AcasăUtileMeteoAlertă meteo. Caniculă, dar și ploi și vijelii. Șase județe intră sub...

Alertă meteo. Caniculă, dar și ploi și vijelii. Șase județe intră sub COD PORTOCALIU – Harta/Cum va fi vremea în Capitală

sursa foto: renasterea.ro

Disconfortul termic și canicula, dar și fenomenele de instabilitate atmosferică vor continua să dea bătăi de cap, în multe zone ale țării, și în intervalul următor. Meteorologii vin cu informații de ultimă oră. Au fost emise avertizări cod galben şi portocaliu pentru 11 județe din vestul și nord-vestul țării. Acolo unde specialiștii se așteaptă să apară ploi torențiale, dar și vijelii. 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță, prin intermediul unei informări meteorologice, emise vineri dimineață, pentru zilele de 23 și 24 iunie, că disconfortul termic va fi ridicat vineri în toate zonele de câmpie și pe arii restrânse în cele deluroase, iar sâmbătă în sud și est, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

„Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 și 36 de grade, și va fi caniculă, vineri (23 iunie) local în Câmpia de Vest și în Câmpia Română, iar sâmbătă (24 iunie) în Câmpia Română și în Dobrogea continentală”, conform ANM.

Zonele ce se vor afla sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică

foto: meteoromania.ro

Totodată, meteorologii au transmis o avertizare COD GALBEN, ce va fi valabilă în intervalul 23 iunie, ora 19 – 24 iunie, ora 10, așadar de vineri seară și până sâmbătă dimineață. Conform hărții aferente acestui tip de avertizare, cinci județe se vor afla sub incidența CODULUI GALBEN – Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Hunedoara şi Caraş-Severin.

ANM anunță că în intervalul menționat, în vestul, nord-vestul și local în centrul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. „Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.”, conform meteorologilor.
Specialiștii ANM mai precizează că sâmbătă și duminică vor fi perioade cu instabilitate atmosferică îndeosebi în centru, sud și est.

COD PORTOCALIU pentru șase județe: se anunță vijelii

De asemenea, specialiștii ANM atrag atenția, prin intermediul unei avertizări COD PORTOCALIU, ce va fi în vigoare în intervalul 23 iunie, ora 20 – 24 iunie, ora 04, că în Banat, Crișana, Maramureș și în nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 80…100 km/h) și vijelii.
Județele vizate de acest COD PORTOCALIU sunt, conform hărții, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad şi Timiş.

Prognoză specială pentru Capitală: Disconfortul termic va fi ridicat

Și tot vineri dimineață, ANM a anunțat și cum va fi vremea în Capitală. Printr-o prognoză specială, emisă pentru zona municipiului București, pentru perioada 23 iunie, ora 10 – 24 iunie, ora 21, specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie anunță la ce să șe aștepte locuitorii Capitalei, din punct de vedere al vremii, până sâmbătă seară.

Vremea va fi călduroasă în București, caniculară în după-amiaza zilei de sâmbătă (24 iunie), anunță ANM. Și pe lângă căldură, va fi o „luptă” și cu disconfortul termic. Care va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală ITU va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 34…36 de grade, iar cea minimă de 18…20 de grade.