Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Stop cadru » L o f t u l r o m a n

L o f t u l r o m a n

Autor:

Nu cred nicidecum ca noi eram pregatiti pentru reciclarea din  dechembrie 1989 ! Nici altii se pare ca nu erau prea bine preparati si nici  nu aveai ce sa le ceri,  fiind  vorba la nivelul supragasteropode  doar de  un actor ratat si retardat  si de  un mic  activist  de  colhoz !  

 

De fapt, se vede cat se  poate  de  limpede ca nu a existat  niciun  plan de dezvoltare, nu de preluare a Puterii, asta  e posibil sa fi existat pe la Trocadero sau prin alte sali de seminar de la  „Stefan Gheorgh(id)iu”. Dar cu ce oameni ?! Cu alde Hasdoio ! Si, de altfel, se vede ca singurul pregatit pentru inlocuire era omonimul  meu, tot ceea ce a urmat la toate nivelurile, de atunci si pana in momentul de acum nu a  fost nimic altceva decat improvizatie si distribuire de personaje de umplutura si „politruci” ! Aveam o foame indoielnica si destul de marginita de viitor, o sete de sampanii servite in covata de lux, o chemare cam scalciata aruncata asupra trecutului si nu posedam persoane calificate care sa ne initieze in diversele expeditii in lumea civilizata. Nu ca nu ar fi existat, erau,  si mai sunt, dar nu s-a apelat niciodata la ele sau au fost usor marginalizate. Locurile, din acea vreme si pana azi, au fost ocupate, mai bine zis astupate cu insi  fara vreo inzestrare deosebita  in domeniul lor de activitate, personaje slabe, santajabile si preaplecate. Plus cele gata confectionate in laboratoarele de lustragerie mediata  ale lui Dinamo !

S-a galopat pentru constituirea unei paturi de oameni de afaceri bastinosi, asa,  rapid, in primele zile ale ametelii din iarna. Un imbecil dintre ei spune si acum  ca numai prostii nu au profitat de deschiderea granitelor si de cursul dolarului ! Iertati-mi nevinovatia,  dar eu recunosc ca sunt unul dintre acestia, deocheati,  prosti ca noaptea, care nu chiuiau si nu trageau la pistoale !  Si de ce s-o zice, soro, prosti ca noaptea ? Ca noaptea e in primul rand frumoasa si nu se stie daca e vreo proasta ! Si, ca veni vorba, ce dara au lasat acesti mari oameni de afaceri…cu statul…statul  in picioare, picioare  umflate, tromboflebita… in urma lor ? Ca de amintrilea se supara daca le spui verde, musiu, averile se  mostenesc, se toaca, se refac la joc, se castiga sau se fura, ca meseria, care se fura si ea si mai e si bratara de aur ! Ce mai atata ? Ce-i dreptul, unii au mai facutara cate o fundatie, dar cei mai multi au facut burta si unii, Doamne fereste, ciroza ! Ca au dat de bine si s-au umflat ca broasca sau  ca  falcile  militianului-vames,  Bleaga ! Iar acum mai toti au primit „bratari” !

Pripeala si nepriceperea au dat in clocot si am inceput a inghiti pe nemestecate toate legiuirile si metehnele altora. Legiuiri care au devenit peste noapte – tot noapte, poftim ! – nelegiuiri. Toti au vrut  sa fie ceva,  sa insemne, sa se arate, sa invarteasca pe deste cheile de la vreo taraboanta de mana a treia adusa din Occident; satenii plecau in bejenie la targ, acum au plecat in bejenie in alte tari unde s-au indiguit in meseriile refuzate de localnici. Spiritul provincial a dorit alte denumiri si alte insemne, alta simbolistica, deh ! Romanii, ne spune Tit Liviu ala al lor, au avut nevoie de vreo  trei, patru secole  ca sa instituie institutia cenzurii, da, a cenzurii, care se ocupa cu intabularea, cu cadastrul dar si cu ordonarea  sociala  a  locuitorilor. Primele  lucruri pe care le-am abolit au fost  ingradirea morala si legea patrimoniului ! Oare de ce s-o fi tras in muzee ?

Si unde am ajuns ? La Urdea si la Tatoiu, la Cioclos si la Codruta cu ale ei 6,41 %, adeca  la neste generatii  decervelate  de papusi Barbie si Ken, la libertatea de a face si de a fi orice nici cu gandul n-ai gandit !  La o civilizatie de plastic  si sau de inlocuitori ! S-a dat drumul la licente audio-teve cu nemiluita, desi nu  exista absolut  nicio telespicherita  care sa  spuna corect, destins, distins si putin languros „noapte buna” in limba romana ! Nici acum nu le putem uita pe Sanda Taranu sau pe Lia Marascu sau pe Doamna Zaharescu, de la Teleenciclopedia ! Sau pe Dinu Ianculescu !

Am copiat si continuam sa, ca asta e si mai si, tot ceea ce e mai prost de la toti ! Am defrisat asfaltul  Bucurescilor cu o pista pentru bi- si triciclisti ! Urbea noastra nu este proiectata pentru doua milioane de suflete si tot atatea masini, e cat se poate de clar, trebuie solutii, bulevarde periferice, inele, chestii. Douazeci si opt de ani maine poimaine, batuti pe muche si pierduti la babaroasele Istoriei.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 24-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!