Cauta

Alertă în sistem. Se pregătește căpușarea Hidroelectrica

Sindicaliștii de la Hidroserv avertizează că există pericolul externalizării totale a companiei din Hidroelectrica și aducerea unei alte firme care să preia activitatea de mentenanță. Cum specialiștii din Hidroserv vor rămâne aceeași, în absența unei forțe de muncă cu înaltă calificare, singurul care se va schimba va fi acționarul societății, producându-se, astfel, o căpușare a Hidroelectrica. 

hidroelectricaSindicaliștii din sector acuză faptul că se tergiversează în mod suspect semnarea contractului de mentenanță între Hidroelectrica și Hidroserv. Societatea de Servicii Hidroenergetice Hidroserv S.A a fost desprinsă în mod absurd de firma mamă, Hidroelectrica, în 2013, deși serviciile de mentenanță sunt vitale pentru compania de stat.

Mai mult, în 2016 a fost deschisă procedura de insolvență pentru Hidroserv, iar din 2.000 de angajați calificați în acest domeniu au mai rămas astăzi doar 1.200. Între timp, compania Hidroserv, al cărei acționar unic este, totuși, tot Hidroelectrica, s-a redresat, devenind atractivă financiar.

”Noi suntem singurii din țară care pot asigura mentenanța la Hidroelectrica și nu înțelegem de ce se întârzie semnarea Acordului cadru între cele două societăți. Nu știu ce urmăresc cei de la Hidroelectrica, dar bănuiesc că vor să ne paseze unei alte firme și să ne externalizeze cu adevărat. Probabil că cineva are alte interese la nivel mai înalt și se încearcă vânzarea Hidroserv. Evident, că nu vor avea cu cine să asigure mentenanța și vor apela tot la specialiștii din Hidroserv, numai că grosul finanțării venite de la Hidroelectrica va merge spre această firmă. De asta ne este teamă. Oricum, ne-au tot blocat posturile în Hidroserv, deși necesarul de angajați este mult mai mare”, ne-a declarat Mircea Milea, președintele Sindicatului Hidroserv Curtea de Argeș. Acesta arată că, fără o mentenanță corespunzătoare la Hidroelectrica, pot interveni blocaje la hidrocentrale.

Profituri uriașe, investiții mici

Sindicatul Naţional Hidroenergetica a organizat miercuri o acţiune de pichetare la sediul central al Hidroelectrica, acesta acuzând actuala conducere a companiei că adoptă o politică de reducere mult sub prevederile Ordinului 96/2017 a lucrărilor de mentenanţă şi că a stopat nejustificat lucrări de investiţii în noi capacităţi de producere a energiei. Și asta în condițiile în care Hidroelectrica a obținut profituri uriașe din vânzarea energiei. Sindicatul semnalează faptul că se pune în pericol funcționarea instalaţiilor hidroenergetice, cu efect direct asupra siguranţei în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional.

”Aceasta nu este altceva decât un atentat la independenţa energetică a României. Considerăm că, în mod deliberat, noul Directorat pune în pericol viitorul Hidroserv, societate ce tocmai îşi pregătea reinserţia în circuitul economic prin ieşirea din situaţia de insolvenţă. Studiind componenţa Directoratului actual şi perioada în care aceştia au avansat în funcţii – cea în care Hidroelectrica se afla sub supravegherea administratorului judiciar Remus Borza, sperăm să nu ne aflăm în situaţia unei intenţii de a scoate SSH Hidroserv de pe piaţa serviciilor de mentenanţă pentru a face locul altor firme prietene ale acestuia”, a declarat secretarul general al Sindicatului Naţional Hidroenergetica, Cristinel Popescu.

Acțiune premeditată

Societatea de Servicii Hidroenergetice Hidroserv S.A a fost înființată la data de 5 august 2013, ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistrița, Cluj, Curtea de Argeș, Hațeg, Porțile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeș, Slatina, care au fost dizolvate fără a intra în lichidare, patrimoniul acestora fiind transferat către noua societate. Motivul înființării companiei a fost acela că se vor putea acoperi și nișele pe care în mod tradițional le deservesc alți furnizori de servicii și lucrări, respectiv retehnologizările și proiectele noi de investiții în domeniul surselor de energie regenerabile: hidro, eolian, fotovoltaic. Au urmat însă disponibilizări ale personalului calificat, iar cei rămași nu au putut face față lucrărilor solicitate de Hidroelectrica, deci nici vorbă de deservire a unor alte societăți.

Ultimele stiri

  • S-a dat drumu’ la bombardieri! Niciun sezon estival fără teribilişti blocaţi cu bolizii în nisip, la mare, la Eforie Nord. Ce amendă a primit (VIDEO)
  • Emoţii şi în Armenia! Elicopterul care îl transporta pe premierul Nikol Paşinian, aterizare de urgenţă
  • Circ la Cernavodă! Primarul ar fi fost bătut în plină stradă de un preot și de o femeie (VIDEO)
  • Reacţia lui Marcel Ciolacu în dosarul Coldea – Dumbravă: „Partidul principal al penalilor a devenit USR”
  • Val de companii străine care deschid afaceri în România, atrase de măsurile și investițiile susținute de PSD
  • Nicușor Dan recunoaște că e incapabil să rezolve problemele din Capitală. Traficul și apa caldă, peste alte două mandate
  • Incident aviatic cu un avion Tarom. Aeronava s-a întors pe aeroportul din Paris!
  • România se implică puternic pe front. Decizia cu efect direct asupra tancurilor Abrams ne poate transforma într-o ţintă
  • Cum se apără Florian Coldea după ce a dat 15 ore „cu subsemnatul” la DNA. Fostul general SRI, plasat sub control judiciar!
  • Horoscop – sâmbătă, 25 mai 2024. Toate zodiile au parte de schimbări în bine, dar sub aspecte diferite
  • Exit mobile version