AcasăEconomieAgent Green și Bankwatch atacă hidroenergia României la Comisia Europeană

Agent Green și Bankwatch atacă hidroenergia României la Comisia Europeană

Activiștii de mediu finanțați din străinătate au pus tunurile pe hidroenergia țării

ONG-urile de mediu finanțate din afara țării au anunțat că vor ataca la Comisia Europeană proiectele celor 9 hidrocentrale ale României, pentru a stopa finalizarea acestora. Și asta în condițiile în care sistemul energetic național este amenințat de un colaps iminent. Energia preconizată a proveni de la reactoarele modulare a dispărut, iar capacitatea instalată a energiei electrice în țara noastră scade cu fiecare an, în loc să crească.

Activiștii de mediu de la Agent Green și Bankwatch, ONG-uri finanțate de instituții din afara țării, au anunțat că vor interveni la Comisia Europeană pentru stoparea finalizării celor 9 hidrocentrale, care ar fi a dus în sistem un plus de circa 300 de MW. Aceștia susțin că proiectele ar facilita distrugerea a peste 20 de arii protejate și că unele dintre aceste proiecte au fost declarate deja în justiție ca nelegale.

”Altele au șanse minime de a trece cu succes prin evaluarea de impact asupra mediului din cauza efectelor devastatoare. Acestor proiecte li s-a acordat acum un statut special. Așadar, sunt acum mai presus de lege, iar promotorul lor, compania de stat Hidroelectrica, nu mai are nevoie să o respecte. Legea 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice asupra mediului mai prevede în forma ei actuală că pentru investiții deja inițiate sau finalizate nu mai este posibilă eliberarea unui acord de mediu, ceea ce înseamnă că un proiect început fără efectuarea unei evaluări a impactului asupra mediului nu mai poate intra în legalitate. Această prevedere este una mai ambițioasă chiar decât Directiva europeană pe care o transpune (2011/92/EU). Pesemne la vremea elaborării legii protecția naturii era mult mai importantă decât este azi”, se arată într-un comunicat al Agent Green. Potrivit acestuia, pentru a facilita interesele economice ale unei companii de stat, guvernanții și legiuitorii se preocupă de mai bine de un an cu eliminarea tuturor obstacolelor legislative. Astfel, pe lângă OUG 175/2022, a mai fost depus la Senat și un proiect pentru modificarea legii 292/2018, care ar permite o evaluare a impactului asupra mediului și după începerea construcției, adică după răul s-a produs deja.

”Vom sesiza Comisia Europeană împreună cu Bankwatch România în vederea aplicării corecțiilor necesare din partea Curții Europene pentru Justiție cu privire la acest caz grav de imixtiune a politicului în cauze deja judecate în instanță”, transmit activiștii de mediu de la Agent Green.

UE abia așteaptă

Demersurile ONG-urilor riscă să aibă succes, în condițiile în care Comisia Europeană și UE vor să stopeze orice proiect de producere a hidroenergiei, pe motiv că ar afecta mediul. De altfel, pentru orizontul 2050, ponderea hidroenergiei în mixul energetic va scădea de la 35,6%, cât este în prezent, la 25,7%, punându-se un accent aproape exclusivist pe energia eoliană și fotovoltaică. Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prevede instalarea unor capacități noi nucleare, de 462 MW, începând din 2029, acestea fiind reactoarele modulare americane, proiect stopat zilele trecute de SUA.

Totodată, în strategie sunt trecute capacități solare noi, câte 600 MW instalați în fiecare an din 2023 până în 2025, 700 MW în fiecare an în perioada 2026-2030 și 350 MW în fiecare an în perioada 2031-2050. Pe lângă acestea, vor mai apărea capacități eoliene noi, câte 550 MW instalați în fiecare an din 2023 până în 2025, câte 600 MW în fiecare an în perioada 2026-2040 ți câte 400 MW în fiecare an în perioada 2041-2050. În același timp, pe lângă capacitățile pe cărbune de aproape 1.700 MW scoase din funcțiune, vor mai dispărea 660 MW anul acesta și încă 1.425 MW din 2025, ultimii 1.140 MW fiind eliminați în 2026.

Burduja trage semnalul

”Ne plac panourile solare, ne place energia verde, dar nu ne putem baza doar pe această resursă. Ne place că aerul este mai curat, dar aprovizionarea cu energie trebuie să fie sigură. Ar fi prostește să renunțăm și la gaze naturale și la toate celelalte resurse și să ne așteptăm să ne meargă bine” a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei. În fapt, din Strategia Guvernului nu s-a realizat mai nimic. De la capacități instalate pentru producția energiei electrice de 18.569 MW în 2021, am ajuns la 18.412 MW în 2023. În acest an, s-au instalat doar 26 MW în eolian, iar capacitatea instalată din panourile solare a scăzut de la 1.538 MW în 2022, la 1.535 MW în 2023.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.172 afisari

26 COMENTARII

  1. ONG PLATITE DE AFARA SUBMINEAZA ECONOMIA ROMANIEI !,ACEI INDIVIZI CARE VIN CU ARGUMENTE TAMPITE NU-S NICI MACAR SPECIALISTI IN DOMENIU ,PREIAU LOZINCI DINAINTE PREGATITE.ROMANIA ESTE SABOTATA DE 34 DE ANI DIN INTERIOR LA COMENZILE CELOR DINAFARA.
    CARE-I EFICACITATEA SEVICIILOR IN ACESTE CAZURI ?,CE FEL RASPUNDE GUVERNUL CAND ESTE SABOTAT ,CE PARLAMENT ESTE ALA CARE NU-I INSTARE SA COMBATA PRIN LEGI SABOTAREA TARII ?,CE PARLAMENTARI AVEM IN UE CARE NU SUNT INSTARE SA BLOCHEZE ACTIUNILE IMPOTRIVA ROMANIEI ?.
    AU UMPLUT TARA DE FOTOVOLTAICE SI NICI UN SPECIALIST NU IESE SA SPUNA CA NU-S RENTABILE ,CE RANDAMENT ESTE ALA DE 15% ??,ALTA GASELNITA E ENERGIA DE LA EOLIENE SI STA ASCUNS STUDIUL DE IMPACT !!,,VEZI RANDAMENTUL LA MORILE DE VANT !!,ALTA BATAIE DE JOC ALTI BANI INGROPATI.
    PE TOTI II FREACA GRIJA SI MESTECA AIUREA RAHATUL CU DECARBONATAREA ,VEZI CE A INSEMNAT IMPORTUL DE GAZE LICHEFIATE DIN AMERICA -UN DEZASTRU ,DEZASTRU DESPRE CARE NU SE VORBESTE ,CA PRESA E PLATITA SA TACA CAND E VORBA DE RAHATURILE INITIATE DE AMERICANI.

  2. Adica, simplificand, apa care produce energie electrica dauneaza mediului ?! In rest, dupa mintea liderilor UE si a ONG-urilor(in spatele lor sunt tot entitati statale), da Doamne zile cu soare si vant !

  3. Aceste ONG nu au legislatie unitara in UE pentru interzicerea hidrocentralelor care folosesc o sursa nepoluanta si care nu produc reziduuri.Asa, multe state si-ar opri productia.
    Daca ar accepta asa ceva, UE, s-ar umili cersind in viitor, resurse de la Iran, Rusia si alte tari producatoare de gaze si petrol.

  4. Măi papagalilor de rumâni care parte nu ați inteles-o? În România și băncile românești când dau credite poluează! În schimb ce vine din America, inclusiv bomba nucleară nu este poluanta așa că pe viitor dacă vreți investiții cumpărați de la americani cu împrumuturi din băncile americane. Așa să ne ajute Iohannis, Ciuca și Ciolacu!

  5. Romania suverana sta cu capul aplecat in fata UE. De unde pana unde hotaraste UE afacerile interne o cacialma santaj batjocora

  6. Interesele M-ue sa ne mai ia si ultimul leu ramas. Pai de ce sa ne producem noi curent electric can M-ue ne poate vinde curent scump. Singurele daune mediului ar fi ca unele specii de pesti nu ar mai putea urca in amonte sa se inmulteasca, dar, ar putea sa se gaseasca ceva solutii si la asta. M-ue nu mai vrea sa ardem gaz, combustibili fosili si lemn ca polueaza, ei vor sa trecem pe energie electrica, si profita de asta ca sa ne bage mana adanc in buzunar. De ce nu suntem liberi sa ne exploatam resursele naturale? De ce nu vin cu solutii eficiente in loc sa vina doar cu interdictii? Conducatorii tarii au luat pozitia ghiocel si pupa bocanci bosilor din m-ue, buldogul neamt….mai bine lipsa.

  7. După mine un stat democratic trebuie să lupte pentru bunăstarea poporului mai ales că energia electrică este mai importantă decât niște afecristi care se folosesc de oengeuri

  8. Daca ne bazam pe energia verde ramanem in scurt timp pe intuneric, mai ales ca un sistem energetic nu poate finctiona cu unitati de productie dependente de factori naturali!

  9. Mai batraneilor, voi nu ati inteles ca romania estre o chestie artificial construita din cozile imperiilor de de rusi prin regulamentele organice din 1831/32 de comun acord cu occidentul si orientul ca sa poata fi exploatata corespunzator de toate partile implicate?

    Ca si cum ti-ar mai ramne niste resturi de la fripturile de porc vita si oaie si ca sa nu le arunci faci niste mici sau o shaorma si ca sa se prinda pui bicarbonatul sau lipia unitarismului adica al/a centralizarii.

    Iar exploatarea se face de o gasca de vatafi corciti pusi sa mimeze institutiile unui stat normal si aflata la ordinele si dispozitia imperiului dominant de comuna cord cu celelalte imperii intr-o anumita epoca (rotativa) nicidecum de localnici ca aia sunt sclavi, rumâni.

    Singurul motiv pentru care transilvania a ajuns la romani (literal „ai romei” adica sclavii de unde si expresia arhaica rumâni- serbi, iobagi ,sclavi) este ca ungurii sunt prea razboinici si nesupusi si deci greu de stapanit, iar spre deosebire de polonezi nu sunt deschisi altor culturi. Pe cand gepizii vorbitori de limba romanica amestecati cu resturile de daci ramasi necasapiti sau inrobiti pentru ca erau la munte cu oile (vlahi) sunt docili, lenti, obisnuiti cu jugul si pot fi inhamati cu ceilalti sclavi ca vorbesc aceeasi limba cu ceva diferente minore.

    Teritoriul moldo vlaho transilvan a fost intotdeauna punct de fracturare / falie intre diverse imperii si tipuri de civilizatii. Acum aici domina neamtul, inainte a dominat rusul si mai inainte francezul, si mai inainte turcul si mai inainte grecul si mai inainte bulgarul, vizigotul, gepidul, latinul, persanul si pt scurt timp dacul. Asta din cate ni se spune.

    Deschideti ochii! Vreti sa supravietuiti? State independente in uniune vamala si spatiu de libera circulatie intre ele. Unele asociate la UE , altele cu CSI, altele cu NAFTA (nu conteaza ca nu esti in atalnticul de nord) si altele cu MEFTA si ASEAN. Fara securisti ca aia sunt vatafii strainilor si fara imputitii de bucuresteni ca aia sunt argatii lor.

    Comertul global pe plan moldovlahotransilvan!

  10. ong-ul Bankwatch e finantat de guvernul federal german… germania a inceput constructia unor termocentrale pe CARBUNE!!! fiecare trage concluziile…

  11. Niște iude care n-au muncit în viața lor, așa că i-au bani de la satana, nu contează pt ce. Ar trebui distruși!!

  12. „ONG-urile de mediu finanțate din afara țării au anunțat că vor ataca la Comisia Europeană proiectele celor 9 hidrocentrale ale României, pentru a stopa finalizarea acestora.”
    Saracu Ceausescu, radeam de el cand zicea de „neamestecu in treburli interne” ,da stia el ce stia de hotii astia de peste hotare.

  13. România are. mare potențial hidrografic este o comoară pe care o pierdem lăsind otravele de ONGspeciali să ne decidă viitorul.?Să prețuim apa dulce, insemnă viață liberă, bunăstare .Alti sînt chinuiti desalinizează se roagă și pentru o ceață .Mai bine să amenajăm baraje pentru hidrocentrale irigare indrustrie sa avem apa potabilă asigurată.Ongisti vor ,deșertificare ,foamete apă la robinet cînd șiaduc aminte,Vara ne garanteză cineva că nu secă apele curgătoare pești nu au de ales dispar dar noi Românii avem șanse la un trai măcar decent.

  14. Cine merge prin țară vede că toate râurile sunt aproape secate.Lăsați varianta cu hidrocentralele uitată.Gândiți mai mult și găsiți altceva.Voi băieții deștepți săturați-vă odată.Faceți ceva bun pentru țara asta.

  15. Pai cu toate O.N.G.-urile astea în curând va trebui sa ne lăsăm devorati de lilieci,sacali sau alte lighioane…în loc sa apere omenirea ei apară te miri ce lacuste…și mai sunt ai plătiți pentru asta.Cine ar fi aici dăunătorul care distruge un habitat?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger