman al poporului,trebuie dat afara si trimis in deportare in Tenrife,acum cand arde. Sa se invete minte si altii. Pai ce e aici in Romania,stat de drept,sau stat mafiot,” educat „si esuat.Dupa cum ne-ai informat oficial.

  4. Pai astia toti mari contribuabili provin din democratiile consolidate care le zic la romami corupti prin ambasadele lor deci mint,sau mananca rahat?? Astia de cand e lumea si pamantul nu sunt decat niste jepcari care isi aroga drepturi din capul lor pt ca altii sunt prosti!!

    • Faraoane, eu nu mă minunez că tu nu ai priceput ce vor comentatorii să spună. Funcționalule mic ce ești tu funcțonal.
      Mama Natură are posibilități limitate, se știe. Și cu tine tare zgârcită a mai fost.

  5. Legalizarea și impozitarea prostituției ar aduce venituri importante la bugetul de stat, la fel ca în celelalte state occidentale dezvoltate ! Prostituția este un fenomen care nu poate fi eradicat dar poate fi controlat ! Anual, prostituția produce sume imense de bani nefiscalizați ! Banii proveniți din impozitarea prostituției ar putea fi folosiți pentru sistemul de pensii și cel sanitar ! În altă ordine de idei, ar fi necesară și intensificarea controalelor în piețele agroalimentare. Majoritatea comercianților nu folosesc case de marcat și declară, în fals, către stat, sume infinit mai mici decât cele declarate. Verificarea averilor acestor comercianți ar demonstra clar ca au obținut ilicit sume de bani foarte mari !

  6. BNR nu mai controlează de foarte mulți ani băncile comerciale cu toate ca au acest drept prin legea de funcționare pe motiv ca legislativul a adoptat anumite hotărâri de guvern și ordonanțe de urgență care îngrădesc acest lucru. Am semnalat un furt al Băncii Alpha Bank prin neasigurate creditelor de viață si de accidente conform legislației europene , dar si naționale la un moment dat fiind abrogate în anul 2010 ( proiect girat de BNR ) chiar dacă directivele europene sunt în vigoare. Mai grav este ca în loc sa sprijine cetățenii tarii conform obligațiilor legale dar și sa recupereze sumele de bani datorate statului prin neachitarea taxelor din sumele de bani ce reprezentau asigurări neacoperite de polite( circa 8% din valoarea creditelor) au preferat sa ma îndrume spre protecția consumatorului (raspuns semnat de dnul Cinteza) care nu are specialiști în domeniu. Cine știe de câți ani făceau aceasta manevră și ce sume au spălat. Bineînțeles că erau protejați de sistem deoarece în consiliul lor de administrație figurau membri ai BNR în cazul de față fiind vorba de Bogdan Olteanu la acel moment dar cine știe poate și de alții care au trecut pe acolo (dnul Ghețea) care în mod sigur erau răsplătiți financiar!!! Am avut un accident de muncă și nu doreau sa pună în aplicare o dovadă de acoperire a creditului pt viață și accidente, aceștia nedorind să-mi arate polița/polițele de asigurare care mă priveau pe mine. După ce am fost în audiență în repetate rânduri, ultima dată la un domn Laur Emilian de la sediul central, pe care l-am informat ca el este cel care răspunde penal de acest lucru, am primit 6200 euro „ex-gratie” de la o societate de asigurări la cererea Băncii. Dumneavoastră ați văzut firme sa acorde sume în afara legii? Toate îmi lasă un gust amar.

    • Ai perfecta dreptate. Dar atata timp cât tara e condusa de mercenari, cu mutalau în frunte, nimic nu se va schimba. Ciolacu e cu gândul la alegeri, dar nu pricepe ca dacă „supăra” camarila, va avea votul celor jefuiți, care e în număr mult mai mare. În plus, trebuie schimbata legislația, care face posibil astfel de furtului cu acoperirea legii.

  7. Controale la marii contribuabili? Vise. Eu împreună cu un coleg am verificat în 2009 pe cel mai mare contribuabil la bugetul de stat și am constatat un prejudiciu de 7 milioane de euro, încasat la buget după o luptă în instanță. Rezultatul? Am fost dați afară amândoi. Și voi vreți controale la marii evazioniști fiscali? Niciodată.

  8. nu se va concretiza NIMIC !
    OMV Petrom , a cumoparat joahisii , prin bani , functii , promisiuni.
    Sau amenintari!
    Radu Caprau stie !
    Cum s-a facut importul de motoribna ?

    Prin Cati intermediari?
    Se caraub 9900 euro lunar /saptam,anal … cash la Viena?

  9. pana atunci calariti microintreprinderile si persoanele fizice cetateni romani,persoanele cu handicap nemernicilor de la ANAF

  10. Dacă nemtalaul de iohanis a dat ordin ca de multinaționale să nu se atingă nimeni mari muncitorii aianafului sau conformat. Că de el este vataful țării nemtalaul împuțit de iohanis

  11. Aud pe unii jurnaliști cum că marile companii au case de avocatură puternice care le poartă interesul. Mă întreb, de ce mai avem o droaie de juriști la ANAF, de ce mai avem un minister al justiției și un minister al finanțelor dacă nu sunt în stare să reprezinte interesul statului român? Parlamentul ar trebui, urgent, să emită o lege care să facă posibilă punerea rapidă cu botul pe labe a multinaționalelor, având ca exemplu legislația în domeniu din alte state.

  12. Ministrul finantelor se ocupa cu altele
    Nu are el treaba cu tara aceasta
    La fel si cepeleagul de la justitie
    Peltic ,peltic dar salariul e naspa !

    Fetelor sa trecem la treaba
    Asa piciorul sus ridicat nu va sfiiti
    Nu suntem aici in guvern sa stam degeaba
    Hei tu de la justitie ,rochita mai sus!

    Cand vedeti un strain nu-l priviti direct
    Uitati-va la el pe sub gene usor
    Ridicati-va putin rochita mai sus
    Sa observe ce piele aveti pe picior

    Daca e de la Raifaizen sau Alfa banc
    Sa nu spuneti nimic lasati-i sa fure
    Napustiti-va fetelor pe firmele mici
    De la noi din colonia transformata-n padure!

    Padurile adevarate dati-le lor
    Din ele ei vor face sicrie cu aldine
    Pe care le-or vinde in colonie cu spor
    Dar nu le agasati ca-s firme straine

  13. DAIA o dau toti pe CAEN de IT: 6202!!! ,… fiindca nimeni nu vegheaza, nimeni nu vre sa stie ca e frauda!!! SOS!!! ANAFuuuu!!!! Opriti JAFUuuuu!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger