AcasăEconomieAdio, energie ieftină! Oferta Hidroelectrica pentru consumatori a dispărut de pe piață

Adio, energie ieftină! Oferta Hidroelectrica pentru consumatori a dispărut de pe piață

Consumatorii casnici nu-și mai pot face contracte cu Hidroelectrica. Oferta companiei de stat a dispărut de pe Comparatorul oferte-tip de furnizare a energiei electrice al ANRE încă din luna octombrie și este indisponibilă pentru lunile noiembrie și decembrie. Reprezentanții Asociației Producătorilor de Energie Electrică HENRO ne spun că poate fi vorba despre o actualizare a ofertei sau, mai degrabă, de o solicitare a întregii producții de către OPCOM, pentru Mecanismul de Achiziție Centralizată de Energie Electrică.

Tarifele mici de la Hidroelectrica nu mai sunt disponibile pentru clienții casnici din luna octombrie a acestui an, deși compania nu a făcut niciun anunț în acest sens. Cel mai probabil, compania de stat a fost obligată să disponibilizeze întreaga producție din următoarele două luni, la solicitarea celorlalți furnizori din piață sau, mai degrabă, pentru exporturile de energie în Republica Moldova. La secțiunea Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice de pe site-ul ANRE, Hidroelectrica nu mai figurează cu ofertă contractuală pentru casnici, iar celelalte companii au înregistrat ușoare creșteri de tarife de la 1 noiembrie. Conducerea Asociației Producătorilor de Energie Electrică HENRO susține că este posibil ca suspendarea ofertelor Hidroelectrica să fie legată de o eventuală actualizare a ofertei și, implicit, a prețurilor.

”Pe de altă parte, este perioada în care Hidroelectrica trebuie să dea cantitățile disponibile la ANRE, pentru Mecanismul de Achiziție Centralizată de Energie Electrică (MACEE), OPCOM, și s-ar putea să se dea acum cantitatea previzionată pentru tot anul. Este posibil ca Hidroelectrica să-și facă socotelile, să vadă dacă mai rămâne energie pentru clienți noi, în piața concurențială. Probabil că, pentru eventuali clienți noi, cantitățile disponibile sunt foarte mici. Dacă i-au cerut ANRE și OPCOM energie în plus, să pună la dispoziție pentru ceilalți furnizori absolut toată cantitatea pe care o produce, este posibil să nu mai poată prelua clienți noi la furnizare. S-ar putea să îi fi cerut acum cantități în plus”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică HENRO. Prețul în 2023 din ofertele Hidroelectrica a variat între 0,743 lei/kWh și 0,866 lei/kWh, în funcție de regiune, dat fiind că tarifele de distribuție diferă de la o regiune la alta. La acest moment, Hidroelectrica are peste 500.000 de clienți.

Cresc prețurile la energie

Comisia Europeană se încăpățânează să mențină influența prețului gazelor naturale în tariful energiei electrice, ceea ce conduce la o creștere continuă a acestuia. Potrivit Eurostat, în prima jumătate a anului 2023, prețurile medii la energia electrică casnică din UE au continuat să indice o creștere comparativ cu aceeași perioadă din 2022, de la 25,3 euro la 100 kWh, la 28,9 EUR la 100 kWh. Prețurile medii ale gazelor au crescut, de asemenea, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, de la 8,6 EUR la 100 kWh, la 11,9 EUR la 100 kWh în prima jumătate a anului 2023. ”Aceste prețuri sunt cele mai ridicate înregistrate de Eurostat. Comparativ cu prima jumătate a anului 2022, în prima jumătate a anului 2023 ponderea impozitelor în facturile de energie electrică a scăzut de la 23% la 19% (-4%) și în factura la gaze de la 27% la 19% (-8%), toate țările UE dispunând de alocații și subvenții guvernamentale sau reducând impozitele și taxele pentru a atenua costurile ridicate ale energiei”, arată Eurostat.

România, victimă sigură

Potrivit datelor Eurostat, prețurile la energie electrică pentru uz casnic au crescut în 22 de țări din UE în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu prima jumătate a anului 2022. În moneda națională, cea mai mare creștere (+953%) a fost raportată în Olanda, urmată de Lituania (+88%), România (+77%) și Letonia (+74%). Creșterea uriașă din Olanda a fost determinată de faptul că măsurile de scutire de taxe din 2022 nu au fost continuate în 2023 și, în același timp, taxele pe energie electrică s-au dublat pentru gospodării. Pe de altă parte, scăderi de prețuri la energie electrică s-au înregistrat în Spania (-41%), Danemarca (-6%), Portugalia (-6%), Malta (-3%) și Luxemburg (-0,4%).

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.