AcasăEconomieAfacerea ”mistrețul”. Despăgubiri în focarele de pestă porcină la preț de trofee...

Afacerea ”mistrețul”. Despăgubiri în focarele de pestă porcină la preț de trofee de vânătoare

România, și cu pestă porcină africană, și cu banii luați

România a transpus în mod eronat directivele europene în materie de prevenție pestă porcină africană, permițând decontări uriașe pentru fondurile de vânătoare în cazul focarelor de pestă porcină africană, atrage atenția Curtea de Conturi. Astfel, ANSVSA este acum plină de datorii, fiind obligată să achite pentru un mistreț lichidat din cauza pestei cât pentru un trofeu de vânătoare.

ANSVSA datorează aproape 4 milioane de lei unei singure societăți pentru porcii mistreți uciși în vederea lichidării focarelor de pestă porcină. În urma unui control al Curții de Conturi, s-a descoperit că suma nici măcar nu era cuprinsă în documentele financiar-contabile și în situațiile financiare întocmite de DSVSA Gorj pentru anul 2022, cu implicații asupra situațiilor financiare centralizate de ordonatorul principal de credite (ANSVSA).

Suma de 3.919.618,68 lei reprezenta cota parte din suma totală datorată unei persoane juridice (SC Greenadel Prod SRL), pentru animalele de interes cinegetic (porci mistreți) ucise în vederea lichidării unui focar de pestă porcină africană (PPA), obligație stabilită prin hotărâri definitive ale instanțelor de judecată. Din analiza efectuată, a rezultat că DSVSA Gorj nu a înregistrat în evidența financiar- contabilă, obligația de plată stabilită prin hotărârile instanțelor de judecată, nu a constituit provizionul aferent obligației de plată amintite, neachitată la momentul exigibilității și nici nu a procedat la efectuarea unei cercetări administrative interne, pentru clarificarea existenței unor eventuale răspunderi ale salariaților pentru plata sumei în cauză. Cauza neevidențierii obligațiilor de plată în documentele financiar-contabile ale DSVSA Gorj încă de la momentul exigibilității acestora, respectiv necuprinderea acestora în situațiile financiare ale anului 2022, o reprezintă lipsa unei monografii contabile unitare, aprobată de ordonatorul principal de credite, pentru toate structurile din subordinea Autorității, arată Curtea de Conturi.

Transpunere deficitară a reglementărilor europene

Cu privire la cadrul legal deficitar privind combaterea pestei porcine africane, respectiv finanțarea intervențiilor de urgență și a combaterii unor boli ale animalelor, Curtea de Conturi a constatat insuficienta rigoare normativă și transpunerea deficitară în legislația națională a unor prevederi din reglementările adoptate la nivelul Uniunii Europene, în ceea ce privește sănătatea animalelor, a dispozițiilor specifice privind combaterea pestei porcine africane, respectiv finanțarea intervențiilor de urgență și a combaterii unor boli ale animalelor.

Aceste lucruri reprezintă un factor ridicat de risc de interpretare și aplicare neunitară a legislației din domeniul despăgubirilor acordate deținătorilor de animale de interes cinegetic din crescătoriile de vânat și complexurile de vânătoare, ucise în vederea lichidării unor focare de boli transmisibile ale animalelor, situație care ar putea conduce la înregistrarea unor litigii cu deținătorii acestor animale. Potrivit Curții de Conturi, un alt risc potențial îl reprezintă decontarea excesivă a pagubelor înregistrate de deținătorii animalelor ucise în vederea lichidării focarelor de boli, cauzată de lipsa unor reglementări cu privire la criteriile de evaluare a animalelor ucise și de stabilire a valorii despăgubirilor acordate.

”Posibilitatea materializării unui risc de plată excesivă pentru situații similare celei manifestate la DSVSA Gorj se menține atâta timp cât legislația referitoare la clasificarea unităților de creștere a animalelor de vânat și cea referitoare la autorizarea și funcționarea acestora, respectiv legislația referitoare la acordarea despăgubirilor în cazul animalelor de interes cinegetic din crescătoriile de vânat și complexurile de vânătoare, ucise pentru eradicarea unor boli transmisibile ale animalelor, nu se va modifica și completa în sensul reglementat prin legislația adoptată de Uniunea Europeană în acest domeniu”, se precizează în raportul Curții de Conturi.

Dezmăț pe bani publici

În ceea ce privește stabilirea valorii de înlocuire a porcilor mistreți uciși în vederea lichidării focarului de pestă porcină africană, din analizele efectuate de echipa de audit a Curții de Conturi s-a constatat că lipsa unor reglementări clare cu privire la criteriile de evaluare a animalelor ucise, respectiv de stabilire a valorilor de piață, a făcut posibilă utilizarea unor valori arbitrare, comparabile cu cele utilizate pentru practicarea vânatului, cu mult peste valorile de înlocuire utilizate de unitățile silvice din cadru RNP Romsilva sau valorile maximale admise pentru decontare din fonduri europene. De asemenea, în cazul obligării DSVSA județene în urma soluționării dosarelor de instanță, la plata despăgubirilor pentru animalele de interes cinegetic din crescătoriile de vânat ucise în vederea lichidării unor focare de boli ale animalelor, România riscă să nu obțină cofinanțarea acordată de Uniunea Europeană țărilor afectate, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE nr. 349/2005, ca urmare a necuprinderii obligațiilor de plată în decontul anului în care s-a produs uciderea animalelor din crescătoriile de vânat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.