Ultimele estimări arată că megaproiectul (financiar) româno-american al reactoarelor modulare de la Doicești va avea costuri halucinante, care vor depăși 9 miliarde de dolari, bani pe care România îi va plăti din împrumuturi externe. Pe lângă faptul că, până la construcția reactoarelor, după 2030, în orice caz, energia nucleară ar putea fi interzisă, pe motiv de Green Deal, investiția unei sume enorme pentru doar 420 MW este pur și simplu o afacere păguboasă pentru țara noastră.
Construcția hidrocentralei electrice prin pompaj de la Tarnița, cu o capacitate de 1.000 de MW și un cost de 1 miliard de euro, nu s-a justificat din punct de vedere economic, după cum susținea fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, care a avut grijă să desființeze proiectul strategic național. Însă construcția unor reactoare modulare, cu o tehnologie experimentală și costuri care depășesc 9 miliarde de dolari pentru o capacitate de doar 420 MW se justifică, fără îndoială.
Marii noștri prieteni și parteneri strategici, Statele Unite ale Americii, au finanțat doar căutarea amplasamentului, cu 1,2 milioane de dolari, sumă pentru care autoritățile române le-au ridicat osanale strategicilor. Bine, și căutarea amplasamentului este învăluită într-o nebuloasă totală, pentru că, în afară de a vizita fostele termocentrale, niciun studiu nu a fost făcut. Probabil s-a mers pe rapiditatea încheierii afacerii, pentru că termocentrala de la Doicești era deja cumpărată de o firmă privată, Nova Power & Gas. Firmă care și-a frecat mâinile când a primit o pleașcă de 50% din noua societate care va opera reactoarele modulare, alături de Nuclearelectrica. În ce privește întrebarea legată de aportul investițional al Nova Power & Gas la proiectul gigant, pentru care statul român va plăti peste 9 miliarde de euro, toate autoritățile au intrat în silenzio stampa, semn că dincolo de Nova Power & Gas se mai află ceva sau cineva.
Nici studii de amplasament nu există
Să mergem însă mai departe. Pe 27 iunie 2022, în cadrul summitului G7, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru următoarea etapă de dezvoltare a reactoarelor modulare mici NuScale în România – studiul preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru proiectul SMR din România. Studiul FEED va consta într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, precum și activități de licențiere și autorizare care se vor desfășura pe amplasamentul fostei centrale de la Doicești, în conformitate cu toate standardele internaționale și naționale.
Mai pe înțelesul tuturor, amplasamentul a fost selectat, însă nu există studii tehnice din care să reiasă dacă acesta corespunde din punctul de vedere al siguranței și securității pentru mini centralele nucleare. Iar grantul, adică donația de la SUA, care a venit abia pe la sfârșitul lunii octombrie anul trecut, va merge tot la NuScale, care trebuie să facă toate aceste etape în dezvoltarea proiectului, că altfel nu au ce să vândă. Dovadă că nu a existat niciun studiu de amplasament este semnarea contractului cu NuScale de către compania românească RoPower Nuclear S.A. (RoPower), deținută în cote egale de S.N. Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas S, în 28 decembrie 2022, pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED. Proiectul de opt luni va include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului și a investigației geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului și cerințelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale și elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.
Pentru început, peste 4 miliarde de dolari
În luna mai a acestui an, s-a anunțat că SUA și parteneri multinaționali publici și privați din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea si Emiratele Arabe Unite vor finanța cu până la 275 milioane de dolari Proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, sumă care include și o scrisoare de interes de la U.S. Export-Import Bank (EXIM), în valoare de până la 99 milioane dolari. De asemenea, U.S. Export-Import Bank (EXIM) și U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis Scrisori de Interes în vederea sprijinului financiar potențial de până la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului. Sprijinul financiar va susține finalizarea studiului FEED (etapa a 2-a), care constă în activități de caracterizare în detaliu ale amplasamentului, activități de obținere a autorizațiilor, activități de licențiere și reglementare, realizarea calendarului detaliat al proiectului, planificarea pentru execuția proiectului și pregătirea pentru achiziția materialelor cu ciclu lung de fabricație. Sigur că sumele de peste 4 miliarde de dolari reprezintă împrumuturi ale statului român. Și acesta este doar începutul.