Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Stop cadru » Din taine

Din taine

Autor:

Cititi cum vreti, romaneste sau frantozeste, ca merge oricum. „Tainele abisurilor” sau „din Taine”, Hipolit cel potolit si mototolit, al de rumega celebrissima triada rasa-mediu-moment.

 

Ca sa pornim apoi de la Halep. Am auzit recent chestia ca nu avem voie sa fim mandri de exercitiile fizice ale ei desfasurate pe mapamond, fiindca nu am contribuit cu nimic, ea e propria performera. Dar ce, este vreo societate pe actiuni, nu ai voie sa te bucuri decat daca ai cotizat inainte ? Ea nu va fi niciodata decat „rumena Halep” si nimic mai mult. Alta acum, ca nu-i romanca. Dar armanii, machidonii poftim, ce sunt ? Si oricine vorbeste limba romana e roman, asa cel putin cred. Nu degeaba pe aici, prin satul nostru, s-a nascut suprarealismul cu al lui calut de bataie numit Dada ! Tara dadaista plina de umori ! Si mai ales de comentarii tampite, nervoase, bolovanoase. Cum s-o pui pe alde Esca sa comenteze ? Pai asta nici de citit nu-i buna, e proasta. Batar alde CTP a mai fost baiat de mingi, a mai jucat pe la „Cupa Presei”, a mai zgaltait hartia. Se zice ca toate remarcile erau in suprasarcina de tembelism scrasnit, nu stiu, ca nu ma intereseaza. Mai bine era sa fi comentat Basaul si Rifay.

Ca orice neam nedospit bine, avem nevoie de patalamale de recunoastere ieftina cand iesim pe ulita. Diplome, doctorate, titluri. Ca singuri nu prea tragem greu la cantar si trecem nebagati in seama. Tre’ sa epatam, sa ne incurcam in covoare, sa scuipam in vaza, sa varsam cafeaua pe nadragii sau pe capotul gazdei. Cum se zice ca a executat Stancu, Neica Zaharia, intr-o strasnica vizita cu serbet si cahvele la Nea Nicu insusi. Si iar plecand de aici, nu stiu ce bors mancau gazetele prin anii ’70, dar stiu ca Nea Nicu sedea doua ceasuri de vorba cu Nixon pe care il chema si pe la noi, il fataia pe la Sinaia si pe la madame Aslan etc. Vreo patru vizite a avut la activ. Am cetit ca vizita Trabantului nostru actual a fost pregatita de patru ani, de ce nu de patruzeci de ani ? Cine a preparat-o, Mama Omida ? Penibil, ca toata reprezentarea fotografica si ca toata mediatizarea provinciala. Am vrut sa aflu si eu despre ce a fost vorba in propozitie si m-am uitat insistent la televiziile straineze. Niciuna, absolut niciuna nu ne-a frecat urechile cu niciun anunt, desi toate au dat doua raspunsuri gogonate ale Marelui Auriu. La par ! Nu au dat-o nici macar pe tanti aia cu sandale de aur – iar ma intorc la „Descult” si la parerea  lui Arghezi ca lumea se imparte in culti si desculti ! – ,asa dupa cum a vazut ea ca se poarta la caminul cultural din Sebes, la Joia Tineretului. Tineretul sebesesc ! Si salamul aleicum sasesc ! Mai bine aparea in mesii aluia de la Irealitatea Teve, un idiot cu nume de fierastrau, Handra parca, asa ceva ! Sau in galenti.

Corectarea politicianista galopeaza si in film. Sau mai ales acilea, subliminal. De Niro, candva, taman ce adapostise o fatuca a strazii si o intrebase daca vrea sa-i pregateasca mititelul dejunache. Aia accepta ca o libelula si asta, pac, numai ce-i plomba foamea, de Hamsun, cu ce credeti ? Cu un bol de fulgi cu lapte si-o banana ! Ieri, cazui peste o pelicula de mirosea a padure pierduta si ieftina, ceva thriller burdusit cu ciorchini de pumni si de pacpacuri. Dar cu malacii de Stalone si Arnold. Primul era inchis intr-un penitenciar (vorba „puscarie” folosita intensiv de media imi produce urticarie !) si pe vizeta celularul ala sau temnicer, cum ii zice, ii impinge o caserola cu indemnul „ia si mananca-ti legumele !”. LEGUMELE. Pe la pubertate ma pocnise visul culturismului ca mijloc de infrumusetare, de altfel ca pe toti habaucii de aceeasi varsta, si-mi luam notite din rubricile  lui Lazar Baroga si Szekely Laszlo. Culturistii au nevoie de supraalimentatie, de o gramada de calorii, astia se furajeaza cu steroizi si cu friptane, cu ficat, prajit sau la gratar – cel mai bogat in vitamine -, cu iaurturi, sucuri naturaliste, cascavaluri, piftii, oua, cremvursti si alte legume. Antrenamentele incep la doua, trei ore dupa mese, care mese sunt in numar de sase, in functie de tipurile somatice si de metabolism (endomorf, mezomorf, ectomorf). Auzi dumneata, legume ! Pudding ca la bunica. Poate scorbut !

Sigur ca acolo se intinde gamela, imi povestise batranul Tepelea cum era, dar si acolo, in cea mai neagra detentie politica, se putea cere supliment, cum se zice ca proceda un poet vestit si academician de dinainte de pas’opt. Or, toate tuhauzurile americane vaz ca sunt dotate cu biblioteci, sectii de traforaj viteza si cu poiene pline de fieratanii de ardicat, ca la Iocan din Morometii. Nu poti minti niciodata realitatea ! Nici macar cu „sindromul Daum” – luata dupa wall-ul unui prieten senator. A propos, toti nemtii care trec p’-aci se romanizeaza vehement, pe cinstea mea ! Rezulta o incrucisare cu nesimtirea si cu iubirea de scaun. Desi Daumeaza grav sanatatii !    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!