AcasăCalendar ortodox, 14 septembrie: Inaltarea Sfintei Cruci – traditii si obiceiuri

Calendar ortodox, 14 septembrie: Inaltarea Sfintei Cruci – traditii si obiceiuri

Calendar ortodox, 14 septembrie 2013. Inaltarea Sfintei Cruci este praznuita de crestinii ortodocsi pe data de 14 septembrie, fiind una dintre cele mai vechi sarbatori crestine. Ziua aminteste de doua evenimente de o importanta deosebita in viata Bisericii.

Este vorba de aflarea, la porunca imparatesei Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare, a Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea solemna a acesteia in vazul oamenilor. Tot in aceasta zi, se cinsteste aducerea Sfintei Cruci de la persi si depunerea sa in biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.

Inaltarea Sfintei Cruci – sarbatoare care mai este cunoscuta in popor drept Ziua Crucii – este cinstita pe data de 14 septembrie prin post si rugaciune. Crestinii postesc pentru sanatatea familiei, dar si pentru spor si bunastare.

Sambata, 14 septembrie, nu se mananca usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al caror miez se asemenea cu o cruce. In unele zone din tara, este ziua in care preotul sfinteste via si butoaiele de vin pentru ca in viitor gospodarul sa se bucure de o recolta bogata, scrie b365.ro.

Conform traditiei, credinciosii sfintesc la biserica ulcele noi pline de miere si lapte, iar de toarta canitelor se leaga cate un fir de ata rosie. Apoi se dau de pomana oamenilor saraci in memoria rudelor decedate.

Tot la aceasta data se sfintesc busuiocul, menta, maghiranul si cimbrul considerate ca fiind plante magice. Se spune ca busuiocul alina durerile, cum ar fi cele de dinti sau migrenele puternice. Un alt obicei spune ca monedele sfintite in ziua de 14 septembrie, pastrate in potofel, alaturi de o cruciulita aduc belsug si spor in munca.

FOTO: Favorittv.ro

author avatar
Anca Murgoci
3.565 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger