Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Stop cadru » Vedete frauduloase

Vedete frauduloase

Autor:

Dimineata, pisicii astia se zbenguie navalnic si fac trei, patru ture din bucatarie pana pe scari si pe holul de la intrare, vreo cinci, zece minute. Dupa care intra cu boticul in palma ta, dau drumul la motorasul ala torcator-aspirator si deloc respingator si adorm pe foteluri. Bag sama ca e perioada lor de vedetism, de animalitate in natura, de excrescenta a naturii lor animale !

 

Asa si vedetele noastre. Vedete pentru familia lor si pentru cativa insi de pe strada sau din cvartal. Pentru cine n-are altceva de facut decat sa caste ochii si gura in toate canalizarile astea tv, ca asta sunt. Ce vedeta poti fi din prezentator, -oare de stiri ? Cititor, -oare de prompter ? Cica Ciuhuleasca s-a maritat cu unul, Bulugioiu. Athenais Perjoiu avea salon, bre, era oama de calitate, primea, nu ca astea, foste manechine de vitrina sau foste vanzatoare si picolite devenite amante sau chiar neveste ale cate unui carnatar cu euroi la tescherea. Vedete facute de un sistem prost alcatuit si prost controlat.

Vedete ponosite, contrafacute si frauduloase. Va mai amintiti de Gamulescu, Toader, Cosarca, Nicolau, Brenciu-Bingo, Visan, Neacsu, de “Soti” si de “Tele 7abc” ? Toti erau ceruti la MTV, la BBC, la Hollywood. Sau de formatele de emisiuni ale altora copiate grosolan ? Am trecut acum peste unul, Moraru, care vrea sa-l sune in direct pe Trump. Mai stiam pe cineva de era prieten la toarta cu aia doi, Jac si Rac. Aseara am zarit-o pe Bonica Marladeanu : plivea o vaca !

Mi-a spus un prieten ca un cutarica de patron de teveu de dupa ’90 le insufla astora ideea ca sunt semi-zei. Te umfla rasu’-plansu’ ! Patronasul ala fiind el insusi un fel de rahat pe bat, lokum comun adeca, si  pardon de vorba “bat”, dar un fel de operator de “Sahia”, fabrica aia de jurnale de actualitati si de documentare la comanda. Unele foarte bine insailate, dar facute de altii, nu de acest prostanac.

Toti se dau de ziaristi cu vechi state de serviciu. Sau de servicii, nu stiu cum se spune corect. Ca au 20 sau 28 de anisori in bransa. De cand spun stiri pe scurt si luate dupa agenti si agentii. Noi avem fix 40, doar de la debut, ca mai scriam si prin revistele liceului. Prostii, evident, dar le scriam si le semnam ! Astia nu stiu sa compuna nici macar o delatiune ca lumea ! Nici idei nu au, nici haz, nici golanie eleganta. Chestia aia cu borcanul cu cate un leu mi se pare puerila. Sigur, sa fie limpede : sunt complet de acord cu Antena, au scris mult mai bine decat mine alde Constantin Gheorghe si Mirel Curea, prietenii mei. Vrei sa te judeci, demisionezi sau te suspenzi o vreme ca macar sa nu bata la ochi. Asa miroase a proces politic si regizat. Bun, si de la capat.

Eu in locul lor nici n-o bagam in seama. O toapa oarecare de se crede si ea importanta pentru cinci minute, cat au pus-o aia in vitrina, atat spuneam. Atunci cand am dat si eu, vezi-Doamne, examen de proiecte la Premarie si a fost preferata o tuta – concurs de imprejurari unde e nevoie de cate cineva de umplutura – mi-au cerut sa afisez rezultatele la panou, ca la COM. Ca eram interimar. O fac, i-am avertizat, dar cu comentariul meu si cu scrisoarea celui care a demisionat din juriu, atunci cand a luat contact nemijlocit si a vazut manaria efectuata.

Chestia asta cu vedetele este o criza de crestere, evident, dar si de autoritate. Dupa ’90, din complex si din politichie proasta s-a purces la propovaduirea culturii cu inlocuitori. De-aia nu mai erau buni Sadoveanu, Calinescu, Eminescu, Arghezi,  fiindca fusesera cantati de ai de dinainte. Adevarat, dar nu fusesera degeaba cantati. Asta s-a intamplat si in alte domenii artisticoase. Sa avem si noi falitii nostri, sa apucam premii si glorii de picere si sa le fasolim cu ele. Asa au devenit maestri alde Papaiani si Arsinel, saracii ! Primul cred ca era mai slab, sa ma ierte Dumnezeu, chiar decat cainele Costel, aflat in dotare, iar al doilea cred ca-i sub nivelul lui Tociu. La actori e cea mai mare fandoseala, ca au inceput sa-si dea si doftorate, sa hie si prefesori. Unii dintre ei erau bune pe film sau pe scandura, dar erau facuti de regizori de soi. Ce sa predea Rebenguic, saracul, ca asta nici sa ragaie despre un produs nu stie. Or scrie “m-am” despartit ? Vorba unui alt prieten de-al meu : “mai, da-le un extemporal de-o fila, nu despre Shakespeare sau Cehov sau Caragiale, despre Baiesu si vezi ce fac !”. Ca spune nu stiu ce despre nu stiu cine alde O. Pellea. Si ? Cine-i asta ? Actrita ? Cand, unde si cu ce ? Nici macar o reclama ca aia de la Craiova de se stropseste la branza Fagaras nu a facut. Toti sunt mari si tari aici, pe prispa noastra. Cum se duc la Lipsca, impreuna cu neveste cu tot si pe baza de convocator, nu-i baga nimeni in seama. Ii si dau afara din debaraua aia improvizata, cu oala de sarmale cu tot !

 


1 Comentariu la Vedete frauduloase

  1. Petru

    Tare:agenți, agenții, agenturi și vede’T așa cum era la rebus, redivivus. Ca și în politică, industrie și poate mai tăiem o pădure că nu avem țepe sau ȚePe.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!