AcasăEconomieAlertă în sistem. Se pregătește căpușarea Hidroelectrica

Alertă în sistem. Se pregătește căpușarea Hidroelectrica

Sindicaliștii de la Hidroserv avertizează că există pericolul externalizării totale a companiei din Hidroelectrica și aducerea unei alte firme care să preia activitatea de mentenanță. Cum specialiștii din Hidroserv vor rămâne aceeași, în absența unei forțe de muncă cu înaltă calificare, singurul care se va schimba va fi acționarul societății, producându-se, astfel, o căpușare a Hidroelectrica. 

hidroelectricaSindicaliștii din sector acuză faptul că se tergiversează în mod suspect semnarea contractului de mentenanță între Hidroelectrica și Hidroserv. Societatea de Servicii Hidroenergetice Hidroserv S.A a fost desprinsă în mod absurd de firma mamă, Hidroelectrica, în 2013, deși serviciile de mentenanță sunt vitale pentru compania de stat.

Mai mult, în 2016 a fost deschisă procedura de insolvență pentru Hidroserv, iar din 2.000 de angajați calificați în acest domeniu au mai rămas astăzi doar 1.200. Între timp, compania Hidroserv, al cărei acționar unic este, totuși, tot Hidroelectrica, s-a redresat, devenind atractivă financiar.

”Noi suntem singurii din țară care pot asigura mentenanța la Hidroelectrica și nu înțelegem de ce se întârzie semnarea Acordului cadru între cele două societăți. Nu știu ce urmăresc cei de la Hidroelectrica, dar bănuiesc că vor să ne paseze unei alte firme și să ne externalizeze cu adevărat. Probabil că cineva are alte interese la nivel mai înalt și se încearcă vânzarea Hidroserv. Evident, că nu vor avea cu cine să asigure mentenanța și vor apela tot la specialiștii din Hidroserv, numai că grosul finanțării venite de la Hidroelectrica va merge spre această firmă. De asta ne este teamă. Oricum, ne-au tot blocat posturile în Hidroserv, deși necesarul de angajați este mult mai mare”, ne-a declarat Mircea Milea, președintele Sindicatului Hidroserv Curtea de Argeș. Acesta arată că, fără o mentenanță corespunzătoare la Hidroelectrica, pot interveni blocaje la hidrocentrale.

Profituri uriașe, investiții mici

Sindicatul Naţional Hidroenergetica a organizat miercuri o acţiune de pichetare la sediul central al Hidroelectrica, acesta acuzând actuala conducere a companiei că adoptă o politică de reducere mult sub prevederile Ordinului 96/2017 a lucrărilor de mentenanţă şi că a stopat nejustificat lucrări de investiţii în noi capacităţi de producere a energiei. Și asta în condițiile în care Hidroelectrica a obținut profituri uriașe din vânzarea energiei. Sindicatul semnalează faptul că se pune în pericol funcționarea instalaţiilor hidroenergetice, cu efect direct asupra siguranţei în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional.

”Aceasta nu este altceva decât un atentat la independenţa energetică a României. Considerăm că, în mod deliberat, noul Directorat pune în pericol viitorul Hidroserv, societate ce tocmai îşi pregătea reinserţia în circuitul economic prin ieşirea din situaţia de insolvenţă. Studiind componenţa Directoratului actual şi perioada în care aceştia au avansat în funcţii – cea în care Hidroelectrica se afla sub supravegherea administratorului judiciar Remus Borza, sperăm să nu ne aflăm în situaţia unei intenţii de a scoate SSH Hidroserv de pe piaţa serviciilor de mentenanţă pentru a face locul altor firme prietene ale acestuia”, a declarat secretarul general al Sindicatului Naţional Hidroenergetica, Cristinel Popescu.

Acțiune premeditată

Societatea de Servicii Hidroenergetice Hidroserv S.A a fost înființată la data de 5 august 2013, ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistrița, Cluj, Curtea de Argeș, Hațeg, Porțile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeș, Slatina, care au fost dizolvate fără a intra în lichidare, patrimoniul acestora fiind transferat către noua societate. Motivul înființării companiei a fost acela că se vor putea acoperi și nișele pe care în mod tradițional le deservesc alți furnizori de servicii și lucrări, respectiv retehnologizările și proiectele noi de investiții în domeniul surselor de energie regenerabile: hidro, eolian, fotovoltaic. Au urmat însă disponibilizări ale personalului calificat, iar cei rămași nu au putut face față lucrărilor solicitate de Hidroelectrica, deci nici vorbă de deservire a unor alte societăți.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.963 afisari

13 COMENTARII

  1. Ce draci de capușare? Suntem proști la nas? Au cumpărat 20%. Cât mai e? O nimica toată! 🙂 Era tot ce mai rămăsese poporului român (și națiunilor conlocuitoare). O cumpăra ăștia pe toată, nu vă faceți speranțe. 50 de ani de sacrificii ale părinților noștri. Le fură ăștia dintr-un foc.

  2. Iar? Parca abia a scapat de capuse. Sau capusele nu mor niciodata, doar se transforma. Prietenii stiu de ce.

  3. Capusele ca capusele, ca si Hidroserv poate ca tot o capusa era, insa una buna, acceptata. Problema e ca se sapa la fundamentul Hidroelectrica, nemernicii vor sa puna pe butuci si hidroenergia dupa ce au distrus termocentralele.

  4. Fsn a fost creat inainte de lovitura de stat din ’89,cu scopul de a distruge România ,de catre tradatorii pacepisti din securitate(ajunsi multimiliardari in euro) de esalonul alogen din pcr(ajunsi multi miliardari in euro) si serviciile din țările străine,neprietenos, care au acaparat ,acuma, averea românilor. Din pacate,serviciile sunt in slujba fsn .

  5. Așa se întâmplă când te mănâncă în fund cape Zambilica. Ce le-a trebuit să se despartă de firma mamă? Asta au vrut asta capătă acum.

  6. Hai să privim adevărul în față. Hidroserv e o firmă apărută când în Ro era la mare „trend ” să desparți firmele profitabile în cât mai multe ( ca să mănânce și gura statului ceva) , Atunci serviciile de reparații ale Hidroelectrica au fost externalizate. S-a dat o lovitură teribilă de băieții deștepti, toate pilele și rudele au prins locuri călduțe în conducere la Hidroserv, mentenanța s-a dublat la preț și apoi încet încet lucrările au devenit tot mai slabe la niște prețuri în care nici un pleonasm nu poate exprima cuvântul aberante.A încercat Borza ceva în insolvența Hidroelectrica dar tipul fiind doar „un ticălos ” din sistem s-a oprit la personalul Hidroelectricii și atât. Dacă se vrea cu adevărat să se afle ce înseamnă Hidroserv pentru Hidroelectrica se poate întra puțin în profunzimea lucrărilor și a costurilor lor și sunt sigur că un privat nici măcar nu concepea să facă afaceri cu așa cineva ( ca să nu spun mai mult)

    • Rulmentul Brașov,Petrom și multe,multe alte mărci de renume românesc au fost șterse din patrimoniul industriei românești tot de așa numiți sindicaliști cu spate puternic în securitate și nomenclatura comunistă de gradul doi.La fel au servit aceleași povești lăcrămioase ,cu iz patriotard ,dar în final cu toții am văzut cum au răsărit ca florile pe sus-numitele ruine, marii rechini ai României:nicolăieștii,rădoienii,stăneștii,văcăroii, isăreștii s.a.m.d.

  7. Se alege praful de tot. Iluminatii României au decis ca trebuiesc închise termocentralele. Zilele trecute România importa 1500MW, în timp ce din carbune se produceau din toate termocentralele Romaniei 1000 MW. Politicieni( scursuri tradatoare) sunteți sănătoși la cap? Cei 1500 MW importati din ce resurse sunt produse? Nu cumva din carbune? Ca din soare nu, vânt nu, hidrocentrale NU. Nicio tara vecina directa noua nu are posibilitățile hidro ale României. Scursuri politice aveți firme de import energie? Nu va ajunge bolnavilor mintal cât ați furat? Nu va ajung conturile din Elveția și paradisuri fiscale?

  8. Așa s-a întâmplat la ELECTRICA, cu dezmembrarea Electrica Serv, prin care un enorm patrimoniu a fost jefuit ( terenuri, clădiri, mii de utilaje).

  9. Mai ar fi o variantă: cîștigă o altă firmă, Hidroservul va falimenta iar lucrătorii cei buni se vor muta la firma cîștigătoare. Pe alte salarii, normal. Și posibil mai mici. Piloșii din conducerea Hidroserv vor șoma, ceea ce nu va întrista pe nimeni.

  10. Pun si eu o intrebare de gîgă:dacă,costurile producerii celor 1000MW de către termocentrale(trebuie minerul sa scoata carbunele,cu investitiile aferente pt. modernizarea minelor,ramase de pe vremea lu nea nicu,ca sa nu moara minerul,transport carbune,mentenanta acestor coloși numiti termocentrale,e.t.c..)
    ,ori fi mai mari decat sa importam.O sa spuneti….se creaza locuri de munca…Dar oamenii nu pot lucra lanivelul anului 2023 in energie solara,eoliana,nucleara,unde s-ar putea face acele investitii.Toti urlam ca ceilalti sunt de vina, catre o entitate extraterestra,neclara.In spate sunt tot oameni cu nume si prenume care iau decizii si mai ales la stat acestia sunt numiti politic.Si nu iesim din cercul vicios fara sa ne referim la vot.Sa votam tot indivizi care se bat cu pumnul in piept(ca sunt patrioti(patriotismul nu se striga) si ca fara ei tara este furata,terfelita,e.t.c.. si indivizi care platesc votantii cu ajutoare sociale si alte stimulente).Din pacate omul nu a inventat alt mod de a se conduce in afara de vot(oare olandezii,australienii si altii,de ce nu au aceste probleme ca la noi).Altfel ne intoarcem la sistem totalita…poate ca ne place.

  11. Pun si eu o intrebare de gîgă:dacă,costurile producerii celor 1000MW de către termocentrale(trebuie minerul sa scoata carbunele,cu investitiile aferente pt. modernizarea minelor,ramase de pe vremea lu nea nicu,ca sa nu moara minerul,transport carbune,mentenanta acestor coloși numiti termocentrale,e.t.c..)
    ,ori fi mai mari decat sa importam.O sa spuneti….se creaza locuri de munca…Dar oamenii nu pot lucra lanivelul anului 2023 in energie solara,eoliana,nucleara,unde s-ar putea face acele investitii.Toti urlam ca ceilalti sunt de vina, catre o entitate extraterestra,neclara.In spate sunt tot oameni cu nume si prenume care iau decizii si mai ales la stat acestia sunt numiti politic.Si nu iesim din cercul vicios fara sa ne referim la vot.Sa votam tot indivizi care se bat cu pumnul in piept(ca sunt patrioti(patriotismul nu se striga) si ca fara ei tara este furata,terfelita,e.t.c.. si indivizi care platesc votantii cu ajutoare sociale si alte stimulente).Din pacate omul nu a inventat alt mod de a se conduce in afara de vot(oare olandezii,australienii si altii,de ce nu au aceste probleme ca la noi).Altfel ne intoarcem la sistem totalitar…poate ca ne place.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger