AcasăEditorialStop cadruETERN BALTAU CU VARIETATI

ETERN BALTAU CU VARIETATI

Mi-a spus un prieten, candva: nu ma pot supara pe tine fiindca nu esti ticalos. Esti un copil nazuros si imprevizibil! Asa si este, nu-mi plac oamenii care au certitudini, care le stiu pe toate, care nu gresesc niciodata si care, mai ales, nu recunosc niciodata ca au gresit! Un om politic mi-a spus ca in meseria lui recunoasterea unei greseli presupune un semn de slabiciune. Poate, desi mi se pare o prostie! Sigur ca retorica lui Spirache e buna doar la Musatescu, dar nu cred ca Aristotel ar fi fost vreodata de acord cu asa ceva!

Si ce inseamna “om politic” in Romania? Sau om de afaceri? Derbedeii astia de ospatari si de fete de femei de serviciu si de soferi, cum e infractoarea Woodrea? Ca si oamenii de cultura si odihna, care demisioneza dintr-o asociatie unde nu au ce cata, fiindca nu au pic de talent! Ca a demisionat Marin Sorescu, ca a fost usuit Eugen Barbu, asta va ramane de nesters in veac pe obrazul breslei, dar ca a plecat un prost oarecare, cui ii pasa? Poate farmaciei Dona, Dona, Dona!

“Superficialitate, prostie, fanfaronada, lipsa de caracter, lipsa de talent, hotie, egoism primitiv, institutii nefunctionale, lipsa de criterii, balmajeala de diletanti, carpeala, totul la voia intamplarii dirijate interesat- iata cea mai mare parte a Romaniei de azi: un tavalug apocaliptic ce egalizeaza tot, in cea mai rea dintre lumile posibile. Iadul pe pamant. Purgatoriul e un vis!”. Astfel scrie un bun prieten si tiz de-al meu, descriind starea actuala in mijlocul careia supravietuim. Fapt pentru care nu ne mai intereseaza decat cartile si prietenii, din nou, si aici trebuie sa va marturisesc cum ca mi-a cazut in mana volumul Alternante, de Corneliu Zeana, care apartine prietenilor mei. Corneliu Zeana este medic, cred ca si doctor in medicina, cardiolog emerit la Spitalul de Urgenta si un foarte fin observator al realitatii noastre i-mediate. Sunt adunate aici douazeci si sase de texte, toate in proza, amintiri, schite, file de jurnal, pamflete. Unele dintre ele admirabile.

Intotdeauna m-am intrebat, deseori si cu glas tare, in timpul unor cursuri, daca medicina este arta sau stiinta? Tot asa dupa cum Pamantul este fiinta sau planeta? Este ca va ia durerea de cap? Orice fiinta naste sau, ma rog, poate face pui. Pamantul se strofoaca, fasaie, scoate lava, darama orase, matura cu valurile insule si atoli, poate face bilute din meteoritii pe care e in stare sa le lipeasca pe Luna. Medicina, pe langa o taxonomie simpla, vreo doua sute si cincizeci de oase, niste muschi, vertebre, madulare si viscere care au ramas stas de la Coana Lucica, de acum vreo cinspe miliarde de ani, nu prea are legatura cu stiinta. Dar cu arta? Cu arta da, caci este arta tamaduirii, arta vorbirii cu pacientul si a trecerii impreuna cu asta peste zaplazul boli sau al bolilor! De aceea exista o gramada de medici-scriitori, dupa cum exista medici-pictori, medici-muzicieni, chiar si medici-fotbalisti, ca doctorul Ivansuc, ca doctorul Boloni etc.

Corneliu Zeana, spre deosebire de Dan Claudiu Tanasescu, alt medic-scriitor de mare subtirime a frazei si a ideii, este mai aprig in biografismul lui. Chiar si atunci cand schimba registrul narativ si cade in povestire, nu este liric, ci sarcastic. “Un dus rece”. Asa se intituleaza o bucata extrem de savuroasa, tragi-comica. In acelasi siaj sunt scrise cam toate textele, caci sunt si povesti, povestiri, anecdote, unde talentele de orator si de diagnostician se impletesc. Corneliu Zeana zburda pe pagini ca un medic de garda, alergand de la Londra, care ii place mai putin decat Glasgow-ul – ma rog, acolo e si capitala licorii aceleia rosietice! – la parterul Urgentei, de la tara, unde a fost medic, pana in Macedonia sau in Tara Sfanta. Corneliu Zeana scrie al naibii de bine, pe fix gustul meu, taios, rumegos, aruncand incruntari serioase, dar si sfichiuiri de duiosie. Fizic, ca orice arman sau grec sau om din arealul Orientului, seamana bine de tot cu Istrati si cu nenea Gavrila, fratele mamei mele. Osos, sprancenat, cu un zambet opintit, oficial-ironic.

Alternante asta si este, de carte vorbesc, solfegii de distantare de o lume mohorata, exercitii de virtuozitate intr-o lume umpluta cu promiscuitate. O lectura vioaie intr-o lume mica si usoara, cat un creieras de pasare! Si, la final, ca tot veni vorba despre Insulele Canare, de care se face haz intr-un savuros dialog la berarie, stiti ce universitate este acolo si ce revista scoate? Haida de! Noi, aici, cu ai nostri, cu ipochimenii si cu dramoletele noastre!

author avatar
Nicolae Iliescu
372 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger