AcasăNewsCum a ajuns cuvantul „extrem” sa fie extrem de enervant

Cum a ajuns cuvantul „extrem” sa fie extrem de enervant

Ati observat, cu siguranta, ca exista niste clisee lingvistice care isi fac de cap la nivel de societate, din gura-n gura, un timp mai mult sau mai putin indelungat.

Demult, pe vremuri civilizate, apelativul „soro”, indiferent de sexul corect al interlocutorului, a facut o frumoasa cariera. Acu’ vreo 30 de ani, „mosule”, „unchiule”, „varule’” erau la mare putere prin licee, dar si facultati. Mai aproape, imbecilitatea  cu „decat” ne-a apasat, multora, nervii si asa destul de intinsi. A mai urmat „fratioare” si „forta” care si astazi duduie prin mijloacele de transportat oameni comuni si comunitari, totodata.

Ca niciodata insa, boala asta s-a extins periculos la televiziuni, mai ales la cele de stiri, unde, se stie, daca vorbesti despre cultura generala, toti cred ca ai pamant mult si faci cultura mare, chiaburu’ naibii… Mai clar: nivelul este mult, foarte mult sub cel al presei scrise!

Ei bine, de vreo doua-trei luni incoace, s-a observat, fara nici vreun efort intelectual, folosirea, pana la un exces colosal de prost gust, a cuvantului „extrem”. De la prompteristi la ancorele din teren, de la invitati la moderatori, cuvantul „extrem” este lipit de limba oricarui prestator pe sticla. Ca marca pe scrisoare.

Frati romani, totul a ajuns, la noi, extrem. Bucurii extreme, nefericiri extreme, viteza extrema, incendiu care arunca coloane de fum EXTREM de inalte, gesturi EXTREME, vreme extrem de calduroasa, baaaaaaaaaa, nimic nu mai e normal, deosebit, foarte, mare, mic, prietenos, desavarsit, nu!, Daca nu e extrem, nu mai e! Si gata.

Dragi jurnalisti (si nas Floreo), pe langa faptul ca folosirea itensiva si extensiva a unor cuvinte denota o saracie EXTREMA a bagajului intelectual al oratorului, si deci te cam faci de rahat cu cele trei almanahe citite inainte de ΄89, pur si simplu ajungi sa enervezi.

Uite, eu spre exemplu, sunt deja agasat de personaje precum Sorina Matei, Octavia Geamanu sau Rares Bogdan, care parca au in cavitatile bucale numai pepiniere de „extrem”. Cred ca s-a ajuns chiar la folosirea lui „extrem”, o data la un minut. Nu mai poti respira, fara sa nu scuipi un „extrem” in nasul telespectatorului, ba, jurnalistule care esti tu jurnalist. Facut la apelul bocancilor, cu patalama de particolera spagasina.

Iata de ce propun acelora dintre noi ai caror neuroni n-au cazut in lupta inegala cu asaltul tampirii generale: hai sa facem in asa fel incat sa nu mai fie nimic EXTREM in stiri, pe strada, in capul scriitorilor de stiri si a scriitorilor de vagoane. Ce-ar fi sa fie totul comun, uite-asa, plictisitor de comun, obisnuit, ordinar, ma rog, uzual.  O pauza lunga, bine afundata in normalitate ne-ar face mult bine la cap. Si unii poate ar afla pe aceasta cale ca exista EXTREM de mult cuvinte care, culmea, este legal sa le folosesti chiar si la televiziunile de stiri. Alea care nici macar nu mai dau stiri, dar iti propun niste dezbateri EXTREM de lipsite de substanta.

Deci, hai sa facem stiri comune, cu vorbe comune si mai mult interesante decat extreme. Zic.

 

author avatar
Catalin Dumitrescu
505 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger