Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Stop cadru » TARNUL DE CARTE

TARNUL DE CARTE

Autor:

Fireste, totul lui de tot, cum ar zice Nichita Stanescu (toti tembelii se dau mari cand il numesc „Nichita”, e adevarat, el asa te ruga sa-i spui, dar cati l-au cunoscut cu adevarat ?)  este degradat astazi in Romanica, de la clasa politica la a intelectuala, de la cea mediatica la a sportiva, pana la relatiile umane si la comportamentul pe ulita.  Totul musteste intr-o mitocanie agresiva si o mistocaraie ca un foc din lemne verzi si ude, de pustani necopti. Pana si lucrurile putin mai inteligente – extrem de putine ele insesi – sunt spuse golaneste, cu un rest de ranjet fraudulos.

 

S-a stricat politica, atat cat era, cu discursuri comandate si facute de echipe de la Viata Studenteasca si Scanteia Tineretului sau de la Stefan Gheorghiu, cu pasaje lungi, dar unde se mai strecura vreo idee sau vreo stramba la adresa cuiva (uite cate trimiteri interesante si indirecte descopera un baiat de meserie, Larry Watts, despre independenta noastra declarata voalat incepand cu Gheorghiu-Dej si continuata cu nea Nicu si comparati cu maculatura ponosita a lui Milicaco Stantinescu, al mai prost sef de bloc pe care l-a avut tara asta de la Nerva Traian si pana acum !). S-a stricat limba romana, s-a stricat media, apar numai tipe scrasnite si alveole de proasta crestere, numai comentarii absurde si tesite, vorbe fara duh si titluri anapoda (pe una dintre antene, o fatuta cu facies de pedichiurista incepe emisia ei dincolo de aparente cu geniala intrebare „ ce mai faceti, doamna T?”, pe alta antena scrie jos, pe burtiera, „parandarat la Geoana”, altundeva ni se comunica starea sanatatii unui baiet din flori al unui gazetar  oarecare de la sectia externe de pe vremuri !). In sport, asisderea, am dat de fundul sacului sau al saltelei, s-a terminat cu toate generatiile de metal lustruit, am ajuns la fiare vechi, cate o ghimnasta sau handbaliatoare fruntasa pe ramura se despoaie in carul cu Playboy. Pe alte meleaguri se sinucid fotbalistii sau iese la rampa Yannick Noah de Coco,  cu o tampenie despre dopajul spaniolilor  ( totusi, Spania nu pare a fi RDG-ul de antart, chiar daca a inventat taca-taca de gabarit redus ! ), se sparg banci serioase, la noi pleaca unii cu un bancomat intreg si-l taie cu bomfaierul ! Totul se chirceste, desi vrea sa para faimos si luminos, totul e mazgalit si alterat, totul pare la proportiile Casei Scanteii, o optime din universitatea Lomonosov, unde mai pune si un zevzec un picior colorat, idee atat de cretina din magma aleia cu vacile pestrit !

Dispar bibliotecile, cartea nu mai are valoare, se aduna titlurile utilitare, de larg consum, cartile de citit in metrou sau pe tren, traduse prost de aceleasi pseudo-cunoscatoare de limbaj de centura, biblioteca, in calitatea ei de mobila, dispare din magazinele de profil etc. La ce v-ati fi asteptat daca vedeta de targ de carte este alde Carpianu sau Metacarsianu asta, un idiot ce trebuie sa viziteze logopedul ca sa priceapa omul ce bolboroseste.  In janere, targul cu pricina este prea des programat, de doua, trei ori pe an, o data Gaudeamus asadar, alta data Bookfest, desi nimeni nu se inghesuie sa mai citeasca, desi nu esxista piata de carte, desi scade calitatea vietii, desi apar grupurile de retail Carrefour si Wal Mart in India, se isca greve in China si ocupari de strazi comerciale in USA, desi lumea toata se da peste cap dar nu se transforma in Fat Frumos, ci direct in broasca!


1 Comentariu la TARNUL DE CARTE

  1. Cezar Buzea

    Pentru unii asa este, cartea nu mai are valoarea, dar nu as generaliza


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!