AcasăEconomieAfacerea ”căpușa”. Companiile românești, devalizate prin taxele impuse de agenția Guvernului

Afacerea ”căpușa”. Companiile românești, devalizate prin taxele impuse de agenția Guvernului

Marcel Ciolacu și-a tras agenție nouă, care devalizează companiile de stat

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, apărută prin Legea guvernanței corporative și aflată în subordinea Guvernului, are un singur scop. Acela de a căpușa și, implicit, devaliza și ultimele resurse ale companiilor de stat românești. Atribuțiile sale se calcă în picioare cu atribuțiile ministerelor care patronează firmele statului, iar prin birurile impuse pe venituri, nu pe profit, adună miliarde de lei care merg nu se știe unde.

Mascarada guvernanței corporative, impusă, vezi Doamne, de OECD, un organism la care tot cotizăm bani grei, dar ne țin ăia la ușă, va avea consecințe dezastruoase asupra companiilor de stat românești. Cele încă mari și puternice, rămân fără sume importante pentru investiții, iar celelalte sunt programate să dispară.

Mai simplu explicat, guvernanța corporativă este o conducere selectată pentru o companie de stat, cu contract de mandat și cu indicatori de performanță trecuți în contract. Nimic nou. Numai procedurile de selecție se schimbă, care înseamnă bani grei la firme de consultanță, care să selecteze dosarele candidaților.

Ce nu se schimbă? Responsabilitatea acestor manageri. Dacă nu ating indicatorii fixați și nu au scuze plauzibile, riscă cel mult să fie destituiți. Dacă aduc prejudicii întreprinderii, și aici apare noutatea, oamenii sunt asigurați pentru malpraxis, cu sume colosale, tot din banii amărâtei companii de stat. Pentru ca principiile guvernanței corporative să funcționeze, Guvernul a înființat ditamai agenția, sub denumirea de Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), ca organ de specialitate al administrației publice centrale cu personalitate juridică în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului. Evident, că tot suntem pe austeritate, cu 92 de posturi plus un președinte și doi vicepreședinți.

8 milioane de lei numai de la Nuclearelectrica

Potrivit unei hotărâri de guvern, finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale AMEPIP se asigură de la bugetul de stat și din venituri proprii. Și acum vine partea interesantă. Veniturile proprii provin din cota de 30% aferentă amenzilor aplicate și dintr-un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent, stabilit anual prin ordin al președintelui AMEPIP. Ca să înțelegeți cât înseamnă 0,1% din venituri, în proiectul de buget pentru 2024, Nuclearelectrica a estimat circa 8 milioane de lei bir dat către AMEPIP. Biruri chiar mai mari vor plăti și Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz și tot ce mai avem companie de stat, mare sau mică, în țara asta. Ceea ce înseamnă că se ajunge la sume de miliarde de lei, care intră în contul acestei agenții-căpușă, bani care vor merge pe salariile uriașe și, probabil, în direcții necunoscute oficial.

De toți banii

Executivul a prevăzut ca AMEPIP să exercite funcții de reglementare, de strategie, prin care asigură elaborarea strategiilor și politicilor Guvernului în domeniile sale de activitate, precum şi a propriilor strategii şi politici, coordonate cu politica Guvernului, de monitorizare și control a implementării și respectării cerințelor de guvernanță corporativă și de administrare a proprietății statului. Totodată, agenția va verifica și va aviza indicatorii-cheie de performanță ai întreprinderilor publice și va sprijini și îndruma ministerele care le patronează. Acum să luăm, de exemplu, Ministerul Energiei, care are în subordine marile companii din acest domeniu. Ce atribuții are? Păi de strategie, de reglementare, de control și monitorizare a performanțelor întreprinderilor pe care le păstorește. Deci avem două instituții, cu aparate proprii, care fac aceleași lucruri. Și apropo de companiile de stat din energie, acestea mai trebuie să achite un alt bir către ANRE, tot cam cât dau la agenția nouă. Și apoi ne întrebăm de ce nu se dezvoltă sau de ce falimentează aceste entități. Păi de-aia, că le căpușează, canibalic, statul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.