AcasăEconomieAdio, lemne de foc! Guvernul închide ocoalele silvice

Adio, lemne de foc! Guvernul închide ocoalele silvice

Ciolacu a interzis, pe șest, lemnul de foc pentru populație

Pentru că UE a cerut autorităților slugarnice de la București să stopeze utilizarea lemnului de foc pentru încălzire, Guvernul Ciolacu a decis să ia măsuri în acest sens, dar prin învăluire. Astfel, acesta a blocat, printr-o ordonanță, devenită lege, și o hotărâre a Executivului, exploatarea lemnului din ocoalele silvice. La acest moment, peste 1,5 milioane de metri cubi de lemne nu pot fi recoltate și valorificate din pădurile statului, urmând ca, treptat, toate ocoalele silvice să aibă interdicție la vânzarea lemnului de foc.

Guvernul Ciolacu s-a asigurat ca, într-un termen destul de scurt, românii să nu mai poată utiliza lemne de foc pentru încălzirea locuințelor, răspunzând, în poziție de drepți, la ordinul Comisiei Europene. Pentru că nu putea să interzică lemnul de foc în mod direct, Executivul a cresc premisele blocării ocoalelor silvice, astfel că, în cel mult doi ani, niciunul nu va mai putea comercializa acest produs.

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a semnalat că, din cauza a două acte normative, Romsilva are în prezent un volum de masă lemnoasă de peste 1,5 milioane de metri cubi blocat, cu o valoare estimată la 600 milioane lei, care, dacă nu se modifică legislația actuală, rămâne nerecoltat și nevalorificat în anul 2024. Primul act normativ este Legea 347/2023, intrată în vigoare la data de 16.11.2023, prin care s-a aprobat cu modificări O.U.G. 177/2022, care modifică și completează Legea 46/2008 Codul silvic, fiind introdusă, fără niciun fel de evaluare a impactului economic și social, o prevedere conform căreia amenajamentul silvic intră în vigoare după publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României împreună cu ordinul de ministru pentru aprobare. Amenajamentul silvic este studiul de bază în gestionarea pădurilor, fundamentat ecologic, cu conţinut tehnico – organizatoric, juridic şi economic, fără de care nicio lucrare silviculturală nu poate fi realizată.

Blocaj total

Din cauza acestei reglementări birocratice și contraproductive, susțin sindicaliștii, 25 de ocoale silvice din cele 312 din cadrul Romsilva, nu pot executa în prezent lucrările silviculturale și nu pot recolta lemnul de pe o suprafață de aproximativ 150 mii hectare păduri întrucât, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 347/2023, niciun amenajament silvic nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, fiind o întârziere de aproape 3 luni. Timp în care nici populația nu poate fi aprovizionată cu lemn de foc, deși ne aflăm în plină iarnă, și nici industria de prelucrare, care aduce plus valoare economică acestei resurse regenerabile, de importanță strategică.

”A apărut o nouă anomalie, într-o lege care a trecut pe neobservate prin Parlament, care a aprobat și a modificat o ordonanță, în sensul în care orice amenajament silvic, care are, în cazurile fericite, în jur de o mie de pagini, trebuie publicat în Monitorul Oficial. Tehnic, nu prea este posibil, pentru că amenajamentele silvice sunt ca niște cărți. Trebuie mers la INCDS, care a făcut amenajamentul, listat documentul, apoi cineva din conducerea ministerului să pună ștampilă și să semneze pentru conformitate cu originalul. Apoi toată maculatura asta trebuie scanată din nou și trimisă la Monitorul Oficial. Ca să nu mai spunem că implică și niște cheltuieli colosale, că în epoca digitalizării noi ne întoarcem la ștampila conform cu originalul. Avem 25 de ocoale silvice blocate numai de la Romsilva și urmează ca numărul acestora să crească, pentru că, anual, intră cel puțin 10% din ocoale silvice în procedura de amenajament”, ne-a declarat Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Se distruge sectorul silvic

Această anomalie este completată de o altă aberație, dată prin hotărâre de guvern, care reglementează evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice, unde sunt blocate 105 ocoale silvice, ne spune Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva. ”Și aici e o procedură întreagă cu elaborarea ordinului de ministru, cu procedura de avizare care poate dura săptămâni, luni întregi, pe la funcționarii din minister, și atunci o să ne blocăm cu totul.

Evaluarea de mediu este o procedură redundantă, atâta vreme cât amenajamentul silvic este în sine și o evaluare de mediu. Dar este o sursă importantă de bani pentru unii, atâta timp cât o evaluare de mediu la un singur ocol silvic costă 50.000 de lei”, ne-a precizat Silviu Geană. Acesta mai arată că o dată se plătește amenajamentul, între 10 și 20 de euro pe hectar, la care se mai adaugă 5-10 euro pe hectar evaluarea de mediu, după care ajunge la Monitorul Oficial, unde fiecare pagină este taxată. ”Este o birocrație excesivă și sunt costuri inutile, care duc, în final, la scumpirea lemnului. Noi am tradus Directiva Europeană și am făcut-o mai draconică decât în toată Europa. Orice reglementare europeană, care este funcțională la nivel UE, când noi reușim să o implementăm, o facem atât de strictă, încât ne blocăm. Și costurile sunt unele uriașe. În loc să lăsăm totul să funcționeze pe bază de legi simple, aplicabile, la noi în fiecare lună mai apare câte o reglementare, care bagă bețe în roate. Cred că se dorește ca, la un moment dat, sectorul ăsta silvic să fie distrus”, a mai afirmat președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva, Silviu Geană.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.238 afisari

14 COMENTARII

  1. Pt binele umanității, trebuiește schimbat meniul cu carne, că produce boli și co2.
    Trebuie să aibă în apartamente între 15-19 grade iarna, vara obligatoriu peste 25 grade.
    Faceți cumpărături cu trotineta electrica, la hipermarket, chiar daca ploua.
    Digitalizati-va! Guvernerul nostru forțează digitalizarea pe secțiuni: adm publică, ANAF, poliție, biometric ID Card, portofel digital, moneda digitala, pașaport CO2. Vai de voi când le vor unifica pe toate! Veți merge din nou în Egipt, dar nu ca turiști la marea roșie, ci ca evreii din vechime, că sclavi!
    Mai bine muriți decât să fiți trimiși în Egipt, că niste zombie, lobotomizati.si cu doar două-trei funcții vitale activate! Elon deja are pregătite deviceurile!

  2. Neam de slugi….guvernul sta capra de ani de zile si se bat intre ei care sa fie acolo primul

    • Cam 3 milioane de gospodarii se incalzesc cu lemne. Nu ajunge doar un chilot ptr asta. Am auzit ca ursula poarta tanga asa ca-i si mic.

  3. BAI CIOLACULE ,INTR-O ZI TE INTORCI LA COVRIGARIE !,CEI MAI BUNI COVRIGI SE COC PE VATRA INCALZITA CU LEMNE !.
    CAND SI CU CE-I INLOCUIESTI ROMANULUI FOCUL DIN SOBA ??,ACOLO IN SATELE DE MUNTE UNDE NICI DRACUL NU AJUNGE ?.
    VOI NU AVETI CU CE GANDI ,TESTELE VOASTRE SUNT GOALE !.
    IN ROMANIA SE POATE INTAMPLA ORICE CAT TIMP ORICE MEDIOCRITATE ORICE COVRIGAR POATE AJYNGE PRIMMINISTRU !.
    ENACHITA VACARESCU „CU IAURT CU GOGOSELE TE FACUSI VORNIC MISELE” !!

  4. daca se poate aprinde focul si cu politruci, ok. renuntam la focul cu lemne.
    astia pana n-or sfarsi arsi de mania romanilor, nu se vor linisti.
    politicienii nostri, atat is de prosti ca o cauta ziua mare cu lumanarea.
    acum vor sa fie inlocuiti de busteni in parlament si la guvern, iar ei sa ia locul lemnelor in sobe si centrale.
    treaba lor, ce cauta vor gasi.
    ei o cauta. si inca insista sa provoace un popor intreg.
    si asa cu niste oameni stricati de cap, mare lucru nu mai este de facut, dar de la foc ne vom incalzi toti… mai ales ca tradatorii astia mananca bine si nu chiar orice fel de mancare.

    • Sigur ca da! Numai ca va iesi unul de la AUR care inca nu e cunoscut publicului . Eu stiu cine e . Vine din zona justitiei asa ca vor fi necesare noi puscarii.

      • nu mai votam nici un AUR.
        golanul de simion vrea armata obligatorie. duca-se invartindu-se cu AUR-ul lor!
        simion a inceput sa se comporte precum zelenski, inainte de a fi ales presedinte in ukronazia.
        AUR vrea sa ne impinga in razboi cu rusii, simion asta da de inteles in fiecare saptamana.

  5. la lemn arderea este curata, adica nu se degaja mai mult dioxid de carbon decat oxigen a produs copacul cat a fost in padure.
    iar padurile se regenereaza in ritm normal, daca nu se mai fura atat de mult pt. fabricile austriecilor din radauti, sebes si pe unde mai stie johannis ca le-a permis sa fure.
    daca paduchii pun interdictii la lemn, oamenii tot vor face foc pentru caldura.
    si atunci vor fi pastrate pentru „reciclare” in sobe:
    hartia igienica folosita, pet-urile folosite, chiloti, ciorapi, incaltaminte uzata, covoare si haine uzate, resturi de plastic, carton, resturi de ambalaje, cauciucuri uzate, uleiuri uzate, mobila veche, balegar uscat, resturi vegetale si lista ramane deschisa.
    romanii se vor adapta, daca tot ne impun taxe pe carbon, macar sa producem.
    sa fie justificata taxa.
    si cand or merge dimineata la $parlament si guwerner unii precum scarba de ciolacu, or sa aiba filtrele infundate la aer conditionat de atata negru de fum, iar clantele de la usi si geamurile pline de funingine.
    ne determina sa ne adaptam, dar adaptarea va fi cum vrem noi!
    o sa le iasa ecologeala din cap tuturor fraierilor astora care pupa ghiulul la davos si bruxelles.
    cum le-a placut euro$parlamentarilor de bruxelles acum cand fermierii au inconjurat cladirile si i-au tinut in fum de cauciucuri incendiate?
    demolition man va avea o noua ecranizare in viata reala.
    iar porcii tot in paie vor fi parliti si soricul si slana o vom manca precum stramosii nostri, cracanatilor!

  6. Și uite așa ajungem să-l regretăm pe Ceaușescu. Nici Împușcatului nu i-a fătat minte o asemenea grozăvie. Erau restricții și atunci la lemne, dar nu chiar așa. Gaze, NU, Cărbune NU, lemne NU, cică să trecem pe curentul electric pe care nu-l avem, că și aici am închis termocentralele mai ceva ca în planurile cincinale ceaușiste, în patru ani și jumătate, poate chiar mai puțin.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger