AcasăEconomieAdio, bani din PNRR! Deficitul de 4,4% nu va fi atins nici...

Adio, bani din PNRR! Deficitul de 4,4% nu va fi atins nici în 2025

Prognoza de toamnă a Comisiei Europene arată un deficit bugetar de 6,3% pentru România la sfârșitul acestui an, departe de 4,4%, condiția pentru acordarea banilor din PNRR, dar și a fondurilor de coeziune. Vestea proastă este că scăderea deficitului bugetar la 4,4% nu se va produce nici în 2024, când este prognozat la 5,3%, și nici în 2025, când va ajunge la 5,4%. 

România riscă să piardă banii europeni din fondurile de coeziune și din PNRR, din cauza incapacității reducerii deficitului bugetar. În prognoza revizuită de toamnă a Comisiei Europene, România va încheia anul 2023 cu un deficit de 6,3%, urmând ca în 2024 să înregistreze un deficit de 5,3% și în 2025, de 5,4%, departe de cifra de 4,4% cerută de UE.

”Traiectoria de ajustare asumată de țara noastră prin intermediul Programului de convergență 2022-2025 prevede ca deficitul bugetar pentru anul 2023 să nu depășească 4,4% din produsul intern brut. În cazul Mecanismului de Redresare și Reziliență, Comisia prezintă Consiliului o propunere de suspendare totală sau parțială a angajamentelor sau plăților în cazul în care Consiliul decide, în conformitate cu articolul 126 alineatul 2 (8) sau alineatul (11) din TFUE, că un stat membru nu a luat măsuri efective pentru a-și corecta deficitul excesiv”, preciza Ministerul Finanțelor în motivarea Ordonanței austerității. Deși premierul tot susține că deficitul bugetar nu ar avea legătură cu tranșele blocate ale banilor din PNRR, acesta a încercat să renegocieze la Bruxelles o majorare a deficitului, însă răspunsul primit a fost negativ. Marile cheltuieli bugetare ale României nu sunt pe salarii sau pensii, ci pe achizițiile militare deșănțate, precum și pe ajutorul pentru Ucraina, poveri bugetare pe care Comisia Europeană a refuzat să le ia în considerare. În ce privește deficitul bugetar, România se află de departe pe primul loc în UE, următoarele clasate fiind Ungaria și Polonia, fiecare cu 5,8, și Slovacia, cu 5,7.

Inflație mare și în 2024

Dacă anul acesta România este pe locul 5 în UE la capitolul inflație, cu 9,8, după Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, în 2024, prognoza Comisiei Europene arată o inflație în țara noastră de 5,9, care ne plasează pe locul 2, după Polonia, cu 6,2.  Tot pe locul 2 ne vom situa și în 2025, cu o inflație de 3,4, după Polonia, cu 3,8. Comparativ, în 2023, cele mai scăzute niveluri ale inflației s-au înregistrat în Belgia, 2,4, Luxemburg, 3 și Danemarca, 3,6. În ce privește rata șomajului în România, aceasta va rămâne aproape neschimbată și în următorii 2 ani, fiind preconizată la 5,4 anul acesta, 5,2 în 2024 și 5,3 în 2025. Prognoza de toamnă revizuită a Comisiei Europene relevă o creștere a PIB-ului în UE de doar 0,6%.

”Consumul privat a stagnat, deoarece creșterea salariilor nominale a continuat să rămână în urma inflației. Volumul vânzărilor cu amănuntul a continuat să scadă de la an la an până în vară, în special în carburanții pentru automobile și alimente, unde prețurile rămân ridicate. În ceea ce privește producția, valoarea adăugată brută în industrie a fost împiedicată de cererea slabă și costurile ridicate ale energiei. În mod similar, costurile ridicate ale inputurilor și de finanțare, precum și deficitul de forță de muncă, au afectat activitatea de construcții, în special în domeniul locuințelor. Cu puterea de cumpărare constrânsă de inflație, activitatea de afaceri din serviciile intensive de contact a stagnat, după revenirea sa rapidă anul trecut”, se arată în prognoza de toamnă pentru UE a Comisiei Europene.

Riscuri pentru perioada următoare

Incertitudinea și riscurile de scădere asupra perspectivelor economice au crescut în ultimele luni. Ele sunt legate în primul rând de evoluția războiului prelungit din Ucraina și de conflictul din Orientul Mijlociu, arată Comisia Europeană. Piețele de energie par cele mai vulnerabile, deoarece întreruperile reînnoite ale aprovizionării cu energie ar putea avea un impact semnificativ asupra prețurilor energiei, producției globale și nivelului general al prețurilor. Evoluțiile economice din principalii parteneri comerciali ai UE, în special China, prezintă, de asemenea, riscuri. ”Pe plan intern, transmiterea înăspririi monetare poate afecta activitatea economică pentru mai mult timp și într-o măsură mai mare decât cea prevăzută în această prognoză, întrucât ajustarea firmelor, gospodăriilor și finanțelor publice la mediul cu dobânzi ridicate s-ar putea dovedi mai dificilă”, se mai precizează în prognoza Comisiei Europene.

3.814 afisari

8 COMENTARII

    • Atârnătorule, normal că te bucuri. Ursarul ăsta de Buzău sacrifică țara pentru ca să dea unor lifte inutile pensii speciale.

  1. Da germania cand a avut lipsa cinzecisitreii de miliarde cum a luat toate fondurile fara greturi??? Ti ai nemetnicilor toti.

  2. PRIMA DATA CAND SE RECUNOASTE CA CHETUIELILE DESANTATE ,CHELTUIELILE AIUREA SUNT CHELTUIELILE MILITARE !!,VEZI CONTRACTELE FACUTE DE TEMBELUL MA-ciuca ca ministru al apararii si ca primministru ,la care se adauga pupincuteala lui Johanis si linsul clantelor a lui Tilvar -F16 de la norvegieni dupa ce le-a expirat orce garantii !, 48 de F 35 cca 6,5 miliarde de euro !,alte 2 miliarte pentru 54 de tancuri Abrahams (un batalion pentru 800 km de granita cu Ucraina !!, rachetele Patriot ,prima tragere prima ratare !,,vezi transportoarele Pirania 1000 de bucati niste jafuri care dupa achizitie zac prin garnizoane .
    LA ATATA IRESPONSABILITATE SI INCOMPETENTA JOHANIS ISI FACE POPANDAUL MAI INTAI PRIM MINISTRU SI APOU PRESEDINTELE SENATULUI !,DE RASUL CURCILOR UNUL CARE HABAR N-ARE DE POLITICA SI CARE NU-I INSTARE SA LEGE 2 FRAZE .
    ASA NE TEBUIE ,POARTE O SA NE TREZIM DIN SUTURILE IN CUR PE CARE LE LUAM DE LA CEI CARE NE CEREM SA STAM CAPRA !.

  3. totul a fost premeditat , in asa zisa pandemie s-au aruncat cu banii pe apa sambetei cu vaccinuri cumparate pe bani grei si apoi aruncate sa se duca deficitul la cer si apoi sa nu se poata reduce si astfel adio bani .

  4. PNRR-ul fudulului de la USR care și-a rânduit veniturile prin firme de consultanță și asta nu e totul…; cu mintea în stratosferă a prescris un diagnostic precum un felcer din secolul XV

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Voucher-ul uriaş, de 72.500 lei, pe care autorităţile se pregătesc să-l acorde românilor. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti

Autorităţile se pregătesc să acorde românilor un voucher uriaş, în valoare de 72.500 lei. Bonificaţia e cuprinsă în "RePowerEU" un program national de eficiență...

Adrian Năstase a calculat ce şanse are Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale 2024. Concluzia: surprinzătoare

Adrian Năstase a analizat şansele lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale 2024. Concluzia fostului premier poate fi surprinzătoare.Năstase e de părere că Geaonă, în...