AcasăEconomieAdio, bani din PNRR! Deficitul de 4,4% nu va fi atins nici...

Adio, bani din PNRR! Deficitul de 4,4% nu va fi atins nici în 2025

Austeritatea impusă de Guvernul Ciolacu nu va reduce deficitul bugetar

Prognoza de toamnă a Comisiei Europene arată un deficit bugetar de 6,3% pentru România la sfârșitul acestui an, departe de 4,4%, condiția pentru acordarea banilor din PNRR, dar și a fondurilor de coeziune. Vestea proastă este că scăderea deficitului bugetar la 4,4% nu se va produce nici în 2024, când este prognozat la 5,3%, și nici în 2025, când va ajunge la 5,4%. 

România riscă să piardă banii europeni din fondurile de coeziune și din PNRR, din cauza incapacității reducerii deficitului bugetar. În prognoza revizuită de toamnă a Comisiei Europene, România va încheia anul 2023 cu un deficit de 6,3%, urmând ca în 2024 să înregistreze un deficit de 5,3% și în 2025, de 5,4%, departe de cifra de 4,4% cerută de UE.

”Traiectoria de ajustare asumată de țara noastră prin intermediul Programului de convergență 2022-2025 prevede ca deficitul bugetar pentru anul 2023 să nu depășească 4,4% din produsul intern brut. În cazul Mecanismului de Redresare și Reziliență, Comisia prezintă Consiliului o propunere de suspendare totală sau parțială a angajamentelor sau plăților în cazul în care Consiliul decide, în conformitate cu articolul 126 alineatul 2 (8) sau alineatul (11) din TFUE, că un stat membru nu a luat măsuri efective pentru a-și corecta deficitul excesiv”, preciza Ministerul Finanțelor în motivarea Ordonanței austerității. Deși premierul tot susține că deficitul bugetar nu ar avea legătură cu tranșele blocate ale banilor din PNRR, acesta a încercat să renegocieze la Bruxelles o majorare a deficitului, însă răspunsul primit a fost negativ. Marile cheltuieli bugetare ale României nu sunt pe salarii sau pensii, ci pe achizițiile militare deșănțate, precum și pe ajutorul pentru Ucraina, poveri bugetare pe care Comisia Europeană a refuzat să le ia în considerare. În ce privește deficitul bugetar, România se află de departe pe primul loc în UE, următoarele clasate fiind Ungaria și Polonia, fiecare cu 5,8, și Slovacia, cu 5,7.

Inflație mare și în 2024

Dacă anul acesta România este pe locul 5 în UE la capitolul inflație, cu 9,8, după Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, în 2024, prognoza Comisiei Europene arată o inflație în țara noastră de 5,9, care ne plasează pe locul 2, după Polonia, cu 6,2.  Tot pe locul 2 ne vom situa și în 2025, cu o inflație de 3,4, după Polonia, cu 3,8. Comparativ, în 2023, cele mai scăzute niveluri ale inflației s-au înregistrat în Belgia, 2,4, Luxemburg, 3 și Danemarca, 3,6. În ce privește rata șomajului în România, aceasta va rămâne aproape neschimbată și în următorii 2 ani, fiind preconizată la 5,4 anul acesta, 5,2 în 2024 și 5,3 în 2025. Prognoza de toamnă revizuită a Comisiei Europene relevă o creștere a PIB-ului în UE de doar 0,6%.

”Consumul privat a stagnat, deoarece creșterea salariilor nominale a continuat să rămână în urma inflației. Volumul vânzărilor cu amănuntul a continuat să scadă de la an la an până în vară, în special în carburanții pentru automobile și alimente, unde prețurile rămân ridicate. În ceea ce privește producția, valoarea adăugată brută în industrie a fost împiedicată de cererea slabă și costurile ridicate ale energiei. În mod similar, costurile ridicate ale inputurilor și de finanțare, precum și deficitul de forță de muncă, au afectat activitatea de construcții, în special în domeniul locuințelor. Cu puterea de cumpărare constrânsă de inflație, activitatea de afaceri din serviciile intensive de contact a stagnat, după revenirea sa rapidă anul trecut”, se arată în prognoza de toamnă pentru UE a Comisiei Europene.

Riscuri pentru perioada următoare

Incertitudinea și riscurile de scădere asupra perspectivelor economice au crescut în ultimele luni. Ele sunt legate în primul rând de evoluția războiului prelungit din Ucraina și de conflictul din Orientul Mijlociu, arată Comisia Europeană. Piețele de energie par cele mai vulnerabile, deoarece întreruperile reînnoite ale aprovizionării cu energie ar putea avea un impact semnificativ asupra prețurilor energiei, producției globale și nivelului general al prețurilor. Evoluțiile economice din principalii parteneri comerciali ai UE, în special China, prezintă, de asemenea, riscuri. ”Pe plan intern, transmiterea înăspririi monetare poate afecta activitatea economică pentru mai mult timp și într-o măsură mai mare decât cea prevăzută în această prognoză, întrucât ajustarea firmelor, gospodăriilor și finanțelor publice la mediul cu dobânzi ridicate s-ar putea dovedi mai dificilă”, se mai precizează în prognoza Comisiei Europene.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.