Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Stop cadru » Defecte speciale

Defecte speciale

Autor:

Oare se uita cineva la reclamele astea fara noima ? Pe vremuri, adeca pe vremea copilariei noastre, cand exista si vestita rubrica de “pauza” si cand de-abia mijea papagalul cela de oracaia, precum astia de la “Medzidia” sau “Muflatar” de coloare porcocalie ( se si potriveste, caci de acolo provine un mare idiotiseanu al neamului nostrum ! ) te-le-pu-bi-ti-ta-tii, se zicea ca daca se face reclama la ceva, obectul cela nu se vinde, sade prafuit in galantar.

 

Chestie de bun simt, la urma urmei. Dupa ’90, dupa Revolutie si dupa penibila involutie a santeuzei M.Mihai cu “v-am prins, vrajitoarelor !”, reclamele s-au mai diversificat, in sensul ca s-au adus direct din import si s-au tradus. Apoi, au aparut cica firme de advertising, de publicitate, si astea la fel de inutile ca bancile. Baremi, pe banci, dupa marele talcioc al Estului, le-au cumparat oamenii seriosi veniti din Vestul colonialist, direct sau prin interpusi, ceea ce tot un fel de priza directa ar fi. Ruleaza in continuu – circa douazeci de minute, nu mai putin ! – reclame burlesti, ca sa nu zicem de-a dreptul cretine. Craciun de Romania, vara de Romania, talcioc de Romania ! Jumatate din ele te imping inspre hapuri numite pompos suplimente alimentare, cealalta jumatate canta in engleza ipocrit, sau in romgleza, preamarind budincile, salamurile imposibile, pateul fara gust si berile mizerabile, dar musai filtrate sau nu. Un tampit se baga in vorba acum cativa ani si-i propunea altuia de aceeasi  categorie mentala un buchet de flori, naucitor, spunand ca verigheta aproape noua l-a dat de gol. Oare cum o fi aratand o verigheta aproape veche, stimati telespectatori ? Si zicea ca ar fi bine ca sa existe cineva ca sa ne ghiceasca intentiile. Ba nu ar fi bine deloc, e in ciuda firii omenesti, sa ma lase sa aleg eu, de ce sa-mi dea el cu anasana !? Reclame pentru bisnitari. Prin anii ‘70, ’80 soferii de pe TIR sau vaporenii isi puneau in cabina oala de sarmale ca sa nu-si dea diurna lor de un dolar si un sfert pe cate un sandvis si o bere. Oare cine face reclamele astea, ce gagauti de copii de mingi si de bani gata ? Ar fi mai bine si mai elegant sa le ia pe alea adevarate si sa le dea asa cum sunt – fireste, fara sa le traduca prost !

Aproape totul este reclama, fotbalistii merg cu o bere ingrozitor de amara, handbalistii cu nu mai stiu ce, boberii dau in bobi – asta asa, o spunem pentru fastul si fast-food-ul limbii romane, ca noi nici cu sania nu ne mai dam iarna !

Nu inteleg deloc de ce trebuie sa ne indemne unii sa gandim liber ( sic, din Isarlac ! ), altii sa le stam aproape, altii sa privim ca descreieratii pana hat, departe, nu inteleg de ce ne iau peste tot la per tu, de ce apar acolo niste saltimbanci intr-un dans tematic de odinioara si mai ales de ce trebuie sa facem injectii cu adrenalina si fata distractiei !?

Foarte interesante sunt blogurile – prilej de defulare interactiva, inlocuitoarele bodegilor de piata, ale patraticii din Cismegiu si ale Aleii Circului, pe care ieseam seara, ca baietii, si barfeam jucand sah, table si scrabble pana la miez de noapte – si din astea mai afli cate ceva complet aberant. Cum ar fi costul unui gram de antimaterie cenusie ! Si aici este vorba tot despre un fel de reclama patologica, au blog unii politicieni, dar poseda utilajul tot felul de anonimi la pachet si ireparabili. La noi, tara care trece de la etapa in curs de dezvoltare la cea in curs de dizolvare, sindromul dromoman pe internet este tot un fel de pacaleala  identitara  prin  aschiere, ontologic infantila. Pana si la case foarte mari se foloseste reteaua de socializare, n-ati bagat de seama ?

Acum alta. Stiam ca toti ne pricepem la fotbal, la film, la literatura populara, chiar si la politica. Acum si la gubern. Orice propunere este catastrofala. Nimeni nu spune ca acolosa este cine stie ce luminatie, dar pana in momentul de fata un politician mai imbecil ca madama aia Gusatha nu am observat a se produce pe vreun canalet de tembeliziune. Ca nu vorbeste bine un nene de la Susava – pai acolo n-a fost nicicand iuniversitate, ci numai un institut pedagogic de trei ani ! Si ? Taman boul baltii numit Base, un docher de cea mai proasta conditie, vietuitoarea care a furat in doua randuri neste alegeri si si-a impins analfabeta neamului nevoii pana in miezul Evropii sa dea lectii de gramatica ? Sau linginerul L. Muhaiu, un alt dobitoc – o spun cu duiosie ! – sa-si lase musteti si ochelari si sa emita sentente si sentinte ? Astia nu trebuie lasati sa saza nici la coada la paine, ca se fac si acolo de rasul curcilor bete !    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 25-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!