AcasăEconomieAdio, energie ieftină! Oferta Hidroelectrica pentru consumatori a dispărut de pe piață

Adio, energie ieftină! Oferta Hidroelectrica pentru consumatori a dispărut de pe piață

Consumatorii casnici nu-și mai pot face contracte cu Hidroelectrica. Oferta companiei de stat a dispărut de pe Comparatorul oferte-tip de furnizare a energiei electrice al ANRE încă din luna octombrie și este indisponibilă pentru lunile noiembrie și decembrie. Reprezentanții Asociației Producătorilor de Energie Electrică HENRO ne spun că poate fi vorba despre o actualizare a ofertei sau, mai degrabă, de o solicitare a întregii producții de către OPCOM, pentru Mecanismul de Achiziție Centralizată de Energie Electrică.

Tarifele mici de la Hidroelectrica nu mai sunt disponibile pentru clienții casnici din luna octombrie a acestui an, deși compania nu a făcut niciun anunț în acest sens. Cel mai probabil, compania de stat a fost obligată să disponibilizeze întreaga producție din următoarele două luni, la solicitarea celorlalți furnizori din piață sau, mai degrabă, pentru exporturile de energie în Republica Moldova. La secțiunea Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice de pe site-ul ANRE, Hidroelectrica nu mai figurează cu ofertă contractuală pentru casnici, iar celelalte companii au înregistrat ușoare creșteri de tarife de la 1 noiembrie. Conducerea Asociației Producătorilor de Energie Electrică HENRO susține că este posibil ca suspendarea ofertelor Hidroelectrica să fie legată de o eventuală actualizare a ofertei și, implicit, a prețurilor.

”Pe de altă parte, este perioada în care Hidroelectrica trebuie să dea cantitățile disponibile la ANRE, pentru Mecanismul de Achiziție Centralizată de Energie Electrică (MACEE), OPCOM, și s-ar putea să se dea acum cantitatea previzionată pentru tot anul. Este posibil ca Hidroelectrica să-și facă socotelile, să vadă dacă mai rămâne energie pentru clienți noi, în piața concurențială. Probabil că, pentru eventuali clienți noi, cantitățile disponibile sunt foarte mici. Dacă i-au cerut ANRE și OPCOM energie în plus, să pună la dispoziție pentru ceilalți furnizori absolut toată cantitatea pe care o produce, este posibil să nu mai poată prelua clienți noi la furnizare. S-ar putea să îi fi cerut acum cantități în plus”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică HENRO. Prețul în 2023 din ofertele Hidroelectrica a variat între 0,743 lei/kWh și 0,866 lei/kWh, în funcție de regiune, dat fiind că tarifele de distribuție diferă de la o regiune la alta. La acest moment, Hidroelectrica are peste 500.000 de clienți.

Cresc prețurile la energie

Comisia Europeană se încăpățânează să mențină influența prețului gazelor naturale în tariful energiei electrice, ceea ce conduce la o creștere continuă a acestuia. Potrivit Eurostat, în prima jumătate a anului 2023, prețurile medii la energia electrică casnică din UE au continuat să indice o creștere comparativ cu aceeași perioadă din 2022, de la 25,3 euro la 100 kWh, la 28,9 EUR la 100 kWh. Prețurile medii ale gazelor au crescut, de asemenea, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, de la 8,6 EUR la 100 kWh, la 11,9 EUR la 100 kWh în prima jumătate a anului 2023. ”Aceste prețuri sunt cele mai ridicate înregistrate de Eurostat. Comparativ cu prima jumătate a anului 2022, în prima jumătate a anului 2023 ponderea impozitelor în facturile de energie electrică a scăzut de la 23% la 19% (-4%) și în factura la gaze de la 27% la 19% (-8%), toate țările UE dispunând de alocații și subvenții guvernamentale sau reducând impozitele și taxele pentru a atenua costurile ridicate ale energiei”, arată Eurostat.

România, victimă sigură

Potrivit datelor Eurostat, prețurile la energie electrică pentru uz casnic au crescut în 22 de țări din UE în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu prima jumătate a anului 2022. În moneda națională, cea mai mare creștere (+953%) a fost raportată în Olanda, urmată de Lituania (+88%), România (+77%) și Letonia (+74%). Creșterea uriașă din Olanda a fost determinată de faptul că măsurile de scutire de taxe din 2022 nu au fost continuate în 2023 și, în același timp, taxele pe energie electrică s-au dublat pentru gospodării. Pe de altă parte, scăderi de prețuri la energie electrică s-au înregistrat în Spania (-41%), Danemarca (-6%), Portugalia (-6%), Malta (-3%) și Luxemburg (-0,4%).

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
61.947 afisari

28 COMENTARII

 1. Spania e o tara cu scaun la cap, care isi protejeaza nivelul de trai al cetatenilor. Noi de ce nu facem la fel? Ca doar energia este produsa de stat. De ce se accepta sa ii fie crescut pretul de intermediari (baietii destepti)? Ceea ce a facut Hidroelectrica (vanzare directa catre consumatori, fara intermediari care sa creasca pretul) a fost un lucru foarte bun, si sper sa continue. Si sa procedeze si Romgaz la fel, adica vanzare directa catre consumatorii finali.

  • Pai guvernul din creșterea de preturi trăiește de peste doia ani de zile. Cu cât este mai mare și taxele și impozitele puse pe energie sunt mai mari, deci nu fac nimic și câștigă pe spinarea noastră.

 2. Producatorii de energie au ajuns sa aiba preturi mai mari decat aia care nu au nimic,decat invart morisca!!Papagalii nu vor muri decat papagali.

 3. NU DOM NELU ENERGIA E PRODUSA DE NISTE BAIETI DESTEPTI CARE DECARTEZA CEVA BANUTI UNDE TREBUIE SI RAMIN SI CU CEVA ASA CA TREBUIE SA FACEM FATA LA SCUMPIRI UNDE SUNT CELE MAI MULTE SCUMPIRI IN LUME IN ROMANIAAAAAA TARA CARE ESTE MAI TARE CA DUBAI IN PRETURI

  • Nivel de trai români:
   – 2-3 vacanțe/an
   – înnoire parc auto – schimbat mașină mai nouă la cca 3 ani
   – reînnoirea electronice și electrocasnice
   – nivel cont bancar
   Etc
   Indicatori care se iau în calcul când echilibrează preturile la elergie, gaze, combustibil și taxe
   Vedem preturi pe HoReCa și grad de acoperire…… exemplu de sărbători……asta înseamnă că doar ne plângem dar dacă avem bani de prea multe vacanțe se consideră că nu mai avem chef de muncă, destul de „logic”

 4. Cuvantul magic „ajuta” l-ati scapat printre randuri. Si Romania primeste fonduri serioase tot pentru a fi ajutata.Nu ai cum scapa de preturi mari decat daca statul produce si vinde la un pret mic. Era bine sa pastreze industria strategica, cateva intreprinderi speciale si atunci ar fi fost mereu un tampon in calea crizelor.

 5. ,,Industrie strategică” ? Sa ne amintim că după ,,bulibășeală” din ..89 numita pompos revoluție, prim ministrul P Român a afirmat ca ,,industria românească e un morman de fiare vechi” O fi fost, n-o fi fost fiare vechi, dar am avut industrie. Acum ce-avem ?….Mari și multe datorii!

 6. Țara este un sat fără câini. N-o păzește nimeni. Păcat de frumusețea și bogățiile ei. Sunt administrate prost. Peștele de la cap se împute. Capul(conducerea)trbue operată și pus unul care ține cu țara nu cu hoții.
  CU AȘA CAPETE DISPĂREM CA NAȚIE ȘI ESTE PĂCAT DE CE A FOST,CE MAI ESTE ÎNCĂ ȘI CE AR TREBUI SĂ FIE.
  LUAȚI AMINTE ȘI CEI CARE PUTEȚI ȘI TREBUE S-O FACEȚI :
  – L A T R E A B Ă ! –

  • Corect, dar aveți impresia ca cei care au dat lovitura în 89 și care conduc și acum, vor lăsa puterea din mână la alegerea poporului?? Vezi Petrov, WCI, Clotilde, etc…Votul este praf în ochii proștilor…STS controlează, iar pe liste apar doar slugile celor care conduc din umbră…

  • O păzește doar Hristos, in rest toți șacalii a tras și trage de acest pământ și de bogățiile ei. Întotdeauna a avut trădătorii ei. Doamne Miluiește Neamul nostru Românesc!

 7. Cum mama naibii se întâmplă, ca mie ca prosumer îmi spun ca „domne , nu se poate injecta ca nu este cerere pe rețea” , deși eu pot produce cu PV-urile ziua cât pentru 5 gospodarii ( 30KW putere instalată trifazat + baterii uz propriu 12KWh) și îmi dau pe kw o nimica toată , dar ei îl vând la preț de preț.
  Nu vreau banii lor , nu de-asta am pus pv-uri , ci ca sa nu mai scot fum și pentru ca mă deplasez electric și toată casa este pe baza de electroni ( caldura, apa caldă , gătit , etc. ) iar surplusul îl dau în rețea pe nimic aproape , măcar sa scutesc încă 5-6 gospodarii sa mai „scoată fum” , ca vreau aer mai curat pentru familia mea.
  Cu toate astea , ei zic ca nu este consum pe rețea și de-asta nu pot sa injectez la putere maxima – dar scumpesc kw mai rău ca alcoolul/țigările.
  Oare cum o fi asta, te plângi ca nu îți ajunge zeama pe fire, dar nu iei energia ieftină solara de la prosumeri sa o folosești – eu nu mai înțeleg nimic.
  Tara lui papura vodă , vai de capul nostru ca nu știm sa punem ștampila unde trebuie: Iliescu, Basescu , Iohannis – asta spune multe despre poporul asta și mentalitatea pe care o are.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri