Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Stop cadru » STATUL LA PARALELE

STATUL LA PARALELE

Autor:

Se tot vorbeste despre paralele mai mult sau mai putin egale, despre legatul in serie si in paralel, despre Statul-Paralel. Intotdeauna au existat paralele si cupluri, ca alternativele, care sunt doua, da sau ba ! Platon si Aristotel, Dante si Petrarca, Cervantes si Shakespeare, Michelangelo si Leonardo, Racine si Corneille, Robespierre si Danton, Balzac si Stendhal,  Tolstoi si Dostoievski, Proust si Joyce, Sartre si Camus, Fellini si Antonioni, De Niro si Pacino, Pele si Maradona  etc. Societatea este un imens ospiciu unde agitatii sed alaturi de glumeti. E arhiplin de megalomani, mitomani, isterici si autisti. Oamenii normali sunt o necesitate si, ca intotdeauna, o statistica.

 

Societatea asta despre care va spusai, bulversata, infantila, fara busola si fara capatai incearca sa se ordoneze, incearca sa devina interesanta, incearca sa-si traiasca intens clipa, incearca sa vibreze si sa reprezinte ceva, sa lase ceva in urma ei. Deocamdata niste dare de namol si mai nimic. Nu ne gandim, frate, doar la noi si la juristii de doua parale si de ultima ploaie, ci la toata lumea, la mapamond ! Cum il intanzi pe masa, cum vezi hurducaturi si apucaturi cat mai sui si cat mai fistichii. Pe el, pe mapamond.

Ce mai incolo si incoace, Kafka si Zola, bine zice Alain Schifres. Asta cuplu.  Reguli demente, cu valoare de lozinci, de cele mai multe ori cazute-n cap si un mare ospiciu vopsit in culorile sperantei si abundentei, cazut din luna, dupa cum am afirmat in cele de mai sus. Societate de monologuri, monoparentala sau doar de cupluri fara copchii, de cele mai multe ori de familii destramate, de la vladica, ba chiar de la voda direct, pana la opinca. Dupa cum s-a vazut si la recentele evenimente incropite, nu foarte vesele dar extrem de ridicole, organizate de manutanta. Nu se poate ca niste fosti colegi, unii chiar fosti prieteni, pe care ii stiam ca persoane modeste, baieti de maistri de santier, de lucratori de ocol silvic, de activisti de judetul Jalomita, ei insisi activi si activisti sa emita pretentii si damfuri monarhice. E bine sa ai snobi, dar trebuie mai intai sa ai o aristocratie, macar o meritocratie, nu niste incalcatori de lege si incarcatori de bunuri furate. Iti trebuie tehnica de contrast. Ori la noi, neam de umiliti si de obiditi, confundam oglinda venetiana cu ligheanul din lavabou. Oportunism si dorinta ancilara de punere la jug. „Satraitisti”, vorba lui Daniel, alt prieten de-al meu, neam de pristandale, „curat murdar”, sa traiti, sefu’ ! Asta tot asa, de sus de tot pana jos de tot. Pai, e posibil sa existe politician care sa propuna ceva contra propriei tari, cum este imbecilul ala de C. Preda ? Astia trebuie dati afara din Istorie, precum numele faraonilor, stersi din cartea de imobil sau de pe rulourile de piatra. Asa ceva se poate intampla la Eghipet, la ei, ca la alde noi toti astia nu vor fi niciodata scrisi pe altceva decat pe hartie creponata sau, pardon, igienica ! Nu ati vazut cati anonimi la imbulzeala de depus coroane ? Fluturi care se manifesta doar prin izbucniri ale aerului dintre aripi.

Atata falsitate si falsificare a Istoriei osificate deja ca in ultimele doua, trei saptamani nu am mai intalnit in niciun period al existentei. Nu vorbesc doar despre Cuza, Kogalniceanu, Bratianu al batran si despre Regina Maria cu ochii ei mov, care chiar s-au opintit pentru Romania moderna, ci si despre Revolutia sau Lovilutia din 1989. Pai, daca e pe-asa, sa se stearga titlurile de eroi ai clasei protestatare si ghinararul ala care o acuza si pe muma-sa ar fi bine sa ia calea foarte demnului Gica Popa, pac si rata cade ! Desi credeti ca eram atat de tampiti si nu stiam cu totii ca toti s-au facut ca lucreaza, ca au mimat solidaritatea de tinu fix trei zile, ca n-au vrut nimic altceva decat imbuibare ? Uitati-va la elita : astia n-au scris carti, au tiparit doar. De aproape treizeci de ani elitistii autoproclamati nu fac nimic altceva decat sa se invarteasca in jurul cozii, sa tiparesca ceea ce stiu si pot : rapoarte, scrisori, delatiuni. Nimic important, maculatura humanista.

Mai e ceva de observat de la distanta : faptul implinit nu mai are nicio importanta. Lucrurile stabilite pe cel putin o jumatate de veac de comun acord credem noi si dupa capul nostru ca se uita, se pot sterge, se pot relua de la zero. Radem mereu etichete dupa sticlele de ulei si punem bere-n loc, ca pe vremuri. Dar pe vremuri le colectionam, acum le aruncam in recipiente special amenajate. Adica am fost unii care au stiut sa camufleze infragerea in colaborare. Intoarcerea armelor ca la Ploiesti, ca asta ne iese noua cel mai bine ! Aud acum ca amarata aia de fatuca fara pic de talent sustine ca Amza Pellea, de altminteri un foarte bun actor, a fost iradiat, Doamne fereste. De-aia facea bancurile gretoase cu oltenii lui Suca si de-aia PCR-ul il pusese director de Teatrul National din Craiova !

     

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 24-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!