Ministrul Finanţelor a declarat că impactul bugetar pentru pensiile militare şi cele speciale este în 2022 de 12 miliarde de lei. El a preciziat că dacă dă la o parte pensiile militare rămâne un miliard de lei şi în zona respectivă trebuie făcută acea reformă.
Adrian Câciu a fost întrebat, sâmbătă, la o emisiune TV, dacă are o soluţie pentru tăierea pensiilor speciale.
Reformă la pensiile speciale
“Eu nu o să mă pronunţ asupra acestui domeniu. Ştiu că s-a tot încercat şi sunt o serie de decizii ale Curţii Constituţionale şi până la urmă este o chestiune de decizie politică, dar ceea ce ştiu este că avem o reformă a pensiilor speciale.
Din ce am înţeles de la domnul ministru al Muncii este gata proiectul, trebuie să-l punem în dezbatere publică, iar acolo se va urmări….
Nici în PNRR nu se cere tăierea pensiilor speciale, ci o reformă, o reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale, alte condiţii de pensionare”, a explicat Ministrul Finanţelor la Prima TV.
El a precizat că a cerut menţinerea deficitului la fondul de pensii în echilibru.
“Ceea ce am cerut a fost să menţinem deficitul la fondul de pensii în context de echilibru, adică să fie la fel ca anul trecut, pentru că o creştere a deficitului înseamnă de fapt mai mulţi bani în consum, înseamnă de fapt o generare de inflaţie şi este o păcăleală.
Spui că dai mai mulţi bani la oameni, dar banii pierd din valoare din momentul în care i-ai dat pentru că tu generezi inflaţie. Şi aici trebuie să fie un pic de înţelegere.
Structural vorbind, încă nu suntem în zona în care am oprit inflaţia. Când acest lucru s-a întâmplat, atunci se poate discuta de măsuri structurale”, a mai afirmat Adrian Câciu.
Pensie conform contributivităţii
Adrian Câciu a fost întrebat dacă i se pare corect ca o persoană să iasă la pensie la 50 de ani sau să primească o pensie mai mare decât salariul.
“Nu mi se pare corect. Să stabilim pentru toată lumea acelaşi lucru. Mi se pare corect dacă suntem cetăţeni egali într-o ţară, să avem aceleaşi drepturi şi aceleaşi obligaţii”, a precizat ministrul Finanţelor.
“Pe 2022 o să-l închidem cu un deficit la fondul de pensii de 11,9 miliarde de lei. Da, dar trebuie spus şi aici că a fost o reducere de deficit în acest an.
Am plecat cu un program bugetar de 13,4 şi închidem cu 11,9, pentru că economia s-a mişcat aşa cum am şi sprijinit-o, în sensul că am avut şi locuri de muncă nou create, am avut şi o conformare voluntară pe partea de ANAF la plata contribuţiilor mai bună.
Anul viitor, deficitul la fondul de pensii este programat la 10,7 miliarde de lei. Avem o serie de măsuri care îmi cresc valoarea sau volumul contribuţiilor achitate de către angajaţi”, a mai transmis ministrul Finanţelor.