AcasăEconomieAlertă de gradul zero. România a rămas fără energie

Alertă de gradul zero. România a rămas fără energie

Dezastru în sistemul energetic național

Radiografia sistemului energetic național, făcută nu de Guvern sau de Ministerul Energiei, ci de Curtea de Conturi, arată o situație catastrofală în acest sector, cu perspectiva unui colaps total. Analiza inspectorilor confirmă că statul român a avut un comportament de kamikaze, închizându-și capacitățile de producție, fără a construi nimic altceva. Deși au fost alocate sume uriașe așa-ziselor investiții, stadiul de implementare este aproape zero.

Auditul de performanță ”Energia din surse regenerabile și contribuția la asigurarea independenței energetice”, realizat de Curtea de Conturi, scoate la iveală dezastrul guvernărilor din ultimii ani, care au pus la pământ întregul sistem energetic. Și mai grav de atât este că România riscă să piardă toate fondurile europene, inclusiv cele din PNRR, dat fiind că stadiul investițiilor este aproape zero.

Raportul Curții de Conturi arată că, în perioada 2017-2022, au fost puse în funcțiune noi capacități cu o putere instalată de numai 121,5 MW din care: 12,56 MW în capacități hidroenergetice, 25 MW în capacități pe bază de energie solară fotovoltaică și 83,9 MW în capacități pe bază de hidrocarburi.

Totodată, în aceeași perioadă au fost retrase definitiv din exploatare grupuri energetice cu putere instalată de 4.848 MW. În prima jumătate a anului 2023 au mai fost retrase din exploatare 2 grupuri energetice pe bază de cărbune de 660 MW (CTE Rovinari 3 – 330 MW și CTE Turceni 7 – 330 MW), din care un grup de 330 MW (CTE Turceni 7) se află în conservare în perioada 01.06.2023-31.12.2025. În perioada 2017-2022, retragerea din exploatare a capacităților de producere pe bază de cărbune (-2.680 MW) și hidrocarburi (-2168 MW) nu a fost substituită de punerea în funcțiune de noi capacități pe bază de surse regenerabile (+37,56 MW).

”România și-a asumat un plan de eliminare a capacităților de producere a energiei din combustibili convenționali, fără a avea la bază o certitudine în ceea ce privește introducerea în sistem a unor noi capacități de producere cu o putere similară și cu un factor de capacitate ridicat”, avertizează Curtea de Conturi.

Ținte imposibil de atins

Pentru a atinge țintele naționale și intermediare privind ponderea energiei produse din SRE stabilite prin PNIESC pentru anul 2030, ca primă etapă intermediară, s-a prevăzut punerea în funcțiune de noi capacități de producție, cu o putere netă de 1.816 MW, în intervalul 2020-2022, din care, capacități ce vor utiliza energia eoliană cu o putere netă de 822 MW și capacități ce vor utiliza energia solară cu o putere netă de 994 MW.

Față de obiectivul stabilit pentru anul 2022 (+ 1.816 MW), capacitatea instalată la nivelul SEN a unităților de producție de E-SRE pe bază de surse eoliene și solare a crescut cu doar cu 11,69 MW în perioada 2020 – 2022, se precizează în raport. Potrivit documentului, față de evoluția înregistrată anterior la nivel național, din punct de vedere al dezvoltării unor noi unități pe bază de surse eoliene și solar fotovoltaice, țintele stabilite prin PNIESC pentru anul 2030 sunt greu de atins în condițiile în care nu este amplificat volumul investițiilor, nerealizarea acestora având un efect negativ asupra nivelului producției de energie electrică din SRE și asupra asigurării independenței energetice.

Totodată, dezafectarea unor capacități de producție a energiei electrice și lipsa punerii în funcțiune a unor noi capacități de producție a energiei electrice pe bază de SRE, inclusiv a celor de stocare, pot afecta stabilitatea SEN și pot avea un impact negativ asupra securității și independenței energetice a României.

Scăderi majore

Puterea instalată în capacitățile de producere a energiei electrice s-a diminuat considerabil în ultimii 5 ani, respectiv cu 24,6%, în valori absolute de la 24.738,27 MW în anul 2017, la 18.651,56 MW, în anul 2022. Cărbunele, de la o putere instalată de 6.240,27 MW în 2017 a ajuns la o putere disponibilă în 2022 de doar 2.876 MW, hidrocarburile, de la 5.788,94 MW în 2017, la 2.159,14 MW în 2022, iar energia hidro, de la 6.761,19 MW în 2017, la 6.378,91 MW în 2022. De cealaltă parte, eolianul a scăzut de la 3.029,74 în 2017, la 2.998,78 în 2022, iar solarul, de la 1.372,64 MW în 2017, a ajuns la 1.325,95 MW în 2022, potrivit Curții de Conturi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.543 afisari

16 COMENTARII

  1. ha ha ha! Romania verde cu politicieni verzi la cap. Nu vi se mai invart elicele, nu mai produc panourile, IDIOTILOR?

  2. Tradare si sabotaj este numele fsn(psd pnl udmr și minoritari).Pe udmr nu-l putem acuza, membri fiind cetateni unguri .

  3. Sa i bage pe toti la puscarie care ne au adus aici ,primul orban ca el ne a zis ca platim mai putin dupa inchidere si liberalizare si dupa sa investeasca niste firfirei la Tarnita lasata de izbeliste daca nu sa l duca si pe asta de acum de la energie dupa orban si sa l ia si pe fostul!!

  4. Redeschideti termocentralele si minele de carbune!
    Recuperati Mintia pentru ca cumparatorii nu au indeplinit cerintele contractuale!
    Finalizati hidrocentralele care sunt la stadiu de realizare de 90%!
    Realizati hidrocentrala cu pompaj (pentru stocarea energiei) de la Tarnita daca sunteti in stare, daca nu, atunci lasati deoparte demagogia!
    Finalizati unitatile 3 si 4 de la Cernavoda cu canadienii in sistem CANDU!
    Nu mai aruncati bani in sistemele eoliene si solare, care sunt foarte scumpe si produc doar din cand (cand bate vantul respectiv cand e soare) si astfel introduc lipsa de predictibilitate in sistemul energetic national!
    Stopati ideea paguboasa a microcentralelor NuScale care sunt foarte scumpe, ineficiente si nesigure!

    • sistemele eoliene si solare, care sunt foarte scumpe si produc doar din cand aduc foarte mult parandarat; de aceea sunt si vor fi preferate

  5. Popescu, tradator OMV e bine mersi, are bani si nimeni nu-l atinge, ca asa se vrea de Sus !

  6. Dar Esuatu’,ati uitat de el ? El,cu nadragii in vine,receptioneaza ” directivele ” dela Ur Sula si dela partenerul strategic, si mai alaltaieri dela coana Merkel,si le transmite pronto spre executare cozilor de topor.V.Popescu iar acum Burduja,care cica nu vom renunta ” nici de-ai dracu’ la contractul cu Nuscale „. Care se stie a intrat in faliment,dar pt.care Esuatul a dispus finantarea cu melearde de Dolari,banu’ jos,antecepat. Adica 9,4 melearde de Doalri pe care statul Roman ( mafiot si esuat ) trebuie sa-i imprumute dela banci americane,ca fenanteze Nuscale.Banu’; jpos,parandaratu’ garantat.Asta-i mana pe ei in lupta.Asa-i Esuatuleee,acu’ pe ultema suta de metri.La un ” comision ” de 10 %,parandarat de 940 meleoane de Dolari. Pai ce,ne jucam ? Modernizam Romania cu firme falimentare,ca doar nu e Romania,te iubesc.prima data.

  7. Dar Esuatu’,ati uitat de el ? El,cu nadragii in vine,receptioneaza ” directivele ” dela Ur Sula si dela partenerul strategic, si mai alaltaieri dela coana Merkel,si le transmite pronto spre executare cozilor de topor.V.Popescu iar acum Burduja,care cica nu vom renunta ” nici de-ai dracu’ la contractul cu Nuscale „. Care se stie a intrat in faliment,dar pt.care Esuatul a dispus finantarea cu melearde de Dolari,banu’ jos,antecepat. Adica 9,4 melearde de Doalri pe care statul Roman ( mafiot si esuat ) trebuie sa-i imprumute dela banci americane,ca fenanteze Nuscale.Banu’; jpos,parandaratu’ garantat.Asta-i mana pe ei in lupta.Asa-i Esuatuleee,acu’ pe ultema suta de metri.La un ” comision ” de 10 %,parandarat de 940 meleoane de Dolari. Pai ce,ne jucam ? Modernizam Romania cu firme falimentare,ca doar nu e prima data.

  8. Este efectul faptului ca toti tampitii, neavenitii, analfabetii si mai presus de orice, toti tradatorii, au devenit factori de decizie.

  9. „Alertă de gradul zero. România a rămas fără energie”
    Daca asa a dat ordin pe unitate urecheatii de la Bruscseles un frunte cu Ursuleasa, sigur ca da, cu placere executam ordinul, sa traiti, raporteaza capitan de serviciu Sclavete Ionel !
    In curand Romania o sa ramana si fara izmene nu numai fara energie, daca o sa fim in continuare slugi proaste.

  10. Ce tot bateti campii despre CAPACITATI DE PRODUCTIE !,alea sunt date de proiect ,de dimensionare si se exprima in MW !,cand vorbim de energie produsa si trimisa in sistemul de transport vorbim de energie livrata spre consumatori si se exprima in MWh !!.
    Poti avea capacitati enorme instalate ,ceea ce conteaza este PRODUCTIA LIVRATA IN SISTEM MWh !!!.
    Unde va sunt fotovoltaicele ?,dar eolienele ?,cele care azi mai livreaza ceva energie sunt : Hidroelectrica ;Nucleara si termocentralele in cogenerare si cele in condensare.
    ROMANIA NU-I GUVERNATA , CSAT-ul este DE FORMA FARA FOND !;PREMIERUL E LA SPOVEDIT !!,GUVERNUL E PLIN DE POPANDAI !,IAR GASTILE POLITICE ISI DAU LA GIOALE .
    In Ucraina e razboi si e o scuza !,dar in Romania E DOAR HAOS ! si asta e destul ca totul sa se duca pe apa sambetii.
    Romani aveti ceea ce ati ales ,niste LEPRE VANDUTE , NISTE SLUGI CU SIMBRIE DE LA CEI CARE JEFUIESC ROMANIA DE 34 DE ANI.

  11. Comisarul . ro , astazi , ora 11:22 : ” Fara precedent / Romania exporta luni dimineata ( astazi ) 1.000 MW de electricitate catre Republica Moldova si Ucraina , in contextul unei productii uriase de energie eoliana „.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger