AcasăEconomieANAF e pe recepție? Giganții telefoniei mobile din România mimează falimentul. Pierderi...

ANAF e pe recepție? Giganții telefoniei mobile din România mimează falimentul. Pierderi fiscale și datorii uriașe

ANAF-ul nu reușește să găsească găurile bugetare

În timp ce Ministerul de Finanțe pregătește o nouă creștere a birurilor pentru români, pentru a acoperi găurile în buget, fix sub nasul autorităților, marile companii de telefonie mobilă, cablu și internet raportează pierderi fiscale enorme și, implicit, ZERO profit, astfel că statul nu încasează niciun impozit la această categorie. Cu cifre de afaceri de miliarde de lei și cu un număr de angajați în continuă scădere, multinaționalele din România înregistrează datorii uriașe, în timp ce ANAF se laudă cu verificări la contribuabilii cu risc ridicat.

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș se laudă cu controale pe pierderi fiscale

Informațiile din raportările contabile anuale ale agenților economici, publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, relevă una dintre principalele cauze ale încasărilor anemice la bugetul de stat. Astfel, marile companii de telefonie mobilă, cablu și internet raportează consecutiv, în ultimii 5 ani, pierderi fiscale uriașe și, evident, zero profit, astfel că statul nu încasează niciun leu din impozitul pe profit de 16%. Cum este posibil ca la cifre de afaceri de miliarde de lei și o concentrare a pieței foarte aproape de monopol să înregistrezi zero profit, pierderi majore și datorii la bugetul de stat? Răspunsul este mai mult decât evident: autoritățile nu-și fac treaba.

Marea problemă a României, care o plasează pe ultimul loc în UE la procentul de colectare taxe și impozite la bugetul de stat, este evaziunea fiscală practicată sub forma optimizărilor fiscale, prin care se scot din țară miliarde de euro anual. Deja nu mai este niciun secret pentru nimeni, nici măcar pentru cei de la Comisia Europeană, dar acolo nu există niciun interes să se combată fenomenul, pentru că banii ăia mulți ajung în țările dezvoltate ale UE. Singurii care au vorbit despre acest fenomen au fost Darius Vâlcov și Liviu Dragnea, care, coincidență sau nu, au fost condamnați cu executare.

Aceleași tipare

Din 2017 până în 2022, pentru că doar pentru această perioadă sunt publice bilanțurile contabile ale companiilor pe site-ul Ministerului Finanțelor, operatorul Telekom a raportat, cu o singură excepție, pierderi fiscale. Astfel, în 2017, Telekom avea o cifră de afaceri de 2,1 miliarde de lei, datorii de 4,8 miliarde de lei, pierderi de 449 milioane de lei și 866 de angajați. În 2018, cifra de afaceri și datoriile au rămas la același nivel, însă pierderile au crescut cu 220 milioane de lei, odată cu o creștere a numărului de angajați, la 1.640. În 2019, scade cifra de afaceri la 2 miliarde de lei, scad și pierderile, la 271 milioane lei, scade și numărul de angajați cu circa 400, în timp ce datoriile cresc brusc la 954 milioane de lei. În 2020, la o cifră de afaceri de 2,1 miliarde de lei, mai dispar 400 de angajați, se reduc datoriile la 853 milioane de lei și pierderile, la 647 milioane de lei. Un lucru ciudat se întâmplă în 2021, când compania Telekom se decide să raporteze un profit de 179 milioane de lei, în condițiile în care cifra de afaceri scade la 1,85 miliarde de lei, datoriile se reduc la 729 milioane de lei, iar numărul de angajați scade cu doar 62. Bineînțeles, în 2022, Telekom anunță din nou pierderi de 558 milioane de lei, o cifră de afaceri de 1,37 miliarde de lei, doar 792 angajați (după ce alți 61 sunt dați afară) și peste un miliard de lei datorii.

Optimizarea impozitelor pe salarii

Compania Orange a ajuns de la 4.733 de angajați în 2017, la doar 2.850 în 2022. Cifra de afaceri a oscilat între un minim de 2,43 miliarde de lei în 2022, la un maxim de 2,92 miliarde de lei în 2020. Profit a înregistrat doar în 2020, de 148 milioane de lei, în rest, pierderile între 2017 și 2022 s-au situat între 122 milioane de lei (în 2018) și 946 milioane de lei (în 2017). Datoriile companiei Orange au fost relativ constante, situându-se între  un miliard de lei și 1,4 miliarde de lei. La Vodafone, după trei ani consecutivi cu profituri în jur de 150 milioane de lei, subit, în 2020, compania începe să raporteze pierderi. Astfel, în 2020, la o cifră de afaceri de 4,47 miliarde de lei și 3.906 angajați, imediat după absorbția UPC, Vodafone declara pierderi de 214 milioane de lei și 3,5 miliarde de lei datorii. În 2021, cifra de afaceri crește la 4,58 miliarde de lei, cresc și pierderile la 410 milioane de lei, precum și datoriile, la 3,86 miliarde de lei, și scade doar numărul de angajați, la 3.713. Anul trecut, cifra de afaceri s-a majorat la 4,69 miliarde de lei, la fel și datoriile, care ajung la 3,92 miliarde de lei, în timp ce pierderile scad la 121 milioane de lei, iar numărul de angajați se reduce la 2.970, mai puțin cu aproape o mie față de anul 2020. Comparativ, compania RCS-RDS, singura, de altfel, care nu a raportat pierderi în ultimii ani, la o cifră de afaceri de 4,82 miliarde de lei în 2022, a înregistrat un profit de 1,33 miliarde de lei.

Hop și Fiscul!

Potrivit Ministerului Finanțelor, în luna iunie 2023 au fost realizate de către structurile cu atribuții de control fiscal din ANAF un număr de 3.275 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificări documentare), fiind stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 988.880.914 lei și diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 1.292.018.284 lei. Totodată, au fost desfășurate 1.924 controale antifraudă cu implicații fiscale, cuantificate în valoare de 2.629.039.389 lei, din care suma de 2.512.672.346 lei în cadrul acțiunilor derulate în domeniul energiei electrice. Așteptăm, totuși, controale și la companiile de telefonie mobilă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
12.517 afisari

56 COMENTARII

  1. Stiu toti gigantii astia cum sa fure si sa se optimizeze,ca cica au avocati buni care ii baga si ii scoate din toate situatiile ca de unde iese cas mult se gasesc si tradatori!! Tot romanii amarati ii tin si pe astia cu infrasructura si toate cele necesare iar ei ne f,ac legi!!

  2. Telekom e praf! Cind aveam la ei ab.mi se intrerupea constant convorbirea, imediat dupa preluarea de la Cosmote, cind ii fortau pe angajati sa semneze ca vor sa lucre de bunavoie pe salar redus.Mise remina netu cu viteza normala, si trebuia sa am cu viteza mai mica! Nu aveam de loc! Am migrat la vodafone si digi.La vodafone prepay, semnal si net mai prost decit la digi! De necrezut! In singurul mag.de la vodaf. un smartphone Samsung A 52s era 2400 lei,iar la emag era doar 1200 lei! La liber . Avesesem un ab.redus de vreo 2 euro sa nu plec de la ei cind ma trezesc la plata dupa 3 luni cu vreo 7 euro factura.Ai sun si-mi zic ca a expirat redusul si a intrat automat la valoare 7 euro. Fara sa ma informeze sa ma intrebe nimic! Pai pa smekerie nu merge bro! Nu mai sintem in anii 90-2000 pe japca si prosteala. Si de asta fuge lumea de ei! Cum dreacu sa le mearga? Nici orange nu sint seriosi, am avut si la ei un an ab. si imi blocasera cartela ca sa nu pot folosi min.nationale cind i-am sunat de pe alt nr. mi-au zis ca trebuie sa platesc eu taxa de 10$ pt. deblocare.N-am dat! Sa facut un an iar eu ai sun cu o luna inainte si fac cerere de incetare ab.conform contract.Nici o treaba! imi trimeteau mereu facturi de parca facusem pe viata cu ei si nu puteam scapa de ei ca de raie! Nu le-am mai dat nici un ban-reject!Am platit anul-12 luni adio!

  3. Dati in fabrici si uzine,tovarasi.Abonamentele de mobil si internet sunt printre cele mai mici din Europa.Viteza la internet e mai mare ca in multe tari dezvoltate.De 34 de ani presa romaneasca duce o campanie impotriva acestor companii care sunt prezentate drept niste varcolaci care atenteaza la buzunarele romanilor saraci plecati in vacanta in Grecia si Turcia.Poate intr-o zi isi vor strange bagajele si vor pleca de unde au venit.Eu va sfatuiesc sa cautati in podurile caselor telefoanele cu manivela ale bunicilor.Ca de fapt asta meritam.

  4. Corect , cine se plange sa mearga in Occident ! Nu cumva salariile si pensiile oamenilor obisnuiti sunt prea mici ?

  5. DIGI sponsorizează, deci plătește din profitul realizat și i se radiază și impozitul aferent, câteva echipe de fotbal din divizia secundă din SPANIA. Este corect? Banul gros îl face pe spinarea românilor. Să sponsorizeze echipe sportive românești, la oricare sport, dar da fie românești. ANAF și Protecția Consumatorului ce au de spus?

    • Protectia asa zisa a consumatorilor-angajatii de acolo efectiv sug puulla firmelor pe care se fac ca le controleaza! Si o fac cu doua maini! Cei de ANAF nu se ating de firmele mari romanesti7straine ca stiu ca zboara din sistem,ei doar amendeaza firmele mici romanesti pina le falimenteaza!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger