Organizația patronală a producătorilor din sectorul regenerabilelor a intentat procese în instanță Guvernului, motivând că vrea să le supraimpoziteze pierderile. Aceștia se plâng de caracterul volatil al producției de energie și de cheltuielile pentru achiziția de energie, atunci când nu produc, precum și pentru dezechilibrele înregistrate. Altfel spus, fără certificatele verzi, adică subvențiile suportate din banii populației, și fără prioritate la intrarea în sistem, regenerabilele ar fi pe pierdere.
Răsfățații Green Deal, producătorii din sectorul regenerabilelor, au profit atâta timp cât primesc subvenții și când se produce o speculă pe piața energiei, cum s-a întâmplat în 2022. Sigur, și prioritatea intrării în sistem este un mare avantaj, dat fiind că se dă ordinul opririi altor capacități pentru ca eolienele și fotovoltaicele să pompeze energie atunci când e soare sau când bate vântul.
De exemplu, în 2022, Iberdrola Renovables, o companie spaniolă din domeniul eolienelor, cu doar 5 angajați, a obținut un profit net de peste 101 milioane de lei. Cheltuielile acestor companii apar atunci când încheie contracte, pentru că sunt nevoite să cumpere energie când nu produc, dar profiturile se fac vânzând energie pe PZU, la prețul zilei. Și acestea însă depind de perioada zilei respective, cu un consum mai mare sau mai mic de energie, precum și de producția din țările vecine, care poate conduce și la un preț negativ, cum s-a mai întâmplat, de altfel. Organizația patronală a producătorilor de energie regenerabilă, PATRES, cere acum Guvernului să ia în calcul o formulă echitabilă care să stea la baza măsurilor de supraimpozitare a producătorilor de energie electrică, pentru a nu pune în pericol producția de energie verde. Aceasta a semnalat că, în cazul producătorilor de energie din surse regenerabile, dacă se va menține aplicarea Contribuției la Fondul de Tranziție Energetică cu considerarea în formula de calcul a tuturor veniturilor, fără a se ține cont într-un mod echitabil și de cheltuielile obligatorii, producătorii vor putea ajunge în situația în care acumulează pierderi, punând în pericol stabilitatea întregului sistem energetic național.
Supraimpozitarea nimicului
PATRES a atras atenția că orice formulă de supraimpozitare trebuie să țină cont de caracterul volatil al producției din surse regenerabile, care, prin definiție, nu poate produce aceeași cantitate în mod constant.
”Formulele de supraimpozitare trebuie să se aplice pe venitul net realizat în urma deducerii cheltuielilor necesare pentru achiziția de energie pentru profilare și cheltuielile pentru dezechilibrele înregistrate, cheltuieli care, în cazul producătorilor din surse regenerabile, reprezintă o componentă substanțială și indispensabilă din costurile curente de operare. Altfel, discutăm despre supraimpozitarea pierderii”, se arată într-un comunicat al organizației patronale.
Problema cea mai mare a PATRES este cauzată de cheltuielile cu dezechilibrele, care sunt recunoscute doar în proporție de 5% din valoarea energiei electrice vândute, în condițiile în care standardul în industrie arată dezechilibre înregistrate de centralele eoliene de circa 40%, respectiv 25% în cazul centralelor solare.
Guvernul, dat în judecată
PATRES a deschis o acțiune în instanță împotriva Guvernului, acuzând că decizia de impunere prin care s-au stabilit obligații fiscale suplimentare a contribuției la Fondul de Tranziție Energetică în sarcina producătorilor de energie electric, prin aplicarea retroactivă a prevederilor legale introduse prin Legea 357, este nelegală și cauzează prejudicii grave producătorilor.
“Subliniem faptul că sunt afectați toți producătorii de energie electrică, nu numai cei din sectorul regenerabilelor. Impactul este însă unul major la producătorii de ESRE, pentru că în cazul acestora dezechilibrele și cheltuielile cu profilarea sunt mari. Ca urmare, s-a declanșat un val de procese ale investitorilor din sectorul regenerabilelor împotriva statului și, la unison cu aceștia, PATRES apelează în instanță pentru a apăra interesele membrilor săi”, a afirmat Martin Moise, prim-vicepreședinte PATRES.