Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Stop cadru » Sa nu injuram evenimentele

Sa nu injuram evenimentele

Autor:

Ca doar nu ele sunt de vina, ci noi, vedetele noastre rapide sau gestionarii pusi acolo de forma si prin conjunctura si care nu numai ca nu sunt in stare sa faca nimic, dar nici nu-i duce capul. Cicatrice de modernism esuat si un postmodernism incropit. Si chiar evenimentele, dansele si ele insele, isi mai pierd din stralucire si se perimeaza din pacate. In vremea din urma galopant, ca si cum ar fi un fel de cooperative-bazar din comuna rurala a bunicilor, unde gaseai si oua si bomboane si gaz lampant. Atunci fiintau comune urbane si comune rurale, asa se numeau ele si astia scoliti pe apucate acum traduc vitejeste “comuna Napoli”. In Gomorra, ca ala e film cult.

 

Ca nu mai putem de larga recunoastere internationala de-a treia si de renume mondialicesc. Se duce nu stiu ce absolventa de facultate particolera de provincie la nu’s ce organism papator de bani si datator de fursecuri si gata, ne festeleste operativ. Aiurea, ONU – ala mare, nu tembelul asta de jurisconzult de suburbie de oras agroindustrial – nu are nicio noima de prin ’90 incoace, de cand este permanent sarit de mai toate imperiile prezente. Cine ma contrazice sa se gandeasca doar la o chestie minora, cum ar fi existenta democratica a dreptului de veto, foarte util mai ales in momentul inventarii lui. Noi tot tanjim dupa diploma care sa ne certifice existenta, dupa locuri intai fara vreun turneu castigat, dupa neuroviziuni, nobeluri de confiserie, comisari evropeni etc. Va mai amintiti ca il proiectau unii pe alde Basau in fonctie de marioneta principala la un tractat sau tractor sau tractir evropenesc?  Cine se uita in gura unui kirghiz  ca asta? Baietii care fac si desfac Istoria l-au dat afara chiar pe Bratianu acu’ o suta de anisori, ca tot ii serbam romaneste, prin meniuri organizate si dansuri de popota, ca in schitele lui Braescu, daca tot e sa gasim unul serios cu B terminat in “escu”. Parca si un oarecare Zgornea, un strungar cilibiu, era propus pentru ajutor de asistent de secund de baiat de mingi, nu? De-aia zic, nu suntem in stare sa inventam ceva mai acatarii si copiem ce ni se pare mai dupa putirinta noastra. Au facut aia un miuzical din Chicago, oras de crime si de abatoare organizate, hop si noi. Au facut altii o comedie spumoasa cu un maniac prostut, hop si noi cu ditai direftorul unui teatru national – actor de doua parale, de altfel – si un spunator de bancuri plin  de cabotinism si din ce in ce mai lipsit de haz, dar mai plin de premii de camin coltoral. Adica I. Calamitru si H. Malaele, ca sa nu hie vreo confuzie si va ganditi la altcineva! Acum hop si “Mamma Mia”, cu Abba aia, un fel de Boney M de-al tineretii noastre. Cu alde Brenciu-Robingo si dizeuza Turcasiu. Nostalgia m-a impins si pe mine sa le mai aud slagarele lor bine ritmate de altminteri – in filmul ala de nota cinci fara un sfert, cu niste actori de Oscar – dar napadite totusi de manelism eurovizionar. Marcus Antonius spunea ca maretia poporului roman nu se arata atat prin cele ce lua, cat prin cele ce daruia. Si a avut ce : mitologie si cultura in general (luate de imprumut si copiate superior de la greci), sosele, cazarmi, case de piatra cu baie, cadastru, viaducte, legi si limba si etcaetera.

Ca de-aia zic de evenimente, un baiat intarziat si mai putin bine imbracat la minte se imbata si deranjeaza organul cu bulanul. Care si ala imita ce-a vazut prin filme si ce i s-a povestit lui la dirigentie. Mare caz de trecut usor sub tacere sau intr-un subsol de pagina. Branduri de tara, deh. Mereu am spus si tot repet, ca nu cu ei trebuie sa defilam, ei sunt atleti, gladiatori moderni, buni pentru reclame la biscuiti si la case de ajutor reciproc. Ei sunt nemuritori in statistici si in textul lui alde Pindar ala. Cu exceptia lui Cornel Dinu, si cu a carui prietenie ma mandresc, si a inca vreo doi, trei, nu prea stiu sportivi care citesc si scriu singuri. Am auzit, si asta de curand, cum ca Gattuso milanezul, sampion mondial si actu-alimente antrenor la acelasi club a scos doua carti cu niste titluri pe care le-as fi dat si eu daca-mi treceau prin cap : In Rino veritas (Rino e diminutiv provenit de la Gennaro, prenumele lui), Cine se naste patrat nu moare rotund si Codice Gennaro.

Ati vazut ca la case mari de tot, cum e Realul ala franchist, se poarta darea in petec? Cat de mare performer ai fi fiind, mai strecori cate un cot in burta sau cate un cap in circumflexul solar. Zidane président! Hagi presedinte! Batar la liberieni, nu libertarieni, George Weah a devenit prezident ales demografic si democratic.


1 Comentariu la Sa nu injuram evenimentele

  1. ??????

    Ați putea explica de ce multe din titlurile articolelor lui Tache conțin semnul exclamării, de parcă ar fi “atenționări” ?


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!