AcasăUtileMeteoAlertă de la ANM! Vremea se schimbă radical. Se anunță frig, ploi...

Alertă de la ANM! Vremea se schimbă radical. Se anunță frig, ploi și vijelii/Unde sunt prognozate NINSORI

Alertă de la ANM! Vremea se schimbă radical. Se anunță frig, ploi și vijelii/Unde sunt prognozate NINSORI (sursa foto: monitoruldegalati.ro)

Vremea se schimbă, începând cu orele următoare. Apar ploile și intensificările vântului, în unele regiuni. De duminică, atrag atenția meteorologii, vremea va deveni deosebit de rece în toată țara.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis, sâmbătă, o informare meteo și două mesaje de atenționare tip COD GALBEN.

Astfel, prin intermediul informării meteo, valabile în intervalul 9 aprilie, ora 13 – 12 aprilie, ora 9, meteorologii atrag atenția că temporar vântul va avea intensificări în toată țara, cu viteze în general de 45…55 km/h și pe arii restrânse de peste 60 km/h.

Conform ANM, sâmbătă, 9 aprilie, în regiunile intracarpatice, iar duminică, 10 aprilie, în cele sud-estice local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică: averse ce pot avea caracter torențial, intensificări ale vântului, descărcări electrice, vijelii și izolat grindină.

Totodată, de la Administrația Națională de Meteorologie s-a anunțat, prin intermediul acestei informări, că începând de duminică, vremea va deveni deosebit de rece în toată țara. „În noaptea de luni spre marți (11/12 aprilie), îndeosebi în jumătatea nordică a teritoriului temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă”, potrivit ANM.

COD GALBEN: vânt și instabilitate atmosferică

foto: meteoromania.ro

De asemenea, ANM a emis o atenționare COD GALBEN, pentru intervalul 9 aprilie, ora 13 – 9 aprilie, ora 21, pentru Banat, Crișana și local în Transilvania și Maramureș.

Conform meteorologilor, „în intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu rafale de 55…65 km/h și pe arii restrânse de peste 70 km/h, vijelii, averse, descărcări electrice și izolat grindină”.

Vânt puternic și ninsori la munte

Totodată, în intervalul 10 aprilie, ora 3 – 11 aprilie, ora 9 va fi valabilă o atenționare COD GALBEN de ninsori și intensificări ale vântului pentru zona montană.

Potrivit ANM, „la munte va ninge, local însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze mai mari pe creste, unde rafalele vor depăși 90 km/h, viscolind ninsoarea”. De asemenea, meteorologii spun că în Transilvania, duminică dimineață vor fi precipitații mixte.

Prognoză specială pentru București

Și tot sâmbătă, Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică o prognoză specială pentru București, pentru week-end și începutul săptămânii viitoare, mai exact pentru intervalul 9 aprilie, ora 13 – 12 aprilie, ora 9.

Dacă sâmbătă se anunță o zi caldă și frumoasă, duminică și în București se va răci simțitor vremea și va ploua.

Iată ce au anunțat meteorologii pentru zona Capitalei:

09.04.2022 ORA 13:00 – 10.04.2022 ORA 09:00

Vremea va fi frumoasă şi se va menține deosebit de caldă, cu o maximă a temperaturii aerului în jurul a 26 de grade şi o minimă de 8…11 grade. Cerul va fi mai mult senin, exceptând ultimele ore ale intervalului când vor fi înnorări. Vântul va sufla slab și moderat.

10.04.2022 ORA 09:00 – 11.04.2022 ORA 09:00

Vremea se va răci accentuat, cerul va fi noros, în mare parte din interval va ploua și se vor acumula în jurul a 15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă, mult mai coborâtă decât în mod obişnuit în această perioadă din an, va fi de 11… 12 grade, iar cea minimă de 4…5 grade.

11.04.2022 ORA 09:00 – 12.04.2022 ORA 09:00

Deşi valorile termice diurne vor fi în creștere uşoară, vremea se va menţine mai rece decât normal în a doua decadă a lunii aprilie. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi condiţii ca trecător sa plouă slab, mai ales dimineaţa. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 15 grade, iar cea minimă va fi de 2…3 grade, mai scăzută în zona periurbană, până la 0 grade.