Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Utile » Calendar Ortodox » Ce nu ai voie sa faci astazi, de Sarbatoarea luminii!

Ce nu ai voie sa faci astazi, de Sarbatoarea luminii!

Autor:

Joi, 21 noiembrie, crestin ortodocsii sarbatoresc Intrarea Maicii Domnului in Biserica, cunoscuta in popor si ca Sarbatoarea Luminii.

 

sobor vovidenia 720x478 Ce nu ai voie sa faci astazi, de Sarbatoarea luminii!In popor, aceasta sarbatoare este cunoscuta si ca Vovidenia sau Ovidenia, termen ce provine de la rusescul “vavedenie” (intrare). Se zice ca aceasta ar fi ziua in care incepe iarna, iar taranii spun ca in noaptea de Ovidenie comorile ascunse ard cu flacara albastra, iar cerurile se deschid ca in ziua de Craciun, animalele pot grai cu glas omenesc.

Cum este o sarbatoare a luminii, potrivit traditiei, aceasta noapte se petrece cu lumina si cu focuri aprinse, cercetand cerul pentru a afla din semnele vremii si ale rodului anului urmator.  De Ovidenie, femeile dau de pomana “lumina de veci”, fiindca se spune ca lumanarea din aceasta zi nu se va stinge niciodata pe lumea cealalta.

Taranii nu muncesc in aceasta zi sfanta, de frica sa nu fie de Filipul cel Schiop. Ciobanii au grija sa nu lucreze in aceasta zi pentru ca lupul sa nu dea iama prin turma dar si de teama de a nu pati ceva, sa nu ramana schiopi de vreun picior. Ciobanii nu vad in lup doar pradatorul turmei, ci ei stiu ca acest animal ar avea puterea de a vedea diavolul, de a alunga bolile copiilor mici si de a fi, alaturi de vidra, calauza sufletului mortilor spre lumea cealalta. Si, pentru ca se apropie si sarbatoarea de Sfant Andrei, femeile incep sa unga cu usturoi usile si ferestrele caselor.Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-11-2017
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!