AcasăEconomieAlertă de risc. Alimentarea cu energie a Ucrainei și Moldovei vulnerabilizează România

Alertă de risc. Alimentarea cu energie a Ucrainei și Moldovei vulnerabilizează România

Sezonul rece vine cu probleme în sistemul energetic național

ENTSO-E, rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică, atrage atenția, în Perspectiva de iarnă 2023-2024, că sistemul energetic național din România poate avea probleme mari, în special din cauza alimentării cu energie a Ucrainei și Moldovei. Și asta în contextul absenței producției în centralele solare și eoliene și a dispariției unor capacități pe cărbune.

Analiza efectuată de ENTSO-E, rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică, în Perspectiva de iarnă 2023-2024, relevă vulnerabilități semnificative ale sistemului energetic național românesc.

Astfel, există riscuri de apariție a unor probleme de adecvare a sistemului cauzate de lipsa producției în centralele eoliene și solare, astfel că, în cazul sarcinilor de vârf, consumurile nu pot fi acoperite din resurse proprii. Acoperirea consumului se poate realiza prin importul din sistemele învecinate, însă doar dacă energia electrică este disponibilă în regiune, atrage atenția ENTSO-E.

”Situația va fi critică în cazul indisponibilității neașteptate a altor unități de producție, iar existența surselor disponibile pentru export la nivel regional (european) are un grad ridicat de incertitudine”, se arată în raportul ENTSO-E pentru iarna 2023-2024. Printre problemele care pot apărea în sistemul energetic național se mai numără valori mari ale consumului la sarcină de vârf, scăderea estimată a producției în centralele clasice, producția scăzută în centralele solare în sezonul de iarnă, volatilitatea centralelor eoliene, capacitatea limitată de compensare a deficitului prin hidrocentrale, lipsa stocării energiei electrice, precum și lipsa răspunsului la cerere ( DSR – demand side response). Peste toate acestea, o vulnerabilitate a sistemului este provocată de alimentarea cu energia electrică necesara pentru Ucraina și Republica Moldova, mai semnalează ENTSO-E.

Exporturi masive în țările vecine

Pe parcursul anului 2022, când a fost declanșat războiul, România a importat din Ucraina 337.656 MWh și a exportat în această țară doar 2 MWh. Cele mai mari importuri s-au produs în august 2022, 92.611 MWh, și în septembrie 2022, 82.328 MWh. Din noiembrie 2022 până în noiembrie 2023, schimburile comerciale de energie electrică cu țara vecină s-au stopat. Luna trecută România a importat 14.698 MWh din Ucraina și a exportat 21.099 MWh în această țară.

Mai mult, în decembrie, din datele preliminare, România a exportat 22.451 MWh în Ucraina fără să importe nimic. Totodată, de la 1 decembrie 2023 până la 19 decembrie 2023, România  exportat în Republica Moldova 193,74 GWh. Datele oficiale arată că, în perioada 2015-2023, România a avut cea mai mare scădere a puterii nete, ajungând de la 22.590 MW în 2015, la 16.357 MW în 2023. După țara noastră, scăderi de putere instalată au mai avut doar Italia și, aproape nesemnificative, în Croația și Cehia, în rest, toate statele europene și-au crescut capacitățile de producție. Bulgaria a ajuns de la 11.285 MW în 2015, la 14.058 MW în 2023, iar Polonia, de la 35.573 MW în 2015, la 55.030 MW în 2023. Creșteri importante s-au înregistrat în Germania, Franța și Olanda.

Echilibru fragil

Perspectiva de iarnă realizată de ENTSO-E mai evidențiază riscuri ale aprovizionării cu energie electrică în zone îndepărtate, inclusiv Irlanda, Irlanda de Nord, Malta și Cipru. Finlanda se poate confrunta și cu unele riscuri în cazul unor condiții de funcționare excepțional de nefavorabile combinate cu vreme rece și întreruperi neplanificate.

”Riscuri regionale sunt identificate și în Franța, Belgia și Marea Britanie, acestea fiind determinate de condițiile meteorologice. Provocările din Irlanda și Irlanda de Nord vor depinde de disponibilitatea centralelor electrice pe gaz învechite, în timp ce Malta este mai expusă riscului, mai ales în cazul în care interconectarea cu Italia se află în întrerupere neplanificată. Riscurile regionale din Franța, Belgia și Marea Britanie sunt determinate de sensibilitatea cererii din Franța la temperatură și sunt prezente numai în condiții meteorologice extreme combinate cu întreruperi neplanificate mari”, mai precizează ENTSO-E.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.257 afisari

7 COMENTARII

  1. Ba noi chiar suntem tampiti ? Riscam siguranta energetica a Romaniei pentru altii, ca totul este hotarat la Bruxelles, si noua ne place in genunchi sa …ugem

    • Tu chiar nu înțelegi ce ți -a spus ospătarul alb,că „România este un stat eșuat” înseamnă că toți cei care ne conduc acum ,au eșuat,adică suntem la mâna lui Bunul Dumnezeu

  2. Asa va trebuie mămăligarilor, ați votat cretini, infractori,…acum culegeti roadele!…
    Să vă dea 3 ore pe zi curent!…
    Salvați naziștii ukrainieni!…

  3. Pregatiti opaitele si untdelemnul dragi rumuni. Ati vrut ue si prezident care sa va faca RFG din Romanistan, aveti acum de toate.

  4. Sa le dea ursuleasa si bogatii din vest care fac legi de cacao nu noi saracii care ne am distrus pe mana lor de democratici consolidati.Sunt de fapt niste fake pe toata linia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger