Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Stop cadru » Minuturi si excoriatii

Minuturi si excoriatii

Autor:

Cum Dumnezeu dau astia Rivulutie, bobocule, cand noi taman zugravim? Si ne mai uitam si la trosbal, ca sa ne enervam din pricina comentariilor complet idioate si complet aculturale ale tuturor celor prezenti acolo, inclusiv ale celor din studiou. Baietii astia care se pare ca nu au nici macar liceul – alde Olaienos, Hopsu, Mihoc, Papa Soare – asta zici ca-i secretar de sindicat, incearca sa umple cu verbe nastrusnice o realitate pe care n-o pricepe, „captureaza puncte”, auzi dumneata! -, Tombulica si altii, adica toti ceilalti.

 

Sigur, Mitrancanila ala se spune ca a terminat la Craiova ceva Filologie, dar cu sase. Sa facem si aici o mica distinctie si un parantes: toti se lauda ca-si finiseaza studiile cu de-alde zece, adeca 10! N-am prea vazut profesor – cu exceptia unuia de la Istoria Limbii Romane, Boris Cazacu, de mai scapa si-un 4 – care sa dea sub 8 sa 9 la licenta. Piru, care luase metodul de la Divinul Calinescu, avea doar trei note, 8, 9 si 10. Prima era pentru cretini, a doua pentru fetele cucuiete, ca nu aveau nevoie de diploma si ultima pentru cine stia. Frumos ar fi sa spun ca am luat 8, desi n-am luat nota asta. Eu insumi, ca sa va mai retin aici, imi amintesc de prima mea ora de la seral. M-am plimbat prin fata usii vreo zece minute pana sa intru in clasa si n-am gasit alta poveste mai tembela  decat sa spun ca-s instalatorul si m-a rugat ala de romana sa tin liniste. „Hehehe, a spus un nene din prima banca, sunteti noul prof al nostru”.”Dupa ce v-ati dat seama?”, am intrebat. ”Dupa maini”. „Bravo, dumneavoastra veti avea numai 10, fiindca stiti sa cititi!”. Iar acum examenul este pe grila, ca la rebus. Apropo, ati auzitara ce-au dat italienii la bacalaureat, printre alte sujeturi de compunere: Giorgio Bassani, Pirandello, Munch, ala cu Strigatul? Chiar asa, la meciurile viitoare ar trebui trimisi acolo urgent niste fosti fotbalisti cu glagorie si cu scoala, de antrenori, macar de talia a treia, cum e Stoichita, fotbaliator de tusa de pe la Jiul Petrosani, dar care mai are vorbele la el si mai intelege ce se deseneaza pe gazon. Eu n-am sarit mai mult de miuta in spatele blocului si de „la malai” in curtea scolii, dar am pretentia sa ma lumineze cineva mai priceput, sa-mi spuna de ce fluiera baiatul ala cu pantaloni scurti si intolit in galben si negru si pe cine, nu sa nu stie nici jucatorii si nici sa-mi faca eseuri despre liberul arbitru! Cat l-am bestelit eu pe Ioanitoaia, mai ales pentru prostul ala de Tolontan, este filolog pe bune, e cam singurul ce vorbeste asezat si face corect acordurile. Toti au impresia ca la sport este cel mai usor. Ba nu, domnule! E cel mai greu, as zice. Alaturi de Hollywood este circul zilelor noastre, chiar si painea! Te mira cand ti se flutura pe la grigore ureche sume de peste doua sute de milioane de „bistari” (Macron a zis „pognon”, un soi de „malai”, „parnos”, „lovele”), dar astia inseamna o intreaga industrie. Cum sunt si aia de la Rolling Stones sau Led Zeppelin, nu conteaza doar vedetele, patru, cinci de apar pe scena, ci uzina din spate. Numai ca sa le duca sfintele scule au nevoie de mai mult de treizeci de camioane, un convoi cam cat al lui Trump!

Sa revenim la rivulutie. Se aduna treispe, paispe pitifelnici si un „ziarici” – marca inregistrata de Razvan Boanchis – si vor sa dea jos guvernul, sa imbranceasca Parlamentul si sa-si faca selfie in piata. Fireste, e dreptul oricui sa protesteze si poate chiar sa aiba motive, dar elegant, adeca in limitele legii si ale bunului-simt. Ca de fapt totul se reduce la o cestiune de estetica, oameni buni. Vorba lui Moromete, „n-ai vazut, ba, cum arata asta?”. Nu-mi pasa de alde Dragnea sau de alde Firea, aici este vorba despre principii. Prea mult maidan, si fara dragoste. Si fotbalul este un sport de maidan, dar are reguli, reluari, arbitri, comisii de disciplina. Si aia din tribuna au liber la vociferari, huiduieli, dar n-au voie sa rupa lantul, ca vine nenea si-i salta de-i baga la cremenal. Ca despre ziaristi de-astia acoperiti de glorie efemera pe saiturile unor gazete de scandal, ne-am cam sastisit. Ganditi-va, dragi prieteni, ca s-ar face asa ceva la Capitoliu, la Vasington-semiton? Si mai e ceva si gata: apartenenta la lumea buna, la inteleptualitate a opozantilor. Fatuca aia de la Capalna sau Medias sau Simeria, nu stiu de unde iaste, a terminat o particolera tot cu 6,42, asa se spune. Oricum, de 6 si arata. Nota si aleia, Chiftoiu sau Savoiu. La care mai adaug si vreo doua foste filatoare varate la „Stefan Gheorghiu” – scoala totusi buna, mult peste SNSPA-ul de-acum! – de-si arboreaza diezul ala de rezistent. Despre apartenenta astora la fascism, data viitoare.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!