Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Utile » Calendar Ortodox » Zi de mare sarbatoare: Sfantul Andrei, ocrotitorul romanilor (obiceiuri)

Zi de mare sarbatoare: Sfantul Andrei, ocrotitorul romanilor (obiceiuri)

Autor:

Din randul uneia dintre cele mai mari sanrbatori ale ortodoxiei se numara si praznuirea Sfantului Apostol Andrei, cel Dintai Chemat.

 

chemarea Zi de mare sarbatoare: Sfantul Andrei, ocrotitorul romanilor (obiceiuri)Pescar de meserie, asemeni fratelui sau, Simon Petru, dar si tatalui lor, inscrisurile spun ca Andrei a fost chemat de Hristos pentru a face parte din randul ucenicilor care aveau sa ii propovaduiasca Lucrarea. De altfel, tocmai pentru ca, inainte de a deveni Apostol a fost pescar, Andrei este considerat octrotitorul acestei bresle. Mai mult, despre Sfantul Andrei spunem ca este ocrotitorul Romaniei (cum, de altfel, este mentionat si in calendarul ortodox, o data ce s-a luat aceasta decizie, acum aproape doua decenii), ziua in care este sarbatorit fiind decretata, prin lege, libera si nelucratoare.

In aceasta zi de miercuri, credinciosii care tin Postul Craciunului au dezlegare la peste.

In alta ordine de idei, ziua Sfantului Andrei, dar si ajunul acestei sarbatori sunt marcate de o serie de obiceiuri populare, dintre care poate cea mai raspandita este cea a punerii graului la incoltit. Inca de pe vremea strastrabunicilor nostri a existat obiceiul de a se pune la incoltit pe o farfurie sau intr-o cutiuta, in seara de 29 noiembrie, boabe de grau. Ideea e(ra) sa vada membrii familiei respective daca urmatorul an va fi roditor, interpretand acest aspect in functie de cat de frumoase si verzi se dovedesc a fi firele de grau.

De asemenea, in ajun de ziua Sfantului Andrei se obisnuia ca, de teama strigoilor sau a spiritelor nefaste, sa se puna catei de usturoi in pragul usilor si la ferestre, astfel incat caminul respectiv sa fie ferit de rele. Totodata, se crede ca nu e bine sa speli, sa cosi sau sa faci alte munci in gospodarie in aceasta zi de mare sarbatoare.

Numele Andrei/Andreea sunt populare in randul romanilor, statisticile indicand faptul ca peste 800 de mii de compatrioti avand, miercuri, motive de sarbatoare, alatri de cei dragi. Le uram si noi “La multi ani” sarbatoritilor acestei zile.

sursa foto: crestinortodox.ro


1 Comentariu la Zi de mare sarbatoare: Sfantul Andrei, ocrotitorul romanilor (obiceiuri)

  1. Viata prospera

    Aici nu ai sefi. Functioneaza minunat. Curaj. Nu ai nimic de pierdut. Faci bani simplu si repede. Bani pe termen lung. Daca ne vezi mereu, functioneaza. Ai un calculator si conexiune la internet? Aici ai o echipa senzationala. Pornesti rapid si castigi rapid. Totul e sa te decizi acum. Cand doresti sa afli despre ce este vorba si sa primesti toate detaliile la adresa ta de email, trimite cuvantul DETALII la adresa aceasta de email: viataprospera@yahoo.com


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 26-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!