Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Stop cadru » Familia Adams si Ebay

Familia Adams si Ebay

Autor:

In ultima vreme s-a descatusat un paraias de insailari si alte colaje cabotine despre WW I, ca asa se grafiaza acusica, despre Primul Razbel Mondial. Ba am vazut scris si Marele Razboi, calchiat dupa francezi. Etichete efemere, bre, ca asa se „schembea” mereu Insurectia de la 23 Avgust in Eliberarea de sub jugul fascist de catre Armata Rosie si in Revolutie antifascista si antiimperialista, sociala si nationala. Suntem doara specializati in intors gulerul camesii, in colorat hartia creponata si in alipirea de nume de strazi si de fundaturi. Asa am primit un fel de film unde apar niste prostii spuse de un oarecare domn Virgil Cosma.O actualizare a conceptului si o adunare de vorbe despre. Sunt acolo istorici, ca academicianul I. A. Pop si chiar Cioroianu, asta profesoras de ghimnaziu  dar oricum in meserie, precum si gazetari, Bogdan Ficeac si Dr. CTP. Auzi dumneata, „doctor”! Radeam si continuam a o face de Oprea dar avem o cireada de doctori in nimic. Mi-e si rusine s-o spun ca suntem cativa.

 

Ce descopera astia acum, in incercarile astea gajaite? Neamtofilie, cruciada antibolsevismului – revenita si acum, dupa anii de pomina ai legionarilor si ai revistei „Sentinela” -,  Marasesti-Verdunul nostru, ferdinandisme, marghilomanii si alte paste fainoase. Din punct de vedere-Madagascar, am prezentat interes deosebit de care am stiut a profita. Ideea de Romania Mare, bagata in capul nostru de marile puteri aici in Balcaniul de pulbere, ne-a folosit. Dupa mine, razboiul nostru a fost si unul de cucerire, am rupt ceva halci teritoriale pana si de la aliati si am reusit sa ne dublam. Ideea asta cu „mare” a intrat pe rand in capul tuturor celor de pe-aici: bulgari, maghiari, sarbi, albanezi, astia in moda acum, ca de-aia exista echipa numita Kosovo.Si mai e ceva de remarcat: persiflarea conducatorilor care sunt, fireste, vremelnici, ca toti conducatorii dintotdeauna si de peste tot. Ca unul era mecanic, altul cizmar, dar Groza era totusi advocat, Patrascanu la fel, si fiu de scriitor umorist, Anusca fata de rabin. Si ce mare branza e in zilele noastre daca unu-i vaporean si altul ungurean, ma rog, prefesor de scoala generala sau de pietre de sah si moara, dupa cum zic unii? Ce, haina face pe om? Sau scoala cu care e imbracat, cat te ajuta ea ca ajutatoare? Caragiale se lauda ca are patru clase. Dar Leonardo ce scoli inalte a absolvit? Dar Shakespeare, actorul ala cu cercel in ureche, cate clase o fi avut? Acum sa  nu credem ca orice tip cu patru clase e musai Nenea Iancu, totusi nu, ca acolo era vorba de geniu, macar al observatiei si al limbii. Nu poti face din Zgubilet, Guseta si Sandililau vreun bici!

De la Nenea Iancu, tot de la dansul si dumnealui cetire si chiar oleaca de mai dinainte – nu cu mult, ca militie avem de la Islaz si armie avem de la Cuza – s-a imbratisat remarca „armata: o adunatura de mai multi nebuni”. Sigur ca exista si onoare, si duel, si sinucideri provocate din afisarea in celofanul vreunei iubiri devoalate, dar era plin de alde Mos Teaca plus ordonantele din dotare. Acum vaz si simt o adunatura de analisti sonori cu nume de gamela care se dau de ceasul mortii sa ne explice cum ne inghite pe nemestecate pericolul slav. Fosti furieri si telegrafisti de cazarma sau instalatori de objeturi sanitare, toti deveniti doftori de bataturi cu diploma de studii de perfectionare de doua saptamani pe la niscai popote de airea dau lectii de geo-bogza-politologie cu amanuntul.

Dupa parerea mea noi am gestionat destul de prost alipirea provinciilor celor noi, trimitand acolo aproape numai muhaiele puse pe inchiverniseala, dupa cum procedam acum la europenele astea fara valoare.Cu exceptia universitatii clujene, unde au fost adusi oameni destepti de peste tot. In rest, faliti si fara de valoare, caci toti ai trimisi acolo sunt prezenti doar ca sa ardice mana cand li se cere.Vorba unei colege si prietene, profesoara la Pitesti: inainte vreme dadeam la export fruntea, crema, ceea ce aveam alcatuit mai bun, acum trimitem doar ciurucuri. Inceputul a fost facut cu alde Amoeba, oligoelementul cela. Una era exilul cu Ionesco, Tzara, Eliade, altul e asta cu Bica si Udrea. Despre Brancusi sa nu mai vorbim! Asta se intampla si altora, polacii care au dat imparatese si chopini, o gramada de nobili si de nobeluri, trimit acum instalatori. Etc.

Alta chestie lipita de aia de mai sus: frustrarea naste monstri. Era de asteptat ca in lipsa de altceva sa te agati de ce se nimereste, chiar daca dai de pojghita ridicolului. Ca baietul asta, Zarghirila, odrasla de gazetar de mana a opta si de actritusa corp-ansamblu. Cum, frate, sa vrei sa fii prezident si sa esuezi la carciuma? Sau, mai rau, sa fi fost prezident – de altminteri inutil si pus cu mana – si sa vrei sa fii Amoeba? Sangeretele apa de ploaie se face, parca asa e, nu?    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!