Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Stop cadru » Tablaua si damblaua cu mondenitati

Tablaua si damblaua cu mondenitati

Autor:

Ce-i prostia asta intinsa ca o musama peste toate gazeturile si canalizarile nationale, cu monden, mondenitati, mondene, demimonde si alte paste fainoase ? De unde si pana cand ? Tara lui mos Gheorghe si a caznelor pricinuite de sapaliga traditionala, ne-am aburcat in saua modernitatii si ne-am incins cu sarbatoare fara sa fi trecut prin osiile bunului simt, batut macar in mai mult de doua generatii succesive ! Ce sa spui ? La noi, ideea de continuitate, de closca, de generatie, de scoala este sublima, dar este descantata cu absenta. Nu vedeti ca in spatiul nostru locativ si mioritic nimic nu trece dincolo de cifra trei ? Chiar si in interiorul unei famelii, spita se cocleste pe zi ce trece iar in trei ierni, trei  degeneratii, de Lucia Demetrius, cel mult, dospeste in prostie ! Nu mai poti de toti necajitii facuti sul de reclama de hartie creponata, de anunturi de case de marcat si de moda si de maioneza, „Miorita Vidanjeanu se imbraca la Stelea” – ce e asta, Stelea, un fel de Maica Lazar ?

 

Acum, stand drept si judecand la rece, noi, romanasii, pe acilea, prin dosul stanii noastre nu avem nici snobi, nici dandy, nici lume buna, nici vedete. Sau nu mai habemus. Vedetele noastre sunt starlete, nu staruri, stralucescu un sezonescu si gatova, nu mai pornescu din nou. Apoi, sunt chiar de-a dreptul idioate asezarile lor in categoria stelelor, ca la actori, ma rod, saltimbancii astia de camin cultural cu mofturi de teatru national! Astita care nu sunt capabili sa termine o fraza sau sa scrie corect romaneste, cum e fata lui Pellea, din Bailesti. Si ca sa ai mondeni, tre’ sa hi avutara saloane, bre, nu biete Coane Chirite de din provincie, tre’ sa fi fost aproape de vreun Proust sau macar de vreun Dumas, junior ! Sau macar de Argetoianu, bun de tot scriitoriu si memorialist, coltos si corect cu o lume jerpelita ! Si curtezanele astea, pardon de expresie, trebuie sa sada in matasuri, pe la vreo Venetie, ceva…Ce posedam pana acum in vremuiala din urma sunt simple dame de consumatie, cover girls sau de-astea de mai apar episodic in cate un episod de film de mana a opta sau la brateta cu alde cineva ! Se confundeaza notiunea de monden cu aia de cunoscut pe ulita noastra sau pe scara blocului nost’ ! Mondenii mai sunt o specie de porumbei voiajori, alaturi de alti gusati, jucatori si zburatori ! Deaca o foaie oarecare de se intitulariseste gazet al inteleptualilor angrenati si angajati e condusa de una in stare de a dansa pe mesele unui local dobrogean acum mai un sfert de veac indarat, ce sa mai dzici ? Sau despre faptul ca teleptualii luminatori ai neamului nevoii sunt fii de zburatori si de servitoare, copchii de vanzatoare de alimentare si de lacatusi de statiuni de masini si tractoare ? Nu este, repetim, nicio nenorocire, absolutamente niciuna, toti pornim din neamuri modeste, atata doar ca stima de sine si de agrement s-a latit ca pecinginea sau ca o bolesnita dupa rasturnarea din 1990.  Nu mai prididesti de atatea blazoane jefuite si zdrentuite!

Cum e damblaua asta cu inlocuitorii, nechezolul nerusinat al ingamfarii. Un prost de primar dintr-unul dintre cele mai urate orase ale tarii – in afara de centrul ala cu parcul 23 August si cu vreo trei magazine Sezession nu mai are decat ceva benzinarii – isi permite sa mute Istoria, ca tot are Puterea. Alt tamp in doi timpi muta datele intre ele ca sa castige popularitate si notorietate de vot consultativ. Se prefera Sighii singurei noastre Capitale si se face nunta cu dar intr-un muzeu local, ca acolo nu mai este decat un birt cu numele Imparatul Romilor sau Romeilor, parca asa ! Fie vorba intre noi, Sighii sunt un fel de strada, de urbe, urbisoara, urbistina, nu oras. Orase sunt Iasul, Constanta, Braila, Brasovul, Clujul, Craiova, Timisoara, Ploiesti. Si mai fie vorba unui bun prieten clujean: sa te fereasca Dumnezeu de Chirita ardeleana !

Mai trebuie relevat si revelat cevasilea aici : fiind noi tara tinerica, adeca dotata destul de curand cu cele trebuitoare unei instituiri de institutii, facem institutii si osandim la cunoastere publica tot felul de improvizatii de caricaturi ! Nici macar caricaturi decente ! De la elita de Ciorogarla sau de Carei sau de Pomarla, ca sa nu discriminam vreun raion, arendasii si randasii mintii, ciugulitoare de burse second-hand si stearpa ca Sahelul, trecand prin briliantele rasfatate in pagini dar dotate cu acelasi  hoit de netalent si ajungand la fatele rasturnate pe maruntaiele de puf de club de fite si pana la academiile cate unui parlagiu de cantina de nefamilisti, nu avem decat caiafe de barfa marunta. Asa ceva nu se poate numi nicicum monden, ci mundan, bezna profunda si nemangaiata, rampa de fluturi de noapte care se vestejesc in racoarea binefacatoare a zorilor!


Leave a Reply

Your email address will not be published.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!