AcasăEconomieADIO, salarii şi pensii majorate în 2023! Datoria externă a României îi...

ADIO, salarii şi pensii majorate în 2023! Datoria externă a României îi trimite pe oameni „în foame”

salariu romaniCu câţi lei va mai rămâne un angajat în mână după ce creşte salariul minim, în 2024. Statul ia şi mai multe taxe

Guvernul Ciucă a adăugat încă 40 mld. lei la datoria publică a României în primele două luni din 2022, arată datele publicate luni de Ministerul Finanţelor.

Astfel, datoria publică a ajuns la 707 mld. lei, adică peste 50% din PIB-ul realizat de România în ultimul an.

Urmează salarii şi pensii îngheţate?

Ministerul de Finanțe s-a îndatorat atât de mult pe plan extern încât, potrivit procedurilor europene, ar trebui să înghețe pensiile și salariile de la stat.

În două scenarii prezentate de Ministerul Finanțelor, la depășirea pragului de 50% s-ar aplica pârghia de înghețare a salariilor la stat, iar dacă datoria depășește 55% din PIB sunt înghețate cheltuielile cu asistența socială, inclusiv pensiile.

România cheltuie mult cu dobânzile

Cu cât datoria a crescut, cu atât România a cheltuit mai mult cu dobânzile, în condiţiile în care costul de finanţare oricum a crescut ca urmare a creşterii dobânzilor.

Astfel, din aceşti doi factori: creşterea ratelor de dobândă şi majorarea datoriei, cheltuielile cu dobânzile ale guvernului au urcat cu 60% în primele două luni din 2023, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Riscurile la adresa perspectivei fiscale sunt înclinate în sens negativ.

author avatar
Andrei Ștefan