Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Stop cadru » Universul, ultimul sezon

Universul, ultimul sezon

Autor:

Universul, dar nu gazeta, ci chiar el insusi, Soarele si planetele si plantele, un „tot complet” se cam epuizeaza, vine ultima serie. Serii, ca asa se numeau inainte vreme, acum sunt sezoane. Timpul insusi a intrat la apa, s-a comprimat ziua, concediile de doua, trei saptamani au devenit de cinci, maximum sapte zile etc.

 

Am zarit o panglica pe care era scrisa o lozinca foarte deosebit de extrem de expresiva: „civilizatie de secol XXI, arme de secol XVIII”. Parca as fi scris-o eu. Asa si este, traim in miezul unui sfarsit de ev aprins cu armele, bagajele si cu munitia Evului Mediu pe terminatelea. Tinerii si foarte tinerii de-a cincea ies in ulita ca sa demonstreze contra mediului si a gestionarii proaste a Pamantului, ca planeta si ca planta. Peste tot, nu si la noi. Noi avem cestiuni arzacioase la ordenul zilei, liste de inlocuit duhoarea palavramentara, precum si nanotehnologia stradelei de azbest sau de asfalt-tangou. Ca un bibelou de pus pe televizor. Sigur ca nu ne-ar conveni sa ne bage cineva in spatiul locativ vreun imigrant, ceva, dar nu noi am scris in toate romanele noastre mai mult sau mai putin stiintifico-fantastice cum ca pamantul este rotund si al tuturor? Sigur ca mai bine ar fi sa le faci acolo, la ei, apartamente cu dependintele necesare si sa le asiguri un trai cinstit si usure, precum si vreo fabrica de tirbusoane sau de bobinat cartoane, dar nu vrea nimeni sa dea de la el, mai ales aia bogatii. Aia bogatii devin si mai bogati iar noi avem impresia ca suntem cineva la hipermarseu, dand din carucioare si inghesuindu-ne la casa.

Inca una si gata, ca tine tot de titlul de mai sus: se lauda unii ca au ocupat nu-s ce strapontine sau ca au adastat si au ars gazul prin nu-s ce meserii. Si? Aveam un profesor de la care am invatat multe, lingvist si academician de pe-atunci, cand se facea carte, care dadea si 4 la licenta si avea acest obicei: uneia i-a dat 6 desi fusese la toate cursurile si seminariile lui, iar altuia 8, chiar daca o chiulise la majoritatea dintre ele. Explicatia dumnealui: asta a fost la doua seminarii si a stiut de 6, dar i-am dat doua puncte in plus iar matale, desi cam de 8 stiai, ti-am scazut doua fiindca ai fost la toate orele si trebuia sa iei 9 sau 10,  inseamna ca nu poti! Ce sa mai comentezi? Il auzi pe cate unul ca sade de peste douazeci de ani in presa. Si? Ce-a scris? A trantit vreo proecla de retinut? A scris un extemporal de doua pagini nu despre Camil Petrescu, ci despre Teodor Mazilu? Nu a trecut razant pe-acolo si alde Eba, fosnind incet din fotosinteza ei mica? Ganditi-va, rogu-va, la ce comisari, ca asa se cheama astia, am dat noi pe criterii numai de ei stiute! Doi tembeli la leu si una gratis. Ti se face pielea de gaina, zau ca da.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 25-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!