AcasăAdormirea Maicii Domnului: Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria (15 August)

Adormirea Maicii Domnului: Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria (15 August)

Pe data de 15 august crestin-ortodocsii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare, cum i se mai spune in popor, sarbatoare precedata de doua saptamani de post. In aceasta zi, in traditia populara exista o serie de obiceiuri si superstitii pe care romanii le respecta din mosi stramosi.

Sfanta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este praznuita in fiecare an la 15 august, iar in dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir si tamaiaza mormintele rudelor, arata crestinortodox.ro.

De asemenea, in aceasta zi, ciobanii coboara oile de la munte, barbatii isi schimba palaria cu caciula, si este interzis scaldatul in apa raurilor spurcata de cerbi. Tot de Sfanta Marie, fetele poarta o planta numita „navalnic”, care ar avea puterea sa aduca petitori.

In popor se crede ca daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloresc trandafirii, este semn ca toamna va fi lunga.

In trecut, de pe 15 august se deschidea sezonul nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Perioada dintre Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), este considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.

La 15 august, se slaveste momentul in care Nascatoarea de Dumnezeu si-a dat sufletul in mainile Fiului sau, Iisus.

Sursa: b365.ro

Foto: digi24.ro

author avatar
Alina Costache
621 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger